Szeged és környéke

2016.08.26. 21:00

Elhárítják a balesetveszélyt a lakóparkokban - az árat behajtanák a kivitelezőn

Balesetveszélyes utakat javíttat a város a Vadaspark és a Harmónia lakóparkban, és kiszámlázza a kivitelezőknek, mert az ő dolguk lenne. A Marostői lakóparkban a közvilágítás bővül.

Dombai Tünde

A Vadaspark és a Harmónia lakóparkban még az idén kijavíttatja az önkormányzat a balesetveszélyes úthibákat – erről döntött tegnapi ülésén a közgyűlés városüzemeltetési bizottsága. Nem a 18 helyszín és a rájuk költendő 8,3 millió forint városi pénz a legérdekesebb az ügyben. Inkább az, hogy korábban mindig megrekedtek az ilyen igények, ugyanis ezek a területek nem közterületek. A Marostői lakóparkban a közvilágítás bővül.

A Marostői közvilágítása


Az újszegedi Marostői lakópark közvilágítása kész van ugyan évek óta, de még nem része a városi hálózatnak. Közbiztonsági okokból viszont az önkormányzat korábban már 84-ből 78 lámpát bekapcsoltatott az áramszolgáltatóval. Most a maradék 6 égőtest beüzemelését is megszavazta a szakbizottság. Így a lakóparkban teljes lesz a közvilágítás.


Röviden és tömören: a lakóparkokat építő vállalkozások az utakat, játszótereket, parkokat önkormányzati tulajdonú ingatlanon alakították ki. Az építkezés idejére viszont ezek hivatalosan munkaterületek lettek, és hatósági ellenőrzés után – a megfelelő minőségben – kell visszaadni a városnak (2016. március 24.: A lakóparkok fizetik meg a gazdátlanság árát).  A tegnapi ülésen [namelink name="Ménesi Imre"] (MSZP) elnök kérdésére elhangzott, nyilván pénzt akarnak spórolni a beruházók azzal, hogy húzzák az időt, nem adják át a területeket, hiszen előtte költeniük kellene rájuk.

A lakók érdekében most a város átvágja a gordiuszi csomót, helyreállíttatja az utakat, és – belefoglalják a határozatba – próbálják behajtani az árát a kivitelezőkön, illetve a jogutódjaikon. A döntés értelmében még az idén javítják a Harmónia lakóparkban a Bartucz és Sőtér utca járdáját, valamint a Csaplár Benedek utca járda- és burkolathibáit, illetve a Bibó–Csaplár Benedek utca kereszteződést. A Vadaspark lakóparkban a Hiúz, a Hópárduc, a Teve utcában és a Kenguru közben dolgoznak majd.

Az indítványból kiderül, hogy a Vadaspark kivitelezője ellen végelszámolás folyik. Ezért az önkormányzat a végelszámolónak jelezte, hogy közel 5,3 millió forintot követel a cégtől. A Harmónia lakóparkot a kivitelezője az irat szerint több befektetőnek adta tovább. Ezeket az önkormányzat megkereste, hogy rendezzék a majdnem 3 milliós számlát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!