Szeged és környéke

2010.01.07. 21:24

Elbocsátottak 10 sztrájkoló postást

Szeged - Utcára került 8 szegedi és 2 csongrádi kézbesítő. Részt vettek a tavaly karácsony előtti sztrájkban, ami miatt a Magyar Posta Zrt. bírósághoz fordult. Az első fokú télet szerint jogellenes volt a sztrájk. Az elbocsátottak fellebbeznek.

Bereczky Diána

Korábban megírtuk, hogy a tavaly karácsony előtti kétnapos kézbesítői sztrájk leginkább Szegedet érintette: ötből négy kézbesítő nem dolgozott. Csongrádi kollégáikkal együtt ők adták az országban sztrájkolók felét. A Magyar Posta Zrt. 11 ezer kézbesítője közül az országban 152-en léptek sztrájkba. Ebből 67-en Szegeden, 9-en a csongrádi hivatalban nem vették fel a munkát. A Magyar Posta a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, amely első fokon jogellenesnek ítélte a munkabeszüntetést. A társaság tegnap közleményben tudatta, hogy rendkívüli felmondással megszüntette 29 dolgozójának munkaviszonyát, 120-at pedig írásbeli figyelmeztetésben részesített.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője lapunknak azt mondta, mindezt el lehetett volna kerülni. – A sztrájkot megelőző tárgyalások során többször felhívtuk a szakszervezet figyelmét, hogy jogalap nélkül akarják a munkát beszüntetni, ezt a jegyzőkönyv is rögzítette. Felnőtt emberek ültek az asztalnál, tudhatták, miről van szó; a Magyar Posta lelkiismerete tiszta. A jogellenes munkabeszüntetés súlyosan sértette a vállalat jogos gazdasági érdekeit, csorbította a jó hírnevét – tette hozzá.

Kirúgták a sztrájkoló postásokat. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)



Lédeczi Lambertet, a Kézbesítők Szakszervezetének alelnökét is elbocsátották. Ennek ellenére azt mondja, megérte sztrájkolni. – A pesti ingatlanok eladásából származó egyszeri, százezer forintos kifizetést kértünk minden postai munkavállaló számára, erre pedig az ügyvédünk szerint is volt jogalapunk. A felmondás mindenkit meglepett, hiszen csütörtökön reggel még felvettük a munkát, aztán hívattak bennünket. Nem ijedtünk meg, hiszen az elsőfokú döntés nem jogerős. Ráadásul az is szerepel az elbocsátás indokaként, hogy 10 százalékos béremelésért sztrájkoltunk, holott erről szó sem volt. Egyeztettünk a jogászunkkal, és megtesszük a válaszlépéseket.

Hét szegedi és a két csongrádi elbocsátott kézbesítő szakszervezeti tisztségviselő is egyben, egy kollégájukat pedig azért tették utcára, mert állítólag sztrájkra buzdított.

Kártérítést követel a Posta

A Magyar Posta szerint arányos és jogszerű munkaügyi döntést hoztak „a lakosság, az üzleti ügyfelek és a törvénytisztelő, sok áldozatot vállaló postások érdekében". A társaság polgári perben kártérítési igényt nyújt be a Kézbesítők Szakszervezete ellen, amelyben a kimutatható kár megtérítését követelik az érdekképviseleti szervezettől. Ennek összegét még számolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!