Szeged és környéke

2011.05.22. 22:49

Falunap Ruzsán

Szeged - Ünnepséggel kezdtek, veteránjárművekkel folytatták, sütöttek-főztek, jól mulattak a ruzsaiak a szombati falunapjukon.

Dombai Tünde

Kárpótolta az időjárás idén a ruzsaiakat. Tavaly nagyon szétverte az eső a falunapot, idén viszont a délelőtti ünnepségtől a veteránjárműves felvonuláson át az esti [namelink name="Oláh Ibolya"]-koncerttel bezárólag nyárban ünnepelhette magát a falu. A legmelegebb a főzőverseny bográcsai körül tüsténkedőknek jutott. A megyei Jobbik csapata még a pontyot passzírozta, amikor a hazai HBS trió – [namelink name="Haskó Zsolt"] alpolgármester, Sánta Gizella polgármester és a férje, Börcsök István összetételben – behozhatatlan előnyt szerzett. Maradt idő kibicelniük a szomszédoknak; [namelink name="Börcsök István"] szakácskönyvből olvasta az Ötven felettiek klubjának, hogyan is készül a köménymagos krumpli. Poénokban a helyi Fidesz csapata sem szűkölködött; kérdésünkre, milyen marhapörköltet főznek, röviden „esélyest" volt a válasz. A helyi vadászok Gárgyán Imre és [namelink name="Bernáth László"] vezetésével pontyhallé mellé erősítést is sütöttek: vaddisznókolbásszal riogatták a kíváncsiskodókat.

Utolsó kavarások a bográcsban. A menü rajtra kész. Fotó: Frank Yvette

Utolsó kavarások a bográcsban. A menü rajtra kész.
Fotó: Frank Yvette

Okulhattunk a főzőverseny zsűrijének értékelésekor. Két profi ítész mellé szegődött a Délmagyarország tudósítója: [namelink name="Rácz György"] a pusztamérgesi Bali 23 éttermet vezeti, [namelink name="Nagy Mariann"] pedig a ruzsai iskola szakácsa. Megtudhattuk: versenybe úgy nevezünk étket, hogy a jellemző részéből szedünk, nem a zsírjából. Dekorációnak csak azt teszünk tányérba, amit meg is lehet enni. Ennek erősen ellentmondott egy műanyag kistehén az egyik marhapörkölt tetején. Nem díszítünk agyon ételt paradicsommal, paprikával és főleg uborkával, mert kisiklik tőle az íze. Értékeléskor a külalak és az állag után az ízharmónia dobogtatta meg a főkóstolók szívét.

Halászlé és pörkölt és társaik

A 15 halászlé mezőnyében a fődíjat és vele a Délmagyarország ajándékát a pusztamérgesi Ábrahám István érdemelte ki, ezüstérmet a ruzsai postások szereztek [namelink name="Nagy István"] vezényletével, harmadik helyen a ruzsai vadászok Gidák csapata végzett. Pörkölt kategóriában a 10 induló közül az első marhával a ruzsai Ötven felettiek klubja, második pacallal [namelink name="Szekeres János"] és a ruzsai vágói betyárok, harmadik ugyancsak ők halpaprikással. Egyéb kategóriában öten főztek; helybeliek a dobogósok: a HBS halpaprikása csuszával, [namelink name="Tatár János"] babgulyása és Fődi Rita chilis babja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!