Szeged és környéke

2017.10.16. 12:30

Fulladoznak a portól a Felső Tisza-parton lakók

Szeged - Megszenvedik a Felső Tisza-parton folyó útfelújítást a forgalmas útvonal mellett élők. Mindenhová beszáll a finom kátránypor, van, aki legszívesebben már belülről, fóliával szigetelné a jelenleg élhetetlenné vált lakását.

T. R.

– Tíz éve lakom itt, de ilyet még nem tapasztaltam! A forgalom rettenetesen nagy, a felvert por miatt pedig nem lehet szellőztetni, csak kora hajnalban, a növények az erkélyen elpusztulnak, az autónkat hetente kell mosatnom.


Ráadásul ez az apró szemcsés kátránypor még egészségtelenebb, mint a homok. Egyszerűen szörnyű – fakadt ki  Erős Istvánné, amikor arról kérdeztük, hogy bírják az útfelújítással járó megpróbáltatásokat a Felső Tisza-part társasházaiban élők.

Fulladoznak a portól a Felső Tisza-parton lakók. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Három hete kezdtek bele a forgalmas út felújításába egy önkormányzati projekt részeként, amelyben 13 szegedi utcát aszfaltoznak újra 265 millió forintból. A burkolatot felmarták, állítólag fel is söpörték, és le is mosták.


Az aszfaltozáshoz viszont nem kezdtek hozzá, így a kopóréteg nélkül maradt úton közlekedik minden jármű – kipergetve az összetöredezett aszfaltot, salakot, felverve a port.


– Ezt nem nevezném tájékoztatásnak. Arról legalábbis nem írtak semmit, meddig kell ezt elviselnünk – mondta Erős Istvánné a munkák megkezdése előtt bedobott szórólapról, amely úgy kezdődik, hogy „Örömmel értesítjük önöket…", később pedig a por, a zaj és a parkolási tilalom miatt megértést kérnek mindenkitől.


A hölgy azt mondta, naponta felmossa az erkélyét, de hiába: a finom por a műanyag nyílászárókon át is bejut, és mindent ellep a lakásban.

Fulladoznak a portól a Felső Tisza-parton lakók. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



– Én tegnap este fél 11-kor mostam fel a lakásban, fél óra múlva már megint nem kaptam levegőt a portól. Azt hiszem, belülről le kell szigetelnem az ablakokat és az ajtókat festőfóliával, hátha az segít. Élhetetlen a lakásunk – mondta az ugyanabban a házban élő Szaniszló Nagy Éva, akinek a kocsiján nemigen látszott, hogy egy nappal korábban mosatta le.

Úgy tudjuk, a lakóknak már nem sokáig kell elviselniük a portengert. Információink szerint ha az időjárás kedvező marad, a két szélső sávot – lezárás mellett – október 21–22-én aszfaltoznák újra, a középső részt pedig 24-étől, ami eltart legalább 2-3 napig. Ha minden terv szerint megy, a hónap végére még a burkolati jeleket is felfestik a Felső Tisza-parton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!