Szeged és környéke

2016.06.16. 12:35

Hiszik, ha látják a béremelést a megyei ápolók

Csongrád megye - Egy év múlva egy főiskolai végzettségű, 40-es évei közepén járó ápoló annyit keres majd, mint most egy nyugdíj előtt álló, egyetemi végzettségű kollégája - legalábbis az ígéretek szerint. A többség azonban nem hisz az ígéreteknek, csak majd akkor, ha a számlán lesz az első, megnövelt fizetés.

Timár Kriszta

– Szépek a bértábla számai, de majd meglátjuk. Érdemben szerintem akkor lehet értékelni ezt a bejelentést, amikor megérkezett az első, emelt fizetés – reagált az ápolói béremelés hírére egy érintett. Az ápolónő, aki 28 éve van a pályán, szeptembertől 30 ezer forinttal kapna többet bruttó bérként, jövő novembertől pedig annyit keresne, mint most 18 éves munkaviszony után egy főiskolai végzettségű kollégája. Már amennyiben valóban megtörténik a béremelés. Ugyanis ahogyan az orvosok, az ápolók is nehezen hiszik el, hogy az ígéretből valóság lesz.


Jelenleg egy ápoló a bértábla szerint maximum bruttó 300 ezer forintot kereshet – ilyen dolgozó azonban a magyar egészségügyben nincs. A legjobban megfizetett, egyetemi végzettségű szakemberek nyugdíj előtt 277 ezer forint bruttó bért kapnak. Ezt szeptembertől már egy főiskolai végzettségű ápoló is megkapja majd pályája végén, egy év múlva pedig már 25 év munkaviszony után is jár ez a bér ebben a besorolási kategóriában. A bértábla teteje közel 380 ezer forintos bruttó fizetés lesz havonta – ez az egyetemi végzettségű, több mint 43 éve a pályán lévő ápolóknak jár majd 2017 novemberétől.

 

– Az eredeti elképzelésekhez képest jól sikerült a bérrendezés – mondta [namelink name="Irinyi Tamás"], a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei területi szervezetének elnöke. – Először semmit nem akartak adni nekünk, azután 20 százalékos bérnövelést egységesen mindenkinek. Ez azonban nem lett volna szerencsés, hiszen az alsó fizetési kategóriák a garantált bérminimum-emelések miatt mostanra összecsúsztak, így tulajdonképpen mindegy volt, kinek mi a végzettsége. A sávos rendezés végre megoldotta ezt az igazságtalan helyzetet.


A kamarai vezető úgy fogalmazott: az, hogy az ígéretek szerint akár 50 százalékkal is többet kereshetnek majd az ápolók, „nem rossz". Azt viszont szomorúnak nevezte, hogy az alapellátásban dolgozók és a mentők kimaradtak a bérrendezésből. – A következő lépés, hogy nekik is kiharcoljuk ezt – mondta Irinyi Tamás.


– Mindenképpen fontos, hogy ez a béremelés valóban megtörténjen, már csak azért is, mert a következő 14 évben 55 ezer ápoló éri el a 40 éves munkaviszonyt. Ők nyugdíjba mehetnek, miközben akár még a 60 éves kort sem érték el. Jelenleg ez a trend, ám ha azt látják, hogy a pluszévek jelentősen megnövelik a nyugdíjuk összegét, benntarthatók lesznek a rendszerben. Ez pedig a működőképesség fenntartása szempontjából elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!