Szeged és környéke

2008.02.04. 18:25

Garanciális embercsempészet a szerb-magyar határon

Röszke - Már garanciát is vállalnak az embercsempészek az egyik magyar-szerb határszakaszon, hogy biztosan bejuttatják az illegális munkavállalókat az Európai Unióba. A határrendészek azonban a legtöbb illegális határátlépőt elkapják és visszatoloncolják Szerbiába, de az embercsempészek ennek ellenére más-más határszakaszokon újra kísérleteznek, ha kell, akár többször is.

Magyarország schengeni csatlakozása óta egyre több az illegális határátlépés, egyre többen próbálnak a magyar-szerb határszakaszon a zöldhatáron át bejutni az Európai Unióba, és egyre több embercsempész-hálózat vállal garanciát arra, hogy megbízóinak ezt sikeresen megoldja.

Csak vasárnap - hármas csoportokban - kilenc határsértőt fogtak a szegedi határrendészek a zöldhatáron. A rendőrök egyre gyakrabban találkoznak olyan határsértővel, akit egyszer már elkaptak tiltott határátlépés miatt, majd kitoloncoltak az országból. Sokan pár nappal később újra próbálkoznak.

Pál János alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az embercsempész garanciát vállal arra, amennyiben a határsértő nem tudott bejutni a Magyar Köztársaság területére, mert hivatalos szervek előállították, majd kitoloncolták az induló országba, hogy megpróbálja még egyszer, valamelyik másik határszakaszon átjuttatni a Magyar Köztársaság területére.

Az embercsempészek átlag 2000 eurót, körülbelül félmillió forintot kérnek azért, hogy átjuttassanak valakit a schengeni határon. Csak az elmúlt egy hónapban több mint 100 határsértőt fogtak a rendőrök a déli határszakaszon, közülük tucatnyian már többször is próbálkoztak.

A határrendészek azt tapasztalták, hogy a schengeni csatlakozás óta egyre több az illegális határátlépő. A legtöbben azt gondolják, hogy Magyarország déli határszakaszán még nem teljes a schengeni, vagyis a korábbinál szigorúbb ellenőrzés, így ha itt átjutnak, már szabad az út nyugatra.

Címkék#Röszke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!