Szeged és környéke

2019.08.06. 18:20

Az ökörsütő állványtól a helikopterig: 50 éve dolgozik a szegedi idegenforgalomban Nacsa József

Nagybátyja alapította a szegedi Ibuszt, még 1937-ben, Nacsa József is ott kezdett az érettségi után. A berlini fal leomlásánál éppen Németországban dolgozott, és korát megelőzve látott fantáziát a fürdőturizmusban.

Kovács András

A szegedi vasútforgalmi szakközépiskola után a város és az ország egyetlen utazási irodájánál, az Ibusznál, egyben a MÁV hivatalos menetjegyirodájánál kezdett dolgozni 1969-ben Nacsa József.


– Feleségemet is ott ismertem meg, három év múlva azért jöttem el, mert a menyasszonyomnak jobb helye volt, a társas utakat szervezte – mondja a megyei kamara vendéglátás, idegenforgalom és szállodaipar osztályának elnöke, aki nemrégiben tagozati díjat vehetett át. Nem ment messzire, a város, a tanács idegenforgalmi hivatala a tér túlsó oldalán volt.


Hamarosan már rendezvényeket szervezett, például 1976-ban itt volt a fogorvosok világkongresszusa, félezer résztvevővel. – Akadt baj bőven, az ökörsütő embert Bugacról, az óriási állványt Hortobágyról hoztuk, a fa meg a Bükkből érkezett Csepel teherautóval – emlékszik vissza. A Malév akkor még nem repült mindenhova, Bécstől Belgrádig mentek a vendégekért, tíz me­­­gyei Volántól szedték össze a vállalható állapotú autóbuszokat. Más történet, hogy egy hárombuszos romániai körúton az egyik jármű már a határon, Ártándnál megadta magát. Szegedről kellett hozni a motort, egész éjjel szerelték a senki földjén, de utolérték magukat, meg a két buszba zsúfolt többi utast Kolozsváron.

Nacsa József: Családi indíttatás a turizmus. FOTÓ: FRANK YVETTE

Nacsa József: Családi indíttatás a turizmus. FOTÓ: FRANK YVETTE

– Szakmaválasztásomban az is szerepet játszhatott, hogy édesapám bátyja három társával együtt nyitotta meg az országosan 1902-ben alapított Ibusz el­ső szegedi irodáját 1937-ben – mondja. A 80-as évek második felében a vízművel közösen alapítottak egy utazási irodát, az Anna Toursnak ő lett a vezetője. A ki- és beutaztatás mellett a vízmű fürdőinek az „eladása" is a feladatuk volt, érezték is, hogy ez jó irány, de ezt a mai wellness-, élményfürdős divatot nem látták.


1989-ben felesége lett a ber­lini Ibusz vezetője, hozzá tartozott az egész NDK, megélték a falomlást, a márkauniót, 6 évet maradtak, az asszony volt a főnök, Nacsa József a beosztott. Gyönyörű idők vol­tak, fogalmaz. – Legbüszkébb arra vagyok, hogy 1993-ban Szegedre hoztuk a német parlament CDU-frakciójának kihelyezett ülését. Három na­­pig voltak az országban, fél napot Szegeden, de itt is aludtak – emlékszik vissza. Mind a 230 embernek egyágyas szo­­ba kellett, valamennyi ho­­telt ők foglalták le a városban. Elmentek a színházba, ta­­lálkoztak a püspökkel és a polgármesterrel is. Debreceni programjuknál nagyon nehéz volt elintézni, hogy ott akkor le tudjon szállni a két repülőgép – később 14 külön katonai he­­likopterrel mentek például Pécsre is. Megtudtuk, 28 újságíró volt ve­­lük, élőben közvetítette az eseményt három nagy tévécsatorna.


1995-ben hazajöttek, a 90-es évek végén az egyház szervezésében létrehozták a Dóm Touristot, feladatuk volt a fogadalmi templom idegenforgalmi értékesítése, később az alsóvárosi templom is hozzájuk tartozott. E mellett persze teljes jogkörű irodaként utaztattak és fogadtak is vendégeket. Időközben Nacsa József felsőfokú idegenforgalmi szakképesítést szerzett és megkapta a szakmájában adható legnagyobb elismerést, a Pro Turismo-díjat.


Több cikluson keresztül volt az Országos Idegenforgalmi Bizottság régiós elnöke, de ma is tagja például a Magyar Kereskedelmi Kamara turisztikai kollégiumának. A kezdetektől részt vesz a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál szervezési munkáiban, e mellett az Európai Borlovagrend szegedi legátja. Sokoldalúságát mutatja, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség versenybírójaként is ismerhetik a sportág szerelmesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!