Szeged és környéke

2011.07.31. 20:08

Burek és tánc a szerb ortodox templomnál

Szeged - Gasztronómiai különlegességekkel, tánc- és főzőbemutatóval, kiállításokkal és templomi ereklyékkel, tárlatvezetéssel várták az érdeklődőket csütörtöktől vasárnapig az első szegedi szerb ortodox napokon.

Vida-Szűcs Imre

A Somogyi utcai szerb templom előtt igazi fesztiválhangulat fogadta a vendégeket – az alkalomhoz illő muzsika mellett kóstolhattak meg számos délvidéki finomságot. A grillrácson többek között razsnyica, csevapcsicsa és pljeskavica sült. A könnyebb finomságok kedvelőit például a túrós réteshez hasonló gibanjica, baklava és háromféle burek – sós-túrós, húsos, sonkás-sajtos – illata csalogatta a standokhoz.

A háromnapos rendezvényen a szerb templomot is alaposabban szemügyre vehették a látogatók: óránként lehetett idegenvezetéssel megtekinteni az 1770-es években épült, Szent Miklós tiszteletére felszentelt épületet. A templomban két kiállítás nyílt: [namelink name="Iványi Aurél"] egyházi témájú fotóiból és [namelink name="Jószai Sándor"] ikonfestő alkotásaiból.

Burek és tánc a szerb ortodox templomnál. Fotó: Frank Yvette

Burek és tánc a szerb ortodox templomnál.
Fotó: Frank Yvette

– Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk a hétvégén, sokan eljöttek rendezvényünkre. Bevételét jótékony célra fordítjuk: a Fonógyári úti, elhanyagolt állapotú szerb temető kerítését szeretnénk megépíteni – mondta [namelink name="Todorov Milán"] főszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!