Szeged és környéke

2016.07.05. 17:58

Kiengedték a kórházból a 142 címerező diákot, a rendőrség mégis nyomoz az ügyben

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanúja miatt nyomozást rendelt el a battonyai kukoricacímerezéssel kapcsolatban a rendőrség. Mint megírtuk, 142 erdélyi diák került kórházba, miután idegméreggel kezelt táblába küldték dolgozni őket. A székelyudvarhelyi középiskolásokat azóta hazaengedték.

Timár Kriszta

Hazaengedték hétfő este azt a 142 diákot, akiket egy napig megfigyelésre bent tartottak Békés és Csongrád megyei kórházakban. Mint megírtuk, a címerező táborban lévő székelyudvarhelyi középiskolások erős idegméreggel permetezett kukoricásban dolgoztak vasárnap. Bár egyikükön sem jelentkeztek rosszullét vagy betegség tünetei, a tábort szervező cég vegyésze szeretett volna biztos lenni abban, hogy nem történt egészségkárosodás. A mezőkovácsházi központi orvosi ügyelet, a megyei, majd a központi mentő irányító csoport is foglalkozott az esetükkel, végül az országos toxikológiai ügyeletes úgy döntött, hogy indokolt a kórházi megfigyelésük. A gyerekeket Orosházán, Gyulán és Békéscsabán kívül Hódmezővásárhelyre, Makóra, Szentesre és Szegedre is szállították.


Szerettük volna megtudni, folytatódik-e a tábor, illetve kíváncsiak lettünk volna a tábort szervező cég álláspontjára is: hogyan követhettek el ekkora hibát. A mezőgazdasággal foglalkozó kft. saját földjein dolgoztatja a táborosokat. A központi számon jelentkező férfihang azt mondta: a főnök általában nem elérhető, sok dolga van. Megkértük, hogy adja át neki a telefonszámot, amin elérhet bennünket, ő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.


A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője megkeresésünkre az üggyel kapcsolatban elmondta: az eset körülményeinek tisztázása érdekében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanúja miatt nyomozást rendeltek el. A rendőrség a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályával együttműködve vizsgálja a történtek részleteit, a büntetőjogi felelősség kérdését.


Veszélyes mezőgazdasági munkák


A battonyaihoz hasonló eset ritkán fordul elő, hiszen szigorú szabály, hogy permetezés után nem lehet a kukoricatáblába menni. A növény inkább csak kellemetlenséget okozhat azok számára, akik nem gondoskodnak a megfelelő ruházatról, hiszen a kukorica levele könnyen el tudja vágni a fedetlen bőrfelületet. Éppen ezért a címerezést és egyéb munkákat zárt ruházatban kell végezni. Két éve azonban kiderült, nyáron komoly sérülést is szerezhetnek a mezőgazdasági munkások. Petrezselyemtől égett meg a lábuk 2014 júliusában azoknak a baksi asszonyoknak, akik napszámba mentek dolgozni. A munkáltató cég vezetője sem tudta, hogy a zeller és a petrezselyem levelében lévő fényérzékenyítő anyag a bőrre kerülve olyan bőrgyulladást okoz, amely a másodfokú égési sérülésekkel egyenértékű. Felépülésükhöz több hétre volt szükség.

Korábban


Összesen 142 gyerek került kórházba vasárnap este, miután egy battonyai táborban kukoricát címereztek. Este derült ki, hogy az a tábla, amibe aznap dolgozni küldték őket, az előző napokban komoly vegyszerezést kapott: rovarirtóval permetezték le. Szerves foszforsav-észtert szórtak ki, ami erős idegméreg.


– Sem panasza, sem tünete nem jelentkezett egyik diáknak sem – hangsúlyozta [namelink name="Zentay Attila"], az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvos igazgatója. – A tábort szervező cég vegyésze azonban szeretett volna biztos lenni abban, hogy nem történt egészségkárosodás, ezért kihívták a mezőkovácsházi központi orvosi ügyeletet a battonyai kollégiumba, ahol a diákokat elszállásolták.


Az ügyeletes orvosnő nem talált kóros eltérést, de elrendelte, hogy vegyék le a ruháikat, és alaposan fürödjenek meg, majd tanácsot kért a további teendőkről.


A főorvos lapunknak elmondta, először az OMSZ békéscsabai irányító csoportjának, majd a központi irányító csoport főorvosának jelezték az esetet, aki felvette a kapcsolatot az országos toxikológiai ügyeletessel. Ő döntött úgy, hogy indokolt a diákok kórházi megfigyelése.


A gyerekeket Orosházán, Gyulán és Békéscsabán kívül Hódmezővásárhelyre, Makóra, Szentesre és Szegedre is szállították. Hogy ez ne kössön le nagy mentőkapacitást, a mentőszolgálat a Dél-alföldi Közlekedési Központ és a  GOL-Diatrans Betegszállító Kft. segítségét kérte. – Az együttműködés példaértékű volt, a kért kapacitást azonnal rendelkezésünkre bocsátották – mondta Zentay Attila. – Három busz és három betegszállító jármű vitte el őket a Békés- és Csongrád megyei kórházakba, amelyek szintén segítőkészen, rugalmasan kezelték a helyzetet.


Szerettük volna a szegedi SBO-n meglátogatni azt a 30 diákot, akik ide kerültek, hogy megkérdezzük, hogyan élték meg a történteket. Arra való hivatkozással azonban, hogy a szüleik nincsenek velük, a klinikai központ ezt nem engedte meg. Állapotukról szintén nem adhattak az orvosok felvilágosítást. A tábort szervező céget is kerestük, ám az interneten elérhető telefonszámok közül – ahogyan az egyiken jelentkező férfi tájékoztatott – „egyik sem aktuális már".


A táborozók egyébként székelyudvarhelyi középiskolások. Kísérőik elmondása szerint már tíz éve járnak rendszeresen Battonyára a címerező táborba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!