Szeged és környéke

2013.05.14. 21:29

Felavatták a délvidéki országzászlót Szegeden

Szeged - Felavatták a délvidéki országzászló emlékművet kedden a szegedi Árpád téren. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatóbeszédében elmondta: minden nemzetnek, nemzeti közösségnek joga van saját történelméhez.

Kiss Gábor Gergő

A szegedi országzászlót 1933-ban emelték az Árpád téren, majd 1943-ban a szovjet megszálló hatalmak megsemmisítették. - Erre az esztelen pusztításra adunk választ azzal, hogy megbecsüljük értékeinket, jelképeinket - jelentette ki [namelink name="Semjén Zsolt"]. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett: Trianon a gyász mellett a nemzet határokon átívelő összetartozásának a felelőssége és küldetése is. - Ez az országzászló nem irányul senki ellen. A törénelmi megbékélés és kkölcsönös főhajtás hívei vagyunk. A szerbek számíthatnak ránk, hogy segítjük Európai Uniós csatlakozásukat, a románoknak pedig a schengeni csatlakozásban leszünk partnerei. de tudnunk, és tudatnunk kell: akkor tudjuk megbecsülni más népek történelmét, ha előtte megbecsüljük a saját történelmünket - mondta Semjén Zsolt.

Felavatták a délvidéki országzászlót Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


[namelink name="Szabó Pál Csaba"], a Délvidék ház igazgatója kiemelte: Trianon után a kisantant fojtogatása ellenére Magyarország konszolidálta gazdaságát, és erős közép-európai országként újra az európai politika színterére lépett. A nemzeti feltámadásnak kulturális tényezői voltak: hit, iskola, valamint tudományos-kulturális-művészeti teljesítmény.Ebben a szellemi fellendülésben jött létre az országzászló mozgalom szerte az országban hazánk megcsonkítása ellen.

Felavatták a délvidéki országzászlót Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


[namelink name="Balczó Zoltán"], az országgyűlés Jobbikos alelnöke szerint ezzel az alkotással tisztelgünk a csonka haza 1928-1944-es mozgalma előtt, amikor 1000 településen állítottak fel országzászlót. - Ez persze ki fogja váltani azok tiltakozását, akik szerint a Horthy-rendszer fasizmus volt és elutasítják ennek a korszaknak minden tárgyszerű, történelmi értékelését - mondta.

Felavatták a délvidéki országzászlót Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Az alkotás városi megrendelésre készült, a közgyűlés [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] jobbikos önkormányzati képviselő indítványára [namelink name="Simor Márton"] tervének megvalósítását hagyta jóvá. Az országzászló közel 10 méter magas, süttői mészkőből készült alapja kévét idéz, melyet szíjak szorítanak, ezeken körben a Hiszekegy sorai olvashatók. A kévét szabdaló gránit fejszék a magyarság szabdaltságát jelképezik. A déli oldalon kereszt emlékeztet a keresztény gyökerekre. A 6 méteres zászlórúd kettős keresztben végződik, rá angyalos címeres zászlót húztak fel és félárbocra eresztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!