Szeged és környéke

2010.09.10. 23:28

Elkészült a Mars téri nagycsarnok

Szeged - Hajnali 3 óra óta pakolják az új asztalokra az árut az őstermelők: a nagycsarnok földszintjén, középen 312, az U pavilon mellett 198 elárusítóhelyről kínálják a portékát. Ma 9 órakor tartják a megnyitóünnepséget.

Munkatársunktól

Nem üres nagycsarnokot és fedett asztalos piacot ad át ma reggel 9 órakor, a Mars téri piac legforgalmasabb napszakában a szegedi önkormányzat, hanem egy belakott létesítményt. Hajnali 3 óra óta pakolhatnak az őstermelők, ki-ki azon a helyen árusít, amelyet még tavaly kiszemelt magának, és amelyhez liciten jutott hozzá. Mától összesen 510 asztal mellett alkudhatnak a vevők a környék friss zöldségére, gyümölcsére: a nagycsarnokban, középen, 6 sorban 312, az U pavilon mellett pedig 198 fedett „stand" állja a hétvégi bevásárlók rohamát.

Szemlátomást nincs még kész minden Szeged új kereskedelmi-szolgáltató központjában: azok a bizonyos utolsó simítások hátravannak. A 4500 négyzetméter alapterületű nagycsarnokban azonban az asztalról árusítók mellett már az üzletek egyharmada is megnyit, a többiben még az építkezést felügyeli a tulajdonos, vagy a még hiányzó engedélyre vár. A csarnok két oldalán mintegy 30, élelmiszert – húst, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt – árusító üzlet, valamint büfé, kávézó található. – Az összes üzletet sikerült bérbe adni – mondta el Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója.

A Mars téri új nagycsarnok alaprajza. Kétoldalt mintegy 30, élelmiszert árusító üzlet, illetve büfé, kávézó kap helyet.

A Mars téri új nagycsarnok alaprajza. Kétoldalt mintegy 30, élelmiszert árusító üzlet, illetve büfé, kávézó kap helyet.
Az épület alapvetően hagyományos technológiával, hagyományos anyagokból készült. A csarnokot a 22 ragasztott fatartó teszi jellegzetessé: ez a középhajó ad helyet az asztalos piaci árusoknak, kétoldalt, a zöldtetős épületszárnyakban az üzletek találhatók. A galériaszintre kiszolgálóhelyiségeket terveztek, a 3 átkötő híd pedig arra vár, hogy lassacskán belakják. A 2006-ban átadott, már meglévő Irén és Anna csarnokra merőleges az új épület, amelynek oldalsó kijáratain át pár lépést megtéve léphetünk be a „kicsikbe". A korábbi zsúfolt és rendezetlen piac helyett átlátható, modern, higiénikus lett a Mars tér, a „város gyomra".

Az üzletek bérleti díja nem változott: a legkisebb, 3x6 méteres egységért havi mintegy 50 ezer, a dupla ekkorákért 100 ezer forint nettó bérleti díjat kell majd fizetni. A bérleti jogot 25 évre vásárolhatták meg a kereskedők: 3,2 millió forint plusz áfát fizettek a legkisebb üzletért.

egnap az utolsó simításokat végezték a szegedi Mars tér új piaccsarnokán. Fotó: Karnok Csaba

Tegnap az utolsó simításokat végezték a szegedi Mars tér új piaccsarnokán.
Fotó: Karnok Csaba

A beruházás története

1996-ban a Tér és Forma Kft. terve nyerte el a Mars téri piac rekonstrukciójának pályázatát. De csak 2005-ben sikerült hozzáfogni az építkezéshez, majd egy év múlva, 2006 tavaszán átadták az élelmiszert árusító vállalkozók Irén nevű, és az iparcikkesek Anna elnevezésű kiscsarnokát mintegy 540 millió forintos beruházással. A második ütemhez idén év elején fogtak hozzá, felépült a nagycsarnok, a fedett asztalos piac, most alakítják ki a dísztereket és a közlekedési csomópontokat: a fejlesztés része a 3,3 milliárd forintos belváros-rehabilitációs pályázatnak. A Mars téri beruházás költségvetése 1,3 milliárd forint, amelyhez az állam és az Unió együtt 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Ami még hátravan

Napok alatt elbontják az eddigi ideiglenes asztalos piacot, és hozzáfognak a 13 ezer négyzetméteres parkosított parkoló építéséhez. Folytatódik az U pavilon előtti rendezvénytér és pihenőpark kialakítása. Az SZTE mérnöki kara előtti útszakasz helyén is dísztér lesz. Jelzőlámpás közlekedési csomóponton haladhatunk majd keresztül a Londoni körút és a Hajnóczy utca kereszteződésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!