Szeged és környéke

2007.06.18. 16:19

Elátkozott szegedi ingatlanok

Szegeden több olyan városi ingatlan is van, amit már évek óta nem sikerül az IKV-nak kiadni vagy eladni. Elátkozott helynek számítanak a belvárosi pincék, s hiába hirdetik az Árboc utcai volt Alkotóházat és a Budai Nagy Antal utcai kiürített iskolaépületet, nem jelentkeznek a vevők.

Szabó C. Szilárd

– Vannak olyan városi tulajdonú helyiségek, amelyek bérleteztetésével több alkalommal is próbálkoztunk az elmúlt két évben, mindhiába – mondta érdeklődésünkre az ingatlanok kezelésével megbízott IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. [namelink name="Németh István"] hangsúlyozta: ezek a helyiségek főként pincék, udvari tárolók és raktárak, s a Tisza Lajos körúton kívüli területeken találhatók. Az IKV négyszer-ötször hirdette meg, kínálta fel nyilvános pályázaton az ingatlanokat, de ennek ellenére nem mentek el.

Az elátkozott helyek, a 4-50 négyzetméteres pincék és tárolók havi bérleti díját 200-1000 forintban állapította meg négyzetméterenként az IKV. Hogy miért nem kellenek ezek a helyiségek? [namelink name="Németh István"] szerint azért, mert egy: a műszaki állapotuk kívánnivalót hagy maga után, kettő: akadnak olyanok, amelyek nehezen megközelíthetők, vagy ahogyan a vezérigazgató fogalmazott: „komoly üzleti tevékenység folytatására nem alkalmasak."

A bérleti díj elmaradása mellett a kiadatlan ingatlanok annyiban jelentenek veszteséget az önkormányzatnak, hogy azokban a társasházakban, ahol a város résztulajdonos, a pince vagy a tároló után fizetnie kell az IKV-nak a közös költséget. [namelink name="Németh István"] elmondása szerint csak a paneles lakóövezetekben van néhány olyan városi tulajdonú üzlethelyiség, ami már évek óta nem tudnak kiadni. A belvárosban nincsenek kiadatlan üzletek.

Információink szerint azért akadt olyan üzlethelyiség a városközpontban is, amit csak többszöri próbálkozásra sikerült kiadni. A Fotex egykori, Kelemen utcai, több száz négyzetméteres üzletét több mint másfél évig hirdették. Úgy tudjuk, hogy itt kaszinó működik majd. A befektetőket valószínűleg az bátortalaníthatta el, hogy nincs parkoló az ingatlanhoz, aminek a műszaki állapota szintén kívánnivalót hagy maga után.

Az IKV vezetője elmondta, hogy azokból a helyiségekből, amelyeket nem tudtak kiadni az elmúlt két évben, kijelöltek negyvenkilencet, eladásra. Az ingatlanokat folyamatosan hirdetik meg. Szerinte így nagyobb lesz az érdeklődés, mert biztosan akadnak majd olyanok, akik bérletbe nem, tulajdonba viszont szívesen veszik az ingatlant, amit utána sajátjukként újíthatnak fel.

Az Árboc utcai volt Alkotóház 2003 novembere óta áll üresen. Az ingatlant már háromszor meghirdették nyilvános pályázaton 80, 75 és 70 millió forintért, de nem jelentkezett érdeklődő. Vagy aki jelentkezett, sokallotta az összeget. A június végi városi közgyűlésen ismét téma lesz az Alkotóház, hiszen a képviselők több ingatlan értékesítéséről is döntenek. Az alapárát hetvenmillió alá viszik. Az önkormányzat nem kötötte ki, hogy a vevő mire hasznosíthatja az épületet. Lehet, hogy irodák, kereskedelmi egységek kapnak itt helyet, de az is, hogy az új tulajdonos lebontja. A csomagban szerepel a tápai Budai Nagy Antal utcában lévő kiürített iskolaépület is, amelyet kétszer hirdettek meg az elmúlt egy évben – sikertelenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!