Szeged és környéke

2007.12.21. 17:23

Csongrád megye laktanyáinak többségét hasznosítják

Szeged - Egykoron kilenc Csongrád megyei laktanya tartozott a honvédséghez. Ezek közül akad, amelyet teljesen lebontottak, hogy később lakópark épüljön a helyén. Néhányat újrahasznosítottak: például kollégiumot és sportközpontot alakítottak ki az egykori tiszti épületek, gyengélkedők és legénységi éttermek helyén. Megyénkben két laktanya ma is működik.

Horváth Levente

Manapság már csupán két – a hódmezővásárhelyi és a szentesi – honvédségi laktanya működik eredeti funkciója szerint Csongrád megyében. A többit már réges-régen benőtte a gaz, vagy szerencsésebb esetben újrahasznosították.

A sportközpont vezetője, Szabó József (balra) és a szegedi műszaki ezred utolsó parancsnoka, Kovács János együtt járta be az egykori Kossuth laktanya területét. Fotó: Segesvári Csaba
Szegeden a Török Ignác laktanya helyén lakópark épült, az egykori Vorosilov laktanyába kollégium költözött, míg a karhatalmi zászlóalj egykori Moszkvai körúti épületét a határőrség használja.

Katonák helyett hallgatók

Az 1897-ben átadott, Hattyas sori Kossuth laktanya majd egy évszázaddal később, a kilencvenes évek elején került a szegedi egyetem tulajdonába. A tucatnyi épületegyüttesből álló egykori katonai objektumot manapság a pedagógusképző kar hallgatói használják. A laktanyát fénykorában 1000-1200 katona népesítette be. Az Ady tér átadása után az egyetem sportközpontja is itt talált otthonra 1999 januárjában.

– Az egyetem eddig közel 400 millió forintot fordított a sportközpont kialakítására. Az irodák és a szabadtéri pályák öltözői a teljesen felújított egykori gyengélkedőbe kerültek. A tiszti és legénységi étterem manapság zene- és konditeremként funkcionál. A híradóközpont épületébe a főiskola pszichológia tanszéke költözött. Az egykori fogdaépületben a román és szlovák idegen nyelvi tanszék kapott helyet. Az alakulótérre streetballpályák kerültek, míg a kispályás focipályák és a két műfüves teniszpálya a lebontott autószerelő műhelyek, autómosók és üzemanyagkút helyén épültek meg – tájékoztatott a legjelentősebb átalakításokról a sportközpont vezetője, Szabó József.

Szentesen egykoron két laktanya is működött, közülük az egyik, az Esze Tamás nevét viselő manapság inkubátorházként és ipari parkként funkcionál (képünkön a Rehab Kht. dolgozói). Fotó: Tésik Attila
A Kossuth laktanya egyik utolsó műszaki dandárparancsnoka, Jákó Gyula büszkén említette, hogy a nyolcvanas években a szegedi volt az egyik legkomolyabb műszaki erő a honvédségnél.

– Sokat voltunk távol a laktanyától, nagyobb csapatmozgásokra és gyakorlatokra vezényeltek ki bennünket. Még a tisztek is legalább száz napot töltöttek távol a családjuktól. Remek közösségünk volt, hiszen a testnevelőtanár-jelölteket és a külföldre készülő hallgatókat is ide vonultatták be. A hozzánk került fiatalemberek legtöbbje szívesen emlékszik vissza a laktanyában töltött időre, ugyanis itt váltak felnőtté – fogalmazott a nyugdíjas katonatiszt, aki szerint azzal, hogy az egyetem hasznosítja, a lehető legjobb kezekbe került a laktanya.

A sportközpont vasúti töltés felőli épületeit raktárként használják, ezeket még Mária Terézia idejében alakították ki, eredetileg lóistállónak. Korábban itt tárolták a laktanya műszaki felszerelését.

Csepel és Zil

– Ezen a betonrámpán hajtottak fel a Csepel és Zil teherautók – álltunk meg az egyik raktárépület előtt Kovács Jánossal, a szegedi műszaki ezred utolsó parancsnokával. – Robbanószereket, aknákat, gyutacsokat, rögzítő- és álcázó anyagokat, felderítő műszereket tároltunk itt. A műszaki ezrednél szinte minden sorkatonára jutott egy-egy gép: billenős gépjárművek, önjáró, hídrakó gépkocsik, cölöpöző- és kotrógépek, billenős platós kocsik és sok más jármű sorakozott a vasbetonból készült gépjárműszínek alatt – mutatott a sportpályák mögötti hatalmas betonszerkezetek felé a nyugdíjas alezredes.

A volt Kossuth laktanya nagyobbik részét a Szegedi Tudományegyetem hasznosítja.
Fotó: Segesvári Csaba

A két hatalmas monstrum lebontása közel 15 millió forintba kerülne, ezért inkább elkerítették a területet. Közel 3,5 hektár még hasznosításra vár, itt sportpályák, esetleg diáklakások épülhetnek a jövőben. Addig is a terület egy részét paintballpályaként bérli egy vállalkozó.

Az egykori ezredparancsnok 1967 őszén került a Kossuth laktanyába az út-hídépítő zászlóalj szakaszparancsnokaként. Abban az épületben szállásolták el, amelyet idén június 30-án adott át a hadkiegészítő parancsnokság az egyetemnek. Ezt az épületet különösen kedvelték a katonák, mert az emeleti erkélyekről tökéletesen ráláttak a Topolya sori futópályára, azaz páholyból figyelhették a főiskolás lányok edzéseit.

Üzenet a jövőnek

– Akkoriban a gyengélkedőben voltak a zuhanyzók, a legénységi épületben meleg víz sem volt. A hónunk alá csaptuk a törülközőt, és az alakulótéren masíroztunk át mosakodni. Később magam felügyeltem az épület felújítását, ami vizesblokkot, központi fűtést és új födémet kapott – árulta el Kovács János. A zászlóaljat tavasszal a nyugati határok mentére telepítették, ahol aknákat szedtek fel és a helyükre autópályányi szélességben „vasfüggönyt" húztak. A Kossuth laktanyában a kilencvenes évek közepéig szolgáltak katonák, az utolsó egyenruhásokat a közeli Török Ignác laktanyába helyezték át.

Csipak Semlyék szélén a volt határőrlaktanyából a mórahalmi önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának közös természetvédelmi központja lett. Fotó: DM/DV
Az egykori Kossuth laktanya klinkelt, égetett agyagtégla épületein ma is jól láthatók a sorkatonák bevésései: meddig szolgáltak, milyen barátságokat szőttek, ki várta őket haza. A téglába vésett betűk több mint ötven év múltját őrzik. Gyakran látni fiatal főiskolásokat és egyetemistákat a falba vésett szavakat betűzni. Ki lehetett, aki e szavakat írta – időznek el egy pillanatra, majd ők is mellé vésik a saját gondolataikat.

Erdei iskola és turisztikai központ

A Csipak Semlyék szélén omladozó, kihalt határőrlaktanya felújításával a mórahalmi önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága közösen alakította ki a határrégió természetvédelmi központját. Az erdei iskola a kistérség, valamint a vajdasági és temesi bánság iskolás csoportjai számára szervez osztálykirándulásokat, illetve három-öt napos iskolai foglalkozásokat. A közeljövőben egy másik Csongrád megyei településen is újrahasznosíthatnak egy laktanyát: Ópusztaszer község önkormányzata ugyanis kormányzati döntés alapján ingyenesen megkapta az egykori laktanya tulajdonjogát, amelyet a képviselő-testület turisztikai, idegenforgalmi célokra hasznosítana.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!