Szeged és környéke

2019.05.27. 08:45

EP-választás: Várhatóan az Európai Néppárté lesz a legnagyobb frakció - Óriási Fidesz-győzelem

A korábbi EP- választásokhoz képest rekordot döntő, 40 százalékot meghaladó részvétel mellett a Fidesz-KDNP nagyarányú, 52 százalék feletti győzelmet aratott, 13 képviselője lesz az EP-ben. A kormánypártok mellett még négy magyar párt kapott mandátumot a választóktól. A DK (16,26%, 4 mandátum), a Momentum (9,92%, <br><br><br>2 mandátum), az MSZP-P (6,68%, 1 mandátum) és a Jobbik (6,44%, 1 mandátum) küldhet képviselőt Brüsszelbe. Nem érte el az ötszázalékos küszöböt az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt, a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom. Az LMP-nél (2,19) még a Mi Hazánk Mozgalom (3,33) és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (2,63) is jobban szerepelt. Emiatt egyébként az LMP vezetése tegnap este még az eredmények kihirdetése előtt lemondott.

Munkatársunktól

Mivel Olaszországban este 11 óráig voltak nyitva a szavazókörök, a voksokat is csak utána kezdték el összeszámolni. Az Európai Parlament összetétele tehát tegnap este lapzártánkig nem derült ki, de várhatóan az Európai Néppárté lesz a legnagyobb frakció.


Magyarországon a Nézőpont Intézet készített exit poll kutatást, ez az MSZP–P eredményén kívül viszonylag pontosan jósolta meg a szavazás tényleges eredményét, a vasárnap telefonon készített kutatásuk még tíz százalék körüli eredményt valószínűsített a szocialisták és a Párbeszéd közös listájának.


A pártok mozgósítása jól sikerült, tegnap már délután 3 órakor többen szavaztak, mint öt évvel ezelőtt összesen. A magyarországi 43 százaléknyi részvételi arány Európában viszont nem számít kiemelkedően magasnak, Dániában például 66,5 százaléknyian mentek el voksolni, de Németországban is több mint 60 százaléknyian. A részvételiarány-előrejelzés (az Egyesült Királyság adatai nélkül, amelyek még nem állnak rendelkezésre) 51 százalékot mutat. Ez jelentős növekedés a korábbi évekhez képest, és a legmagasabb érték az elmúlt húsz évben. A brit eredményektől függően a végleges részvételi arány 49 és 52 százalék között lehet. Ez legutóbb, azaz 2014-ben 42,61 százalék volt. Összesen három országban mentek el kevesebben szavazni, mint öt éve: Bulgáriában, Litvániában és Máltán. Olaszországban és Portugáliában az öt évvel ezelőttivel körülbelül azonos számban járultak az urnákhoz a választópolgárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!