Szeged és környéke

2015.06.05. 23:01

Dróttal a fecskék ellen

Szeged - 2500-szor fordul egy molnárfecske, mire felépíti a fészkét, az egyik szegedi irodaháznál több mint 20-at vertek le belőle. A madártani egyesület elnöke szerint nem etikus fészkelési időszakban dróttal távol tartani a védett madarakat.

Munkatársunktól

 2500-szor fordul egy fészekért

A molnárfecske Magyarországon védett madár. A Wikipédia szerint a költési időszak májustól szeptemberig, néha októberig tart, ez idő alatt akár kétszer-háromszor is költ. A fészek agyagból készül, és elkészítéséhez körülbelül 2500-szor kell fordulnia. Egy fészekaljban 4-5 fehér tojás van, ezek néha vörösen pettyezettek. Mindkét szülő kotlik rajtuk körülbelül két hétig. A fiatal madarak 20-22 napos korukban repülnek ki, és 3,5-4 hetes korukban lesznek önállók.

A Cserzy Mihály utca egyik többemeletes épületének belső udvarában az évek óta ott fészkelő fecskék fészkét módszeresen leverik, és huzalokat húznak ki, hogy a madarak ne is tudják visszaépíteni. Szerencsétlen fecskék azért tömegével próbálkoznak még, hiszen ki tudja, talán évtizedek óta itt laknak. Jól látszik néhány kétségbeesett fecske vergődése a drótok között, ahol nemrég a fészkük volt. Mélységesen fel vagyunk háborodva – írta lapunknak olvasónk, aki a drótok fogságában szenvedő védett állatokról fényképet is küldött.

Megnéztük tegnap a szegedi épületet, azt láttuk, hogy az egykori Szilánk-ház udvarán rengeteg madár fészkelt. Legalább 20 fészeknyomot számoltunk össze, a korábban kifeszített drótot viszont elvágták, ott lóg az épület oldalán. A madarak ezt kihasználva újra építkezni kezdtek.

– A fészekleverés biztosan jogellenes. A természetvédelmi törvény szerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása – mondta lapunknak [namelink name="Molnár Gyula"].

A Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Helyi Csoportjának elnöke úgy vélte, a drótok kifeszítésén lehet, hogy vitatkoznának a jogászok, de a törvény szellemiségével biztosan nem összehangolható.

A molnárfecskék egy része nem adja föl: a fészkek leverése ellenére folytatják az építést. Fotó: Segesvári Csaba

A molnárfecskék egy része nem adja föl: a fészkek leverése ellenére folytatják az építést. Fotó: Segesvári Csaba
– Különösen nem etikus a drótokat költés közben felszerelni. Helyette a fecskepelenka lenne a megoldás, a fészkek alá 50-60 centiméterre a falra szerelt lemez megakadályozza az ürülék lepotyogtatását, és ez nem zavarná a fecskék fészkelését sem – tette hozzá Molnár Gyula. Megemlítette, a molnárfecske eszmei értéke 50 ezer forint egyedenként, az olvasónk által készített képek alapján akár 1,5 millió forintos károkozásról is szó lehet.

Az épület a Szilánkból lett CE Glass Zrt.-é. A cégtől e-mailben azt kérdeztük, mikor és miért távolították el a fészkeket. a következő választ kaptuk: kiemelt figyelmet fordítanak a környezetet és az élővilágot érintő kérdésekre, ennek megfelelően az épület felújítása miatt szükségessé vált előkészítő munkálatokat még határidő lejárta előtt elvégezték. Ezzel az üggyel kapcsolatban más nem kereste meg őket, ha keresi, készséggel állnak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!