Szeged és környéke

2008.10.06. 19:50

Extra örömet nyújthat a lávaköves masszázs

Szeged - A közelítő tél elleni hatásos védekezés egyik eszköze lehet a gyógymasszázs. Szegeden egyre népszerűbb a lávakövekkel végzett kezelés is – az 50-60 fokra hevített kövek hatása még intenzívebb.

R. Tóth Gábor

Egyre hűvösebb az idő, elgémberedett, fáradt tagjainknak pedig jólesik a felfrissülés: ősszel és télen még jobban élvezzük, ha szakértő kezek gyúrják át testünket.

A masszázs kedvelt gyógymód – a test különböző pontjainak dörzsölgetésével, nyomásával javítja az élettani funkciók működését, oldja a stresszt, enyhíti az izomfájdalmakat. Számos típusa létezik: hazánkban alkalmazzák például a svéd, a thai vagy éppen a nyirokmasszázst is.

Szegeden pedig egyre népszerűbb a lávaköves masszázs, amely a testre helyezett meleg kövek révén ősszel és télen extra örömöt nyújthat. Alkalmazása több ezer éves múltra tekint vissza: az amerikai indiánok, az indiaiak, de még az ősmagyar sámánok is használták a gyógyításhoz a felmelegített és a testre helyezett köveket és ásványokat.

Koncz Renáta lávakövekkel masszírozva űzi el az izomfáradtságot és a stresszt. Fotó: Karnok Csaba

Koncz Renáta lávakövekkel masszírozva űzi el az izomfáradtságot és a stresszt. Fotó: Karnok Csaba
– Vulkáni eredetű, különböző méretű, 50-60 fokosra hevített, sima bazaltköveket használok: a nagyobbakat az energiavonalak és a főbb energiaközpontok mentén helyezem el, a kisebbekkel pedig átmasszírozom a testet – mutatja be a kezelést Koncz Renáta, az egyik szegedi szépségszalon okleveles gyógymasszőre.

Mikor nem ajánlott?

Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, tüdő- és légzésproblémák, máj- és epebetegségek, húgyúti, bélrendszeri problémák esetén, illetve a terhesség utolsó harmadában és menstruáció idején a szakemberek nem javasolják a kezelést.

A köveket és a bőrt is gazdagon bekeni speciális olajjal, melyhez illóolajat csepegtet, így némi aromaterápiát is csempészhet a nagyjából másfél órás kezelésbe, amely kifejezetten javasolt ízületi gyulladás, reuma, stressz, fáradtság és depresszió esetén; fokozza a vérkeringést, méregtelenít, lazítja az izmokat, enyhíti az álmatlanságot. Javítja a nyirokkeringést és a vese kiválasztását, gyorsítja az anyagcserét, ellazít, energiával tölt fel. A kezelés a speciális masszázstechnikára épül, segíti az energiaáramlást, oldja a stresszt és javítja a közérzetet.

Az ember pedig újra átélheti a természet közelségét: a lávakövek mély, meleg komfortérzetet adnak, relaxációs hatásukkal segítenek átvészelni az előttünk álló, hosszú téli időszakot.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!