Szeged és környéke

2017.12.20. 07:44

Egyre felejtősebb a fehér karácsony, de ma hideg lesz

Egy fok, éjjelre mínusz öt. Utánanéztünk annak is, mi újság a karácsonyi hóval - itt mindent megtalál, amit a fehér karácsonyról tudni akart!

Az Időkép azt írja, szerdán az ország nagy részén még folytatódik a száraz idő. Az Alpokalján és északkeleten, keleten lesz több felhő az égen, ebből kifolyólag főként ezeken a tájakon fordulhat elő hószállingózás. Éjszakára mínusz 5 fokot jósolnak Szeged környékére, de ne panaszkodjunk, az Északi-középhegységben mínusz 9-10 fok is lehet hajnalban. Napközben is csak -2, +3 fok várható, nálunk 1.


Ejtsünk pár szót arról is, ami oly sokunkat foglalkoztat, de úgy néz ki, megint hiába: egyre kisebb az esélye, hogy fehér legyen a karácsony. Holnap napközben északnyugat felől melegfront felhőzete borítja be hazánkat, délutántól egyre többfelé várható havazás, ezt a Dunántúlon havas eső, eső, ónos eső válthatja fel. Azt jósolják, nem érdemes nagy csapadékra számítani, de péntekre virradóra kialakulhat 2-3 centis hóréteg. Főként északon és keleten, de hátha eltévednek a felhők.

Nem valószínű, hogy ilyesmit látunk karácsonykor. Fotó: Farkas Judit

Nos, ez a kicsi hóréteg fog elolvadni legkésőbb vasárnap, szenteste napján, ugyanis a fagyos reggel után napközben melegfront érkezik. Legfeljebb a keleti, északkeleti határ mentén és az Északi-középhegység magasabb csúcsain boríthatja még hó a vidéket, amikor megjön a Jézuska.

Most megtudhatják, amit mindig szerettek volna - mitől lesz fehér az ünnep?


Kialakulását elősegíti az, ha egy anticiklon alakul ki Nyugat- Északnyugat-Európa felett. Ennek hatására az enyhébb óceáni légtömegek nem érik el a Kárpát-medencét, ugyanakkor az óramutató járásának megfelelő irányban forgó anticiklon hideg, sarkvidéki eredetű levegőt szállít hazánk térségébe. Ha ez a hideg légtömeg találkozik a Földközi-tenger felől érkező nedves levegővel, akkor megfelelő hőmérsékleti körülmények mellett havazás alakul ki Magyarország területén.


Egyébként nem csak nekünk szívügyünk, hogy hó borítsa a tájat az ünnepen, a wikipédia is szócikket szentelt a fehér karácsonynak. Abból tudtuk meg, hogy a fehér karácsony nem mindenütt ugyanazt jelenti. Néhány országban annál szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie az igazi „fehér karácsonynak", mint hogy karácsony napján bizonyos mennyiségű hó fedi a talajt. Az Amerikai Egyesült Államokban például karácsony reggelén, reggel 7 órakor legalább egy hüvelyk, azaz 2,5 centiméteres hónak kell borítania a talajt - jó kérdés, hogy hívják azt az állapotot, amikor csak kétcentis a hó, de minden fehér. Lehet, hogy kanadai fehér karácsonynak, ugyanis Kanadában a hivatalos álláspont szerint ehhez elég a kétcentis hótakaró.


Nálunk 2002-ben fordult elő utoljára, hogy december 24-én este országrésznyi területet fedett hótakaró. Sőt: az utóbbi 100 évben csak 15 alkalommal fordult elő, hogy országszerte minimum 5 centiméteres hótakaró volt az ország nagy részén az ünnep mindhárom napján - pedig mind úgy emlékszünk, hogy gyerekkorunkban minden évben hó borította a tájat. További érdekességeket tudhatnak meg a témáról a wikipédián: ne fájdítsuk tovább a szívünket, lapozzunk a névnapokhoz!


Ma köszöntjük Teofil, Baján, Bojta, Bojtorján, Eugén, Ignác, Kerecsen, Keresztély, Keresztes, Krisztián, Vajta, Vata nevű rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket. Mivel Bojtorján napja van, kihasználjuk az alkalmat, hogy beillesszük ide a Csiribiri című dalt - ha már felmerült a gyerekkor a fehér karácsony kapcsán.

 

 

  • 1963 - Először nyitják meg a berlini falat. (1964. január 6-án visszazárták)

  •  

  • 1983 - A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége állásfoglalást ad ki a Bős–nagymarosi vízlépcső építésével kapcsolatban, melyben építkezés megszüntetését javasolja

  •  

  • 1946 – Ezen a napon született Uri Geller magyar származású, izraeli születésű parafenomén, parapszichiáter






  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!