Szeged és környéke

2008.09.04. 23:42

Értékelték az egészségügyi integrációt

Szeged - A város és az egyetem vezetői is sikeresnek tartják a szegedi egészségügyi integráció eddigi eredményeit. Az egy éve kezdődött folyamatból minden résztvevő más-más pozitívumot emelt ki. Pál Attila azonban szólt a nehézségekről is.

Tombácz Róbert

– Megnyugtatónak látom az integrációt mind orvosszakmai, mind gazdasági szempontból – jelentette ki [namelink name="Szabó Gábor"], az SZTE rektora azon a sajtótájékoztatón, amelyen a szegedi egészségügyi összevonás eredményeit értékelte a város és a klinikai központ vezetőivel közösen.

A szegedi önkormányzat – a városi ellenzék heves támadásai mellett – tavaly októberben működtetésre átadta a város egészségügyi intézményeit az egyetemnek. A cél a párhuzamosságok felszámolása, a gazdaságosabb intézményrendszer kialakítása és a városi kórházak és rendelőintézetek munkájának színvonalemelése volt. A rektor elmondta: az elmúlt egy évben stabilizálódott a klinikai központ gazdálkodása, a humánusan végrehajtott leépítések nem okoztak megrázkódtatást a betegellátásban. Az integráció révén felszabaduló városi tulajdonú ingatlanok eladásából további egészségügyi fejlesztések valósulhatnak meg.

Szabó Gábor, az SZTE rektora

Szabó Gábor, az SZTE rektora
[namelink name="Pál Attila"], a klinikai központ elnöke elmondta: egységesítették az informatikai rendszert, új szakmai profilként létrejött az arc- és állcsontsebészeti klinika, a gyermekgyógyászat kevesebb telephellyel, de több szakellátással működik, októbertől pedig felújított helyére – a volt sportorvosiba – költözhet a gyermekpszichiátria. Tavaly októbertől a női klinikán végzik a teljes szegedi szülészeti és nőgyógyászati ellátást, traumatológiai ügyeletet már csak az új klinikán kell fenntartani, minden fogorvosi ellátás beköltözött a fogklinikára, a képalkotó diagnosztikát egységesítették, a pszichiátriai gondozót pedig a felújított Vasas Szent Péter utcai rendelőbe költöztették. [namelink name="Botka László"] is sikeresnek tartja az integrációt. Mint mondta, egy év alatt annyi fejlődés ment végbe, mint máskor tíz alatt. Az integráció révén a szegedi egészségügyi rendszert „politikamentesítették", a döntéseket a legjobb szakemberek hozzák meg.
Pozitív-negatív

Pál Attilát arra kértük, mondja el az integráció három legfőbb pozitívumát. Egységes szakmai protokollok alapján azonos színvonalú ellátást kapnak a betegek mindenhol, diagnosztikai fejlesztéseket, jelentős felújításokat, átalakításokat tudtak elvégezni, a leépítések során pedig senkit sem kellett elküldeni a betegágyak mellől – sorolta. Integrációs negatívumot nem tudott említeni, azt azonban elismerte, hogy hiába próbálnak toborozni, nincs elég szakdolgozó, illetve orvos, és több ellátásból is nagyon hosszú a várólista. Ezek a problémák viszont nem az integráció következményei. Más forrásból úgy tudjuk, emellett az elmúlt fél évben több mint 230 millió forinttal nőtt a klinikai központ adóssága.

Licit indul

A polgármester tegnap bejelentette: felfüggesztik a korábbi közgyűlési döntést, és miután a város megvásárolja az egyetemtől a Pulz utcai pszichiátriai részleg területét, azt a szomszédos I-es kórházéval együtt hirdetik meg eladásra. A licit 1,2 milliárdról indul, ebből 500 milliót kap az SZTE, 700 millióból pedig közművesítik a jövendő klinikai tömb telkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!