Szeged és környéke

2014.07.21. 20:42

Kifehérítenék a fodrászok bevételét

Csongrád megye - Már vizsgálja a kormány azt a lehetőséget, hogyan „köthetnék be" a fodrászokat és a kozmetikusokat is az online pénztárgépes rendszerbe. Az érintettek rettegnek és háborognak.

F. K.

– Annak ellenére, hogy tudom, kötelező az összeg kimondása előtt megírni a nyugtát, nem így csinálom. A nap végén leülök, és otthon, a tévé előtt megírom a nyugtákat: muszáj, mert rám szállhat a NAV, nem hülyék. Az átalányadózás nagyon kedvező, nem érdekem, hogy csaljak – mondta Eszter. A női fodrász szerint megszokásból nem ad a régi vendégnek nyugtát. Az újaknak rendszeresen kiállítja, de azt látja, az emberek csak nevetnek, hogy minek ez, és a kukába dobják.

Rövidesen online kasszával dolgozhatnak a fodrászok, a kozmetikusok, a műkörmösök, a masszőrök, majd idővel az orvosok, a taxisok is. A szolgáltatói szektor online pénztárgéppel felszerelésének lehetőségét vizsgálják ugyanis a kormányzatnál. Eszter, amikor a kollégáitól meghallotta, mi készül, felháborodott.

– Ez egy kis üzlet, olcsón dolgozom, nincs akkora jövedelmem, hogy a bérleti díjon kívül kitermeljem a pénztárgép 200 ezer forint körüli árát, a rendszergazda alkalmazását, a mobilinternet havi költségét. Kozmetikus barátnőm még nagyobb gondban lesz majd, hiszen nála magasabbak a költségek: a berendezések és az alapanyagok többe kerülnek, mint a sampon vagy a hajlakk.

Drágulhat a fodrász munkája, ha online pénztárgépet kapnak és eltörlik az átalányadózásukat.Illusztráció: Karnok Csaba

Drágulhat a fodrász munkája, ha online pénztárgépet kapnak és eltörlik az átalányadózásukat.Illusztráció: Karnok Csaba
– Ha a kötelező online kasszák beszerzése mellett megmarad az átalányadózás rendszere, akkor nem járnak rosszabbul a szépségipar nyugtát kiállító vállalkozói – ezt egy könyvelő mondta el lapunknak. – Számoljunk: az átalányadózásban a bevétel 80 százalékát lehet költségnek tekinteni, a 20 százalék után kell 16 százalékos szja-t fizetni, a járulékokat pedig a minimálbér alapján kell teljesíteni. Egy 3000 forintos hajvágásnál 600 forint az adóköteles bevétel, aminek 98 forint a személyi jövedelemadója. Ha azonban az online kasszák bekötésével párhuzamosan bevezetik, hogy a fodrászok is úgy adózzanak majd, mint más egyéni vállalkozók, akkor árakat kell emelniük, hogy kijöjjenek a pénzükből.

A szaktárca sajtóosztályán a hírt felröppentő Népszabadságot úgy tájékoztatták, hogy „konkrét jogalkotási lépések előkészítése" ebben a kérdésben nem zajlik, ugyanakkor „a tárca célja változatlanul a gazdaság további fehérítése".


Így átalányadóznak

A 15 millió forintos havi bevételi maximumhoz kötött adózási formában nem kell tételes költségelszámolás, a jövedelem és annak adója a bevételi nyilvántartás alapján átalányként határozható meg. A jövedelmet a vállalkozói bevételből kiindulva százalékosan meghatározott költséghányad levonásával lehet megállapítani, míg a vállalkozói jövedelem szerinti adózási mód a költségek tételes elszámolásán alapul. Az alkalmazható költséghányad az egyéni vállalkozó tevékenységétől is függ. Az átalányadózónak a bevételeiről és a kiadásairól nyilvántartást kell vezetnie.

Gépek már vannak

A helyhez kötött szolgáltatók online pénztárgépre való átállásának technikai hátterét megoldották, így már csak a jogalkotón múlik, mikor teszik kötelezővé. Valamivel keményebb dió a taxik, mozgóárusok online kasszás felöltöztetése: egyelőre nincs olyan online kassza, amely beépíthető a járművekbe. A kereskedelem a puding próbája volt, több mint másfél éve tart a folyamat, és még mindig nem értek a végére: a bekötésre az első határidő 2013. április 30-án járt le. Eddig körülbelül 110 ezret kötöttek be a NAV-hoz, és még mindig mintegy 60 ezren várnak a gépükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!