Szeged és környéke

2010.06.16. 10:04

Ebéd - 2000 forintból

Szeged - Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes, változatos ebédet főzni egy négytagú családnak. Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter, a Vendéglő a Régi Hídhoz étterem séfje.

Nyemcsok Éva

Szeretjük nyár elején a piacot: minden alkalommal a bőség zavarával küszködünk. Az árusok asztala roskadásig megrakva, cukkini, paradicsom, újburgonya, padlizsán, tök, répa, gomba, retek: minden termény gyönyörű, kínálja magát. Nehéz megállni, hogy ne csak kétezer forintot költsünk el, legszívesebben minden asztalról hazavinnénk valami szép zöldséget, gyümölcsöt. Pénzünk azonban határt szab a költekezésnek, és amikor Mathias Péter séffel találkozunk a piacon, ezúttal is a húst vesszük meg először a csarnokban. Csontozott karajt látunk 1150 és 1200 forintért, de mivel minden fillér számít, az olcsóbbikból veszünk körülbelül fél kilót, 585 forintot fizetünk érte. Séfünk elégedetten csörgeti zsebében a maradék pénzt: mivel nagy a kínálat, nagyon sok termény olcsó, ezért most nem kell nagyon visszafognunk magunkat.

Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter. Fotó: Karnok Csaba

Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter.
Fotó: Karnok Csaba

A menü: kapros túróval töltött gombafejek, pácolt sertéskaraj nyárson steakborsos újburgonyával, grillezett zöldségekkel, epres–joghurtos képviselőfánk.

Mi van a kosárban?

- sertéskaraj, csontozott (0,5 kg) 585 forint
- újburgonya, apró szemű (90 dkg) 90 forint
- gomba (8 darab, kb. 60 dkg) 340 forint
- kapor (csomó) 40 forint
- tojás (5 darab) 115 forint
- cukkini (3 darab, 50 dkg) 165 forint
- édes paprika (2 darab) 125 forint
- tehéntúró, házi (20 dkg) 200 forint
- eper (25 dkg) 140 forint
- eperízű gyömölcsjoghurt (3 darab) 180 forint

összesen: 1980

A kofasoron végighaladva először apróburgonyát veszünk, hüvelykujjnál alig nagyobbak, 100 forintért árulják kilóját. Vásárolunk nyolc darab gombát is az előételhez, 57 dkg-ért 340 forintot fizetünk. Az ismerős kofánál a kaporból kapunk tíz forint engedményt, két asztallal arrébb házi tojást veszünk, a legkisebbek darabját 23 forintért kínálják.

A grillezett zöldségek közül nem maradhat ki a cukkini, idénye van, séfünk kisebb, vékonyabb darabokat választ, ennek az ára 300–450 forint között van. Az egyik asztalnál 350 forintért kínálják kilóját, kettő kisebbet veszünk 105 forintért a zöld színűből, és még hozzárakunk egy sárgát is – a színvilág a tányéron is fontos –, azért 60 forintot fizetünk. Édes paprikából kettő landol a kosárban, piros színű.

Irány a csarnok: szükségünk van némi házi túróra és gyümölcsjoghurtra, előbbi a gomba tölteléke lesz, utóbbival a képviselőfánkot töltjük meg. A tehéntúró kilóját 1000 forintért adják, 20 dkg elegendő lesz belőle. Három gyümölcsjoghurtért 180 forintot fizetünk, majd amikor ezzel végeztünk, visszamegyünk az eperillatú sorok közé. Eperidény van, bűn lenne ezt az isteni gyümölcsöt kihagyni a menüből.

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Fotó: Karnok Csaba

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság.
Fotó: Karnok Csaba

A bevásárlással másfél óra alatt végzünk, irány az étterem konyhája. Itt kiderül: az általam nehéznek gondolt képviselőfánkot elkészíteni nem is ördöngösség, ahogyan Mathias Péter mondja: az összetevők arányán áll vagy bukik, hogy eszik képviselőfánkot a család, vagy le kell szaladni a cukrászdába egy kis desszertért. A joghurtos–epres változat nagyon ízlett, de az én kedvencem ezúttal a darabos borsban meghengergetett újburgonya: ebből legalább egy kilót meg tudnék enni egy ültömben. Le a kalappal a kapros–túrós gombafejek előtt is, a mai főzés után ez is felkerült kedvenceim listájára.

Ezúttal 1980 forintot költöttünk el, a kollégáink által is megkóstolt és utolsó falatig elfogyasztott menüsor változatos, finom – ismét jó ebédet főztünk majd 2000 forintból!

Kapros túróval töltött gombafejek

Hozzávalók: 8 nagyobb gomba,
1 csokor kapor,
20 dkg tehéntúró (lehetőleg házi),
só,
bors.

Kapros túróval töltött gombafejek. Fotó: Karnok Csaba

Kapros túróval töltött gombafejek.
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A gombát megpucoljuk, egy picit előfőzzük. A túróhoz hozzákeverjük a finomra vágott kaprot, pici sóval és borssal ízesítjük, a gombába töltjük, sütőben 140 fokon 15 perc alatt megsütjük. Tálaláskor paradicsomrózsával, salátával díszíthetjük a tányérokat.

Pácolt sertéskaraj nyárson steakborsos újburgonyával, grillezett zöldségekkel

Hozzávalók:
fél kg csontozott sertéskaraj,
90 dkg apró szemű újburgonya,
3 cukkini (zöld és sárga),
2 édes paprika (piros),
steakbors 
só,
oregánó,
bazsalikom,
fokhagyma,
mustár,
étolaj.

Pácolt sertéskaraj nyárson steakborsos újburgonyával, grillezett zöldségekkel. Fotó: Karnok Csaba

Pácolt sertéskaraj nyárson steakborsos újburgonyával, grillezett zöldségekkel.
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A húst megtisztítjuk, gyufásdoboznyi kockákra vágjuk, sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kevés fokhagymával fűszerezzük. Mustáros–olajos pácban egy napig a hűtőben állni hagyjuk. Sütés előtt nyársra húzzuk, pici olajban elősütjük, így kap egy kis színt. A visszamaradt zsírt tepsibe öntjük – egy kis fehérborral össze lehet párolni, így érdekesebb ízt kap –, tepsiben 140 fokon 30 percig pároljuk. Amíg a hús a sütőben van, addig az apró szemű újburgonyát alaposan megmossuk, de nem pucoljuk meg, héjában megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd bő olajban kisütjük. Serpenyőben steakborssal – darabos borssal – és pici sóval lepirítjuk.

Epres–joghurtos képviselőfánk

Hozzávalók: az égetett tésztához: 2 dl víz,
12 dkg zsír és liszt,
csipet só,
5 tojás;
a töltelékhez:
3 kis pohár epres joghurt,
25 dkg eper.

Epres–joghurtos képviselőfánk. Fotó: Karnok Csaba

Epres–joghurtos képviselőfánk.
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A vizet a zsírral felforraljuk, egy csipet sót tegyünk bele. Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és a tűzön hagyva az edényt addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a következőt csak akkor rakjuk bele, ha az előzőt már alaposan elkevertük habverővel vagy fakanállal. Ha készen vagyunk, a tésztát kihűtjük, majd nyomózsákkal sütőlapra nyomjuk (ha az nincs, kanállal is szaggathatjuk, de akkor nem lesz szép, szabályos formájú). előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

A töltelék elkészítése: a megmosott epret kicsumázzuk, a szemeket félbevágjuk, óvatosan, hogy ne törjenek össze, elkeverjük az eperízű gyümölcsjoghurttal.

A fánkokat kivesszük a sütőből, félbevágjuk, az alsó részbe beletöltjük a joghurtos epret, visszarakjuk a kalapját. Porcukorral meghintjük a tányért, díszítésként csokiöntetből csillagokat kanyaríthatunk a kalapos fánkok köré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!