Szeged és környéke

2007.12.30. 22:25

Debütált a SZIN Ice: nincs por, de fázik a lábunk

Szeged - Hip-hop, rap és ifjúság a nagysátorban, igazi koncertek és idősebb közönség a malátabárban. És lehetett korcsolyázni is. A nyári és téli fesztivál közötti különbséget kutattuk a SZIN Ice-on. Ma még tart a buli.

Gonda Zsuzsanna

Mi a különbség a nyári és a téli fesztivál között? – fárasztottunk jó pár SZIN Ice-résztvevőt a kérdéssel az első decemberi, szegedi könnyűzenei dzsemborin a Szegedi Műjégpályán és a körülötte felállított koncertsátrakban.

– Az évszak – válaszolta egy szakállas fiú, de szerencsére volt, aki komolyan vette a kérdést, és hajlandó volt sorolni: a SZIN Ice-on – szemben szinte minden nyári fesztivállal – végre nincs por, nincs toi-toi szag a műanyag vécék környékén, viszont fázik a lábunk.

A sátrakban tényleg nem volt hőség, de legalább mindenkin messziről látszott a vérmérséklete: volt, aki egy szál pólóban táncolt, más a sapka-sál kombinációt sem tartotta túlzásnak. Persze egyeseknek a sapka az öltözék része volt, az emós dresszkód például valószínűleg előírja a pepita fejfedőt.

Kiscsillag a színpadon. Más SZIN, mint nyáron. Fotó: Segesvári Csaba
– Még soha nem voltam téli fesztiválon, de nagyon örülök neki, jó érzés ide jönni – válaszolta a SZIN Ice unicum jellegét firtató kérdésünkre [namelink name="Beck Zoltán"], a 30Y énekese, majd azon mélázott, hogy ha a nyári bulik fontos paramétere, hogy hány sátrat állítanak a fesztiválozók, akkor vajon ez a mérőszám hogyan alkalmazható a mostani rendezvényre. Megállapítottuk, hogy sehogy.

Lovasi András, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag frontembere is jó ötletnek tartotta a decemberi bulit, de csak akkor, ha nincs kevesebb 15 foknál, mert az alatt már nem lehet gitározni. Hőmérőnk nem volt, de a Kiscsillag koncertjén Lovasi pólóban volt, így reméljük, nem fázott.

Hétfői program

Borsodi malátabár
18.00–22.00: Dubstep
22.00–7.00: Technoid Community Ice Party, Crossfire (belga), Masheen (brit), Percy, Flanker, Natural
Pepsi Ice sátor
18.00–18.45: T3
19.00–20.15: Honey B
20.45–22.15: Kispál és a Borz jubilemi koncert 20 év legjobb dalaiból
22.45–23.55: Quimby
23.55–0.05: Újévköszöntés, Quimby, MCL, Kispál és a Borz
0.35–1.20: Magna Cum Laude
1.20–6.00: SZIN Ice Rádió 88 TOP 250 házibuli zene party DJ Márkkal

A szombaton strartolt háromnapos rendezvény számunkra legkevésbé izgalmas helyszíne a jégpálya, itt nem volt koncert, lehetett viszont – talán nem meglepő módon – korcsolyázni. A két koncertsátor már érdekesebb terep: az ezerkétszáz négyzetméteres piros-feketére dekorált Pepsi Ice-ban a rap és a hip-hop uralkodott szombaton, itt léptek fel a szegedi underground lemezlovasok, majd a New York-i Guru'z Jazzmatazz. Utóbbi koncerten jól elboldogult, aki a következő alapszavakat ismeri: yo, hey, shit, respect – Guruék nem bonyolították túl a kommunikációt. Voltak viszont ügyes táncosok, akik láttán az egyik fiatal néző lecsapta a kabátját és a táskáját, majd helyből ugrott egy hátraszaltót. Csak úgy, a barátai kedvéért. Nehogy már azt higgyék, hogy az amerikaiak jobbak. Vasárnap itt DJ-k kevertek, ez a helyszín mindkét napon a fiatalabbakat vonzotta – az átlagéletkor maximum 19 év.

– Tényleg elég sok a nagysátorban a fiatal, az előbb páran megkértek, hogy vegyek nekik cigit, mert őket nem szolgálják ki – ezt már a Borsodi malátabárban mesélte egy harmincas vendég. Itt több volt a huszonéves, és – szubjektív megjegyzés – jobbak voltak a színpadi produkciók is. Jól szólt a Kiscsillag és a 30Y is, utóbbinál a nézők majdnem szétszedték a kordont, a pécsi fiúkat megvárták a rajongók a fellépés után. A Kiscsillag a befutottak lazaságával intézte a koncertet, de nekik ez jól áll.
Ma este minden megfordul: a nagysátorban lesznek a koncertek – Kispál, Quimby, Magna Cum Laude –, és a kicsiben kevernek a DJ-k.

Még több fotó: itt

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!