Szeged és környéke

2009.10.07. 20:35

Három kérdés - aki válaszol: Kovács Ferenc tiszti főorvos

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, illetve akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Egy héttel ezelőtt szezonális influenza és H1N1 ellen egyszerre és elsőként beoltották Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvost.

Munkatársunktól

- Jelentkezett már valamilyen tünet?
– Semmilyen mellékhatás nem jelentkezett nálam, pedig nem kíméltem magam a hétvégén. Felújítást végeztünk, ahol festettem és fúrtam, valamint egy születésnapi menüt is megfőztem. Tehát olyasmit csináltam, ami igénybe vette a karomat.

– Számít még bármilyen mellékhatásra?
– A tankönyvek szerint a tünetek 3–4 napon belül észlelhetők: helyi duzzanatok, bágyadtság és enyhe láz jellemző ilyenkor, esetleg kisebb izomfájdalom. De az egyéni szervezettől függ, hogy a várt tünetek jelentkeznek-e. Nálam nem szokott mellékhatás jelentkezni, pedig évek óta beoltatom magam.

Egy héttel ezelőtt szezonális influenza és H1N1 ellen egyszerre és elsőként beoltották Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvost. Fotó: DM/DV

Egy héttel ezelőtt szezonális influenza és H1N1 ellen egyszerre és elsőként beoltották
Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvost. Fotó: DM/DV

– Honnan lehet tudni, hogy hatásos volt a védőoltás?
– Az emberek bizonytalanok, ha valami számukra láthatatlan, ha nincs közvetlen tapasztalatuk azzal kapcsolatban – ilyen a védőoltás is. Ha nincs mellékhatás, az még nem azt jelenti, hogy nem hatásos egy vakcina. A védőoltás az adott időben, az addig felismert influenzavírus-fajták ellen véd. Mivel az influenzavírus gyakran változtatja a szerkezetét, ezért nem jelent 100 százalékos védettséget. De ha a lakosság többsége beoltatja magát, a társadalmi fogékonyság csökken, amivel elkerülhető a járvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!