Szeged és környéke

2007.03.23. 15:19

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista. Többek között ezek közül a lehetőségek közül választhat az a szegedi anyuka, aki néhány órára más felügyeletére szeretné bízni gyermekét. Az árak eltérőek, a szakképzettség nem feltétel.

Bobkó Anna

Nagybevásárlás, aerobikóra vagy találkozás a régi barátnőkkel. Mindez könnyen megoldható, ha nem 3 gyermekes családanyák vagyunk. De kire hagyjuk a gyereket akkor, ha szükség van néhány szabad órára és a nagymama vagy szomszéd néni nem ér rá.

– Hetente kétszer német órára járok. Általában a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre, de előfordul, hogy nem érnek rá. Ezért kerestünk bébiszittert – mondja Kovácsné Fazekas Judit, aki elmondása szerint nem szívesen bízza csemetéit idegenre, de előfordul, hogy nem tud mást tenni. – Nagybevásárláskor néha beadom a kislányomat a gyermekmegőrzőbe, ahol kedvére játszhat a többi kisgyerekkel.

Szeged legnagyobb fedett játszóterén, képzett szakemberekre bízhatják az elfoglalt szülők izgága gyermekeiket. – Azok a gyerekek, akikre a pedagógus vagy óvónői végzettségű felügyelőink figyelnek, sárga pólót kapnak, hogy meg tudják különböztetni őket azoktól, akik szüleikkel érkeznek. Egy felügyelő 4-5 gyermekkel foglalkozik – mondja Jakucsné Győző-Molnár Ágnes, az egyik szegedi játszóház és gyermekmegőrző tulajdonosa, ahol a szülők együtt játszathanak vagy megőrzésre ott is hatják gyerekeiket. Délutánonként telt ház szokott lenni, hiszen ilyenkor óvoda, bölcsőde után a szülők ide hozzák gyermekeiket, amíg ők nagybevásárlást tartanak, pénzügyeiket intézik, vagy éppen barátaikkal találkoznak. Az apróságok csoportos foglalkozásokon vehetnek részt, mint például zeneovi, kézműves foglalkozás, és élvezhetik a hatalmas fedett játszótér előnyeit. Mindezt persze nem ingyen. A megőrzés ára óránként 1200 forintba kerül.

Cselédnek tekintve

A külföldön munkát vállaló bébiszittereket sokszor inkább cselédnek tekintik. – Reggelente el kellett vinnem a gyerekeket iskolába. Délelőtt kitakarítottam a házat, mostam, vasaltam és ebédet főztem – emlékezik vissza Londonban töltött hónapjaira Nagy Ágota.

– Délután hazahoztam a gyerekeket és megebédeltettem őket. Majd közösen megcsináltuk a házi feladatot. Minden percem be volt osztva és előfordult, hogy még a szülőkre is nekem kellett főznöm.– Amíg az anyuka aerobikórán volt vagy este későn ért haza a munkából, én vigyáztam a picikre. Megvacsoráztattam, lefektettem őket. Ismertek, így megbíztak bennem és könnyű szívvel hagyták velem a gyerekeket, még akkor is, ha nincsen bébiszitter vagy gondozói végzettségem – mondja Dóra, aki 1000 forintos órabérért dolgozott ismerőseinek.

Végzettség ide vagy oda, a fizetést nem ez határozza meg. Ki-ki jóérzése szerint dönthet arról, mennyit kér el a segítségre szoruló szülőtől. Baranyi Mónika Törökbálintról költözött Szegedre kedveséhez. A fővároshoz közeli kis településen is vállalt bébiszitterkedést a gimnázium elvégzése alatt. – A szülővárosomban sok időt töltöttem gyerekekkel, hiszen édesanyám óvónő. Én is szerettem volna képzettséget szerezni, ezért végeztem el egy bébiszitter tanfolyamot, ahol megtanultuk például hogyan lehet gyerekbiztossá tenni a lakást, mit kell tennünk krízishelyzetben, ha a gyerek lenyel valamit – részletezi Mónika, aki egyévestől tizenöt éves gyerekek felügyeletét vállalja, mindössze 700 forintért egy órára. Elmondása szerint nem azért végzi ezt a munkát, mert ebből szeretne meggazdagodni. Számára ez egy örömforrás, mert imádja a gyerekeket.

A szülők nyugodtan hagyhatják otthon a szakképzettséggel rendelkező lányra csemetéiket, ismerős környezetben, biztonságban. A bébiszitter csak arra az egy-két gyerekre figyel, ha kell ebédet főz, vagy segít a házi feladat megoldásában, esetleg takarítást is vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!