Szeged és környéke

2019.07.31. 16:44

Álcázás, menedéképítés, sportvetélkedők - újra bakákkal telt meg a laktanya

Először rendeztek honvédelmi tábort Tiszaszigeten, ahova az ország minden pontjáról érkeztek gyerekek. Legtöbbjük nem feltétlenül katonának készül, ám kíváncsiak voltak arra, hogy milyen egy honvéd mindennapja.

Hajó Edina

– Reggel 6-kor kell felkelnünk, negyedóránk van leérni a reggeli tornára. Ez idő alatt felöltözünk, fogat mosunk, beágyazunk és rendet rakunk, már akinek sikerül – magyarázta mosolyogva [namelink name="Ghiotti Miklós"], aki Szekszárdról érkezett Tiszaszigetre.


A Magyar Honvédség 46. Területvédelmi Zászlóalja először rendezett itt honvédelmi nyári tábort, ott kezdődik így minden reggel. Az ország különböző pontjairól – többek között Kazincbarcikáról, Győrből és Budapestről – érkezett 12-15 éves gyerekeket a tiszaszigeti volt határőrlaktanyában szállásolták el.


– 2016-ban szervezett először ilyen táborokat a honvédség, azzal a céllal, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét a munkánkra. Különböző tematikájú táboraink vannak az ország több pontján, a mienk harcos tábor, az egy hét alatt betekintést nyújtunk a honvédség mindennapjaiba, és olyan tudást próbálunk átadni, ami a hétköznapokban is hasznos – magyarázta [namelink name="Hraska Gábor"], alezredes.


Két turnust szerveztek, az első héten 27 táborozó vett részt különböző foglalkozásokon a Tiszaszigeti Mélypontnál, köztük egy lány is.

Álcázás, menedéképítés, sportvetélkedők, újra bakákkal telt meg a laktanya - Galéria

– A paintballt és a légpuskalövést várjuk a legtöbben – mondták szinte egyszerre a 2-es raj tagjai, akik már túl voltak az aznapi katonai gyakorlat egyik állomásán, az álcázáson. A 12 éves hódmezővásárhelyi [namelink name="Varga Szabolcs"] elmesélte, egymás arcát festették ki zöldre és feketére, majd a gyakorlófegyverüket is álcázták, ruhadarabok és ragasztószalag segítségével. A másik két feladat kedden a túlélési technikák elsajátítása és a tereptan volt. A héten még vetélkedőkkel, ügyességi versenyekkel, egészségügyi ismeretekkel, ön- és kölcsönös segítségnyújtással is bővül majd a résztvevők tudása. A tábor végén díjazzák a legjobb táborozót, a legrendezettebb körletet.


A 2-es raj tagjai elárulták, telefonjukat csak este kapják meg háromnegyed órára. Volt aki kevesellte ezt az időt, míg mások szerint kiváló a szállásuk és jó a társaság, így megvannak offline körülmények között is. A honvédelmi tábor célja, hogy közelebb hozza a fiatalokat a katonasághoz. Megtudtuk, a táborlakók egyelőre nem tervezik azt, hogy katonák lesznek, ám örülnek, hogy testközelből is megismerhetik ezt a szakmát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!