Szeged és környéke

2015.10.29. 10:10

Binszki: a Hunyadi tér lakói többet érdemelnek

Terveik szerint a Hunyadi téren egy parkosított, füvesített játszótérrel, kispályás focipályával, fal és felépítmény nélküli teret kívánnak létrehozni, de a Klapka tér helyzetét is orvosolná.

Munkatársunktól

11:47 - Binszki József: Köszönöm a megtisztelő figyelmet és a kérdéseket! Személyesen is találkozhatnak velem fogadóóráimon minden hónap első szerdáján 17 és 18 óra között a Radnóti Miklós Gimnáziumban, és minden hónap harmadik szerdáján a Francia utca és Kossuth Lajos sugárút sarkán lévő könyvtárban 17 és 18 óra között. Problémáikkal e-mailben is kereshetnek: a [email protected]


11:39 - DM: Öreg-Rókus mélyen fekvő területein visszatérő probléma a csapadékvíz-elvezetés. Mi lehet a megoldás?


Binszki József: Öreg-Rókuson egyesített szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszer működik. Ezt akkor építették, amikor a városrész kis beépítettségű, családi házas, viszonylag gyéren lakott terület volt. Azóta nőtt a beépítettség, társasházak emelkedtek, és az összes utat, járdát, zömében még az út és járda közötti részeket is leaszfaltozták. Megszűntek a csapadékvíz ülepítésére szolgáló árkok, de a leaszfaltozott burkolatok miatt sem tud a víz természetes úton a talajba szivárogni. A csapadéknak abba a rendszerbe kell folynia, amely a megnövekedett lakossági felhasználás miatt már így is messze a tervezett kapacitáson felül vezeti el a szennyvizet. A hálózat túlterelt.


A rendszer fejlesztése elvileg megoldható lenne a víz- és szennyvíz-szolgáltatás díjából képződő vízügyi-építési alap terhére, tekintve, hogy egyesített rendszerről van szó, de ez a rendszer nem fejleszthető. Teljes cserére volna szükség, amely több milliárd forintba kerülne. Csak pályázati pénzből lehetne megoldani, de ilyen forrás nincs. A megoldás abba az irányba mutatkozik, hogy a nagy esőzések során keletkezett csapadékvíz összegyűjtésére szolgáló Vértó ilyenkor megemelkedett vízszintjét ne ez a rendszer vezesse le, hanem azt egy külön rendszeren keresztül a Bika tóba lehessen szivattyúzni. Ez mintegy 30 százalékos kapacitásnövekedést jelentene, ami, ha nem is végleges, de ideiglenes megoldást jelentene. Vannak egyedi megoldást lehetővé tevő, helyi, egy-egy lakóépületet érintő problémák, amennyiben tudomást szerzek ezekről, soron kívül igyekszem megoldást keresni. Ez így volt a múltban, így lesz a jövőben is.

 

Online fogadóóra Binszki József önkormányzati képviselővel (Fotó: Kuklis István)



11:30 - DM: A belváros után a rókusi Hunyadi térrel kapcsolatban olvasónk azt kérdezi, történt-e előrelépés a Hunyadi tér rendezése kapcsán?


Binszki József: Ahogy a Szent István tér a város egyik legszebb tere, úgy a Hunyadi tér az egyik legcsúnyább. Az ott lakók ennél többet érdemelnek és Szeged is többet érdemel. A teret körbevevő fal, mint holmi gettó csúfítja az egész környéket. A fallal körbevett terület a Belügyminisztérium tulajdona, tőlük kell megszerezni. A megoldás érdekében cserét ajánlottunk fel, amelyben kértük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közbenjárását. Csereként - értékkiegyenlítés mellet - a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola által használt területet ajánlottuk fel, amely a város tulajdona. A labda jelenleg a Belügyminisztérium térfelén pattog. Terveink szerint a Hunyadi téren egy parkosított, füvesített játszótérrel, kispályás focipályával, fal és felépítmény nélküli teret kívánunk a környék lakóinak létrehozni. Abban biztos vagyok, hogy erre közép vagy hosszú távon lehetőség nyílik, de szeretnénk ezt az időt lerövidíteni. A majdani demokratikus kormány mellett ennek a kérdésnek a megoldása nem jelenthet problémát, hiszen kölcsönös előnyök mellett tudunk egyezséget kötni. De céljaink között továbbra is a mielőbbi megoldás szerepel, nem szeretnénk 2018-ig sem várni.


11:15 - Hatvani Ágnes: Jó lenne megoldani a Szent István tér melletti kerékpárút és a Körtöltés utcai kerékpárút kapcsolatát! Igazi nehézség ebben a  Szűcs utca - Nagykörút közötti szakasz.


Binszki József: Kerékpárutat nagy forgalmú úttestek mellé építünk, éppen a kerékpárosok biztonságának megóvása miatt. A kis forgalmú utak mellé nem kell kerékpárutat építeni vagy azokra kerékpársávot kijelölni, mert ezek nélkül is biztonsággal használhatók.


11:11 - Szalkai Jánosné és a Tábor u. 5. sz ház lakói: Szalkai Jánosné vagyok és 1949. óta lakom a Tábor u. 5.sz. alatt, szemben a Centrum gödörrel, amely immáron több mint 30 éve csúfítja a környezetet és a várost. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy a város nem tud mit kezdeni ezzel a problémával Ahogy a latin mondja: cui bono, cui prodest? Időnként megjelenik az újságban egy cikk és megígérik, hogy történik valami, és minden marad a régiben. Soha nem történt semmi. Tekintsék meg a mellékelt fényképeket,ez a 2015.okt.27.-i állapot, 2-3 sarokra a Széchenyi tértől, 1 sarokra a felújított Megyeházától. Hiába gyönyörű a városunk,ha a belvároshoz közel így néz ki. A tulajdonost ide költöztetném, hogy főleg nyáron amikor nyitott ablaknál alszunk, és jönnek a bulizók és ütik-verik a vaskerítést, a frász jön az emberre. Miért nem lehet keményen megbüntetni a tulajdonost, hogy elhanyagolja a környéket, hogy nem takarítja, télen nem söpri a havat és még sorolhatnám. Bezzeg a társasházaktól megkövetelik ugyanezt. Nem szeretnék összeesküvés-elméleteket kreálni, de valami nem stimmel. Magyar Ede tervezte és építette a házunkat, jönnek csoportok megtekinteni és szemben a házzal a látvány igen lehangoló. Egyenes és őszinte választ kérek, a mellébeszélésekből már elég volt.


Binszki József: Ezzel kapcsolatban az a válaszom, hogy kérem, forduljon Hekáné Dr. Szondi Ildikó önkormányzati képviselőhöz, mert a Tábor utca érintett része hozzá tartozik. Hozzám a Tábor utca páratlan része tartozik.


Szalkai Jánosné: A másik téma a fanyesés. Hosszú évek óta nem metszették meg a fákat, nyáron teljesen sötét és félelmetes az utca, mert az ágak benőtték  a világítást . Az ablakredőnyt nem tudom használni, mert az ágak akadályozzák.


Binszki József: Ez egy gyakran visszatérő probléma, minden lakónak mások az igényei, amit csak egyeztetéssel lehet pontosítani. Kérésének megoldása érdekében intézkedem a Környezetgazdálkodásnál.

 

Online fogadóóra Binszki József önkormányzati képviselővel (Fotó: Kuklis István)


10:57 - B. Lajosné: Az Ön programjának az egyik pontja az volt, hogy rendezni kívánja a Klapka tér helyzetét, de semmi nem történt ez ideig. A téren és a tér mellett a következőket lehet tapasztalni. Mióta a Nagykörúton belül megnövekedett a fizetős parkolók aránya, azóta hihetetlen mennyiségű gépkocsi parkol a Klapka téren. A tér zsákutcával végződő végén az oszlopokat kiszedték (némelyik még ott hever, balesetveszélyt okozhatóan) és így a gépkocsik át tudnak hajtani a téren a zsákutca felől a közlekedési lámpához. A zsákutca végén mély gödrök keletkeztek a gépkocsik közlekedésének következtében. Vannak, akik a zsákutca végét gépkocsi tárolónak használják, folyamatosan ott tartva a gépkocsit. A játszótérre rendszeren visznek kutyákat, és a kutyák ott végzik a dolgukat. Ennek látható jelei is vannak, meg lehet nézni. A szelektív hulladéktároló környéke az illegális szemétlerakók Mekkája. Valaki(k) ide hordják a felújításból, ruhásszekrényből egyéb selejtezésből eredő szemetüket. Minden hét végén megtelik szeméttel a hulladéktárolók környéke. Szeretném és nyilván mások is szeretnék megismerni a Klapka térre vonatkozó terveket, remélve azt, hogy normalizálni lehet a gépkocsik számát (a nem ott lakók számára fizetősség téve?), a játszótér marad és kitiltják a kutyákat az amúgy nem túl nagy térről, valamint a szemétlerakók ellen is lehet intézkedni. A Jakab Lajos utcában a páratlan oldalon a Makkoserdő sor felől haladva a járda felújítást igényelne.


Binszki József: A Klapka tér helyzetét és állapotát is rendezni kívánom. A helyzete azt kívánja, hogy a tér Nagykörút felőli részén az áldatlan állapotú parkolás megszűnjön és a közpark, játszótér, szabadtéri sport funkció érvényesüljön. Az állapotrendezés pedig azt tükrözi, hogy a tér felsorakozzon Szeged rendezett, kellemes, épített, parkosított terei közé. Az idén tavasszal végeztünk állapotfelmérést a városháza illetékes irodáinak szakembereivel, ahol vázoltam a hozzám érkezett elképzeléseket, és felmértük a lehetőségeket. A tervek egyeztetése során derült ki, hogy a tér fentebb említett rendezése belefér a TOP pályázat keretébe.


Ennek révén egy minden igényt kielégítő, csodálatos tér megépítésére nyílt lehetőség, parkolók megszüntetése mellett, egy műfüves kispályás labdarúgópálya, egy kosárpalánk a megépítésével, játszóeszközök telepítésével, parkosítva, a teret körülölelő sövénnyel. A tervek 2016-ra szóltak. A TOP (Terület és Településfejlesztési Operatív Program), mint országos pályázati feltételrendszer gyakran, néha évente kétszer is változik, szinkronban az ország össze-vissza gazdaságpolitikájával, és mintegy egy hónappal ezelőtt olyan feltételrendszereket határoztak meg, amelyeket ezek után csupán az integrált városfejlesztési stratégiában meghatározott akcióterületeken lehet megvalósítani.


Tehát míg egy hónapja büszkén mondtam volna, hogy a Klapka tér helyzete sínen van, addig most egy új megvalósítási elképzelésen dolgozunk, több lehetőség is van: az egyik, hogy képviselői keretből apró, de folyamatos fejlesztések jöhetnek, amelyek 5 év alatt minőségi javulást eredményezhetnek, ugyanakkor, ha mégis lehetőség lesz egy átfogó beruházásra, akkor ez kidobott pénz lesz. Másik lehetőség szerint az eredeti terveket akár ebből a TOP-keretből - egy újabb változtatás esetén - megvalósítható a következő 1-3 évben. És ne felejtsük el, hogy a város számára rendelkezésére álló 4 milliárdos zöldterület-fejlesztési keretben van egy tartalék keret, amelyből ez a fejlesztés is finanszírozható.


Binszki József: A fizetős parkolási zóna kiterjesztését különösen a Nagykörúton túlra, nem támogatom. Ezzel a logikával az egész város fizetős lehetne, a parkolást enélkül kell megoldani.


Binszki József: Játszótérre kutyát bevinni mindig tilos. Nem kijelölt kutyafuttató területen elengedni a kutyát  vagy nem összeszedni a kutyapiszkot ugyancsak tilos. Akik ezeket a szabályokat folyamatosan megszegik, könnyen azonosíthatók, a közterület felügyeletnél és a rendőrségnél bejelentetők. Magam is kutyabarát és kutyatartó vagyok, de már azt is szigorúan bírságolnám, aki a "kutyagumi" összeszedésére alkalmas felszerelés nélkül viszi le a kutyáját, mert ezzel potenciálisan képtelen arra, hogy összeszedje.


Binszki József: A hulladéklerakó rendszeres és gyakori ürítése felől intézkedem a Környezetgazdálkodásnál.

 

Online fogadóóra Binszki József önkormányzati képviselővel (Fotó: Kuklis István)


10:31 - Peterdy Ágnes: A Madách utcában lakom, nap mint nap járok a Szent István téren. Nyáron sok turista van itt, nézelődnek, fényképeznek, mivel a tér, és az "Öreg Hölgy" gyönyörű. Ugyan akkor óriási a kontraszt, a téren szinte életvitelszerűen tanyázó hajléktalanokkal, akik a víztorony körül, szinte minden padot elfoglalnak, részegek, hangosak, büdösek! A probléma egyik forrása a dohánybolt mellett üzemelő, olcsó kocsma, aminek "kerthelyisége" a járdán van. Egy jóérzésű ember, különösen a nők, nem szívesen közlekednek ott. Nem tudom mi lehet a megoldás, de gyönyörű városom egyik legszebb része, többet érdemel. Hogy némi politikát is belevigyek, hogy fogadhatnánk jó szívvel a menekült áradatot, ha az ország a saját  "hajléktalan problémáit" sem képes kezelni.


Binszki József: A Szent István tér Szeged egyik legszebb tere. Csodálatos hangulata van, amire valóban nagyon zavaróan hatnak az életvitelszerűen ott tartózkodó hajléktalanok. Összetett problémáról van szó. Úgy gondolom, hogy a park nem a hajléktalanok életvitelszerű ott tartózkodására épült és szépült és nem akadályozhatják meg azt, hogy mások - eredeti funkcióját használva - parkként élvezzék és használják a területet. Ha szemetelnek, piszkítanak vagy magatartásukkal egyéb módon zavarják a pihenni vágyókat, három lehetőség van: a rendőrséget, az ÁNTSZ-t és a közterület felügyeletet lehet hívni. Ha valaki nem tud szót érteni a felsorolt hatóságokkal, nyugodtan szóljon nekem, igyekszem segíteni. A tér elhelyezkedése és az ott lévő padok "alkalmasak" az életvitelszerű ott tartózkodásra. Sokan kérdezik tőlem, miért nem építünk több hajléktalan férőhelyet? Erre azt szoktam válaszolni, hogy a meglévő hajléktalanszállók nincsenek kihasználva, másrészt, ha újakat építenénk, akkor azzal könnyen idevonzanánk az ország más területeiről a fedélnélkülieket. Másrészt diákok, fiatal párok számára sem tudunk elegendő lakást építeni. És teljes joggal vetnék a szemünkre, hogy ők miért élveznek kevesebb figyelmet.


10:14 - DM: Az átlagosnál valamennyivel kevesebb kérdés érkezett Binszki Józsefhez. Minden rendben van a körzetében?


Binszki József: Vannak régóta fennálló akut problémák, az érkezett kérdések egy része is ezekre vonatkozik. De azt gondolom, hogy alapvetően túl nagy bajok ezeken kívül nincsenek a körzetben


10:07 - Binszki József: Köszöntöm a kedves Olvasókat! A hétfői Városi Televízióban tartott "fogadóóra" után ismét várom a kérdéseket.


Pénteken a Délmagyarországban


Rengeteg az autó a Klapka téren. A játszótéren rengeteg kutya végzi a dolgát,a szelektív hulladéktároló környéke az illegális szemétlerakók Mekkája – ezeket a kérdéseket is felrakjuk a Fogadóóra sorozatunk következő szereplőjéhez.


Kövesse élőben a Nagy Sándorral készülő interjút a delmagyar.hu-n! A beszélgetés szerkesztett változatát pénteki lapszámunkban olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!