Szeged és környéke

2019.05.06. 17:44

Gazdálkodj okosan a zsebpénzedből is!

Keveset beszélünk arról, hogy mi is a pénz, és hogy egy szülőnek mennyit kell dolgoznia azért a pár ezer forintért, amit pár perc alatt elkölthetünk egy boltban. Pedig ha már gyerekként megtanulunk bánni a pénzzel, felnőttként könnyebb lesz az életünk.

Trogmayer Éva

A gyerekek nagyon korán, akár már ötévesen érzelmi különbséget tudnak tenni a pénz elköltése és megtakarítása között, ami hatással van a pénzzel kapcsolatos viselkedésük kialakulására, állapította meg egy amerikai kutatás.


Az elmúlt évtizedben nagyon népszerűek lettek azok a gyerekeknek szánt képzések, amelyek megtanítanak a pénz kezelésére, értékére, a kiadások és megtakarítások nyomon követésére. Ez ugyanis nagyon fontos, ha felnőttként is boldogulni szeretnénk.

Nem illik beszélni róla

A nagycsaládos édesanya és happiness coach, [namelink name="Istók Zsófia"] egyetért azzal, hogy fontos minél előbb, minél fiatalabb korban beszélgetni a pénzről. Azt viszont belátja, ez nem könnyű, főleg, mert itthon még mindig rosszul állunk a kérdéshez.


 – Magyarországon tabunak számít beszélni a pénzről. Egyszerűen nem illik feszegetni a témát, pedig mindannyiunk életének fontos részét jelenti – mondja, és hozzáteszi, mivel titkolózunk – még családon belül is –, általában jól kezelni sem tanuljuk meg időben.


Fontos megérteni, hogy pénzre szükségünk van. Ám azt is, hogy a fizetés, amit a szülők a munkájukért kapnak, nem egy kiapadhatatlan kút, nem végtelen.

Egy napot adunk pár ezerért

– Amikor vásárolni megyünk a gyerekeimmel, mindig megbeszéljük, hogy mennyi pénzünk van, és hogy ki mit választhat magának – meséli az anyuka, és elmondja, ez azért is fontos, mert amíg az ember nem dolgozik, addig nehezen látja át, hogy mit adnak a szülők a fizetésükért.

 


– Szoktuk mondani, hogy a pénzért meg kell dolgozni, de érthető, ha egy gyerek még nem tudja felmérni, hogy mit jelent napi 8-10 órát áldozni annak a 7-10 ezer forintnak a megkeresésére, amit aztán pár perc alatt el tudunk költeni – magyarázza.

Spórolni taníthat a zsebpénz

Fontos figyelni arra is, hogy lehetőleg mindig legyen megtakarításunk. A spórolás már akár az első zsebpénzünk megkapása után megkezdhető. Ha a kezdetektől fogva egy bizonyos részét félretesszük a pénzünknek, akkor felnőttként ez egyáltalán nem okoz majd problémát, és nagyobb anyagi biztonságban élhetünk majd, vélekedik.


Kiemeli, arról is érdemes beszélgetni, hogy mire a mai gyerekek felnőnek, addigra készpénz talán már nem is lesz. De ha mégis, a bankszámlák közötti pénzmozgás logikáját akkor is meg kell érteni. Mindezekben segítséget nyújthatnak a pénzügyi társasjátékok, mint a Zsebre megy, a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan.

Érzelmileg kapcsolódunk a pénzhez

A kutatók a cikkben említett tanulmányhoz egy „pazarló-spórolós skálát" készítettek, és kérdéseket tettek fel a részt vevő gyerekeknek arról, hogy mit éreznek, amikor pénzt költenek és amikor spórolnak. A kutatásban szereplő 225 gyereket a válaszok alapján sorolták be a skálán.


Ezt követően a kutatók azt is megvizsgálták, hogy ezek az érzelmi reakciók mennyire csapódnak le a mindennapi életben: a válaszhoz minden gyereknek adtak egy dollárt, hogy belátása szerint költse játékra vagy tegye félre magának. „Megállapítottuk, hogy az öt–tíz éves korcsoportban a pénz elköltéséhez, valamint megspórolásához társuló érzelmek jól jelzik, hogy a gyerekek mit is fognak kezdeni a pénzükkel" – mondta el Craig Smith, a tanulmány vezető szerzője.


A pazarlásra hajló gyerekek akkor is inkább megvásároltak egy terméket, mintsem megspórolták volna a pénzüket, ha az nem is vonzotta őket. „Ez a viselkedés a felnőtteknél tapasztaltra hasonlít: nem számít, mennyire érdekli őket egy dolog, a költéssel vagy spórolással kapcsolatos érzelmi beállítottságuk elárulja, hogy megvásárolják az árut, vagy inkább megtartják a pénzt" – fűzte hozzá Smith. A tanulmány szerint négyszer annyi gyerek volt spórolós, mint költekező, ami a felnőttekre is igaz, írja az MTI.

Címkék#munka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!