Szeged és környéke

2012.06.24. 17:59

Három kérdés, aki válaszol: L. Simon László

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal L. Simon Lászlót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkárát kérdeztük.

Dombai Tünde

– Miben változik a kulturális intézményrendszer helyzete az ön államtitkársága alatt?

– Jövőre nemcsak a minisztériumban, hanem a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) is nagyobb forrásbevételre számítunk. Most tárgyalunk egy olyan törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné, hogy az állami múzeumok működéséhez is hozzájáruljunk az NKA bevételeiből. Ez stabilizálná a forráshiánnyal küszködő múzeumok helyzetét. Azt semmiképpen sem támogatom, hogy a múzeumokat ingyenessé tegyük; a számok azt mutatták, hogy ez egyetlen fővel sem növeli a látogatószámot. Inkább arra kell törekedni, hogy vonzó kínálatot teremtsünk. Nem minden feltétlenül pénz kérdése. A kultúrpolitikának annyiban kell változnia, hogy azt érezzék az intézményvezetők: erős politikai támogatottsággal, erős legitimitással, erős ambícióval rendelkező vezetés áll az ágazat élén, amely mindent meg fog tenni azért, hogy a kulturális élet szereplőinek a komfortérzetét is növelje.

– Mikor rendeződik a megyei múzeumi hálózat sorsa? Időszerű lenne eldönteni, melyik intézmény lesz állami és melyik önkormányzati.

– Abszolút időszerű lenne eldönteni. Érvényben van az a kormányhatározat, amely kimondja, hogy önkormányzati kézbe kerülnek az intézmények. Ezen a rendszeren még kell és lehet finomítani, a bizonytalanság a legrosszabb az intézményrendszernek. A részleteket egy héten belül kidolgozzuk, erről többet ezért nem tudok mondani.

– A megyei levéltárak sorsa tisztázódott, októbertől létrejön a Magyar Nemzeti Levéltár hálózata. Lesz-e több pénz is a dokumentumok megőrzésére?

– Lesz. Egyelőre az integrációhoz lesz pénz, hogy a megyei levéltári rendszer be tudjon épülni a Magyar Nemzeti Levéltár alá. Vannak olyan beruházások, amelyeket pénz hiányában leállítottak, ezeket be kell fejezni. És vannak olyan bérelt raktárhelyek, ahonnan be kell vinni a dokumentumokat a levéltárakba. Ezt ebben a ciklusban meg kell oldani – és meg is fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!