Szeged és környéke

2015.07.22. 10:23

˝Lakodalmas sátorban˝ úszik Európa

Szeged - Dusha Béla szegedi fotós tovább ekézi a Klauzál téri napernyőt. Megnéztük, Európa számos nagy terét hasonló napernyők borítják – vagyis a fotós szemével München, Prága, Nancy, Madrid és Krakkow is lakodalmas sátorban utazik.

Munkatársunktól

„Nem változott a véleményem, sőt úgy érzem, sok követőre is talált. Azt tapasztaltam, nemcsak a város polgárai, hanem építészei körében is egyedül maradt Zákány Ildikó az álláspontjával" – vélekedett Dusha Béla fotóművész egy helyi portálnak nyilatkozott. A művész úgy véli, sem méreteiben, sem formájában nem mondható tervezői munkának ez a „hodály".

Tényleg ennyire tragikus a Klauzál téri sátor – amire a jobboldali civilek, valamint az egykori fideszes polgármester Bartha László is ráharapott –, vagy máshol is létezik a teret kitakaró árnyékoló? A europeish.com 25 Amazingly Stunning European Squares – azaz a 25 legszebb európai teréről szól írásában számos olyan helyet találtunk, ahol bizony pont – Dusha szavaival élve – pont olyan hodályokat raktak ki a műemléki belvárosokba, mint Szegeden.

1. Marienplatz, Müchen, Németország



A Marienplatzot Oroszlán Henrik alakíttatta München központjává, és máig ez a város szíve. Számos látnivalót találunk a környéken, a sétálóutcákon haladva pedig az utcai mutatványosok műsorában is gyönyörködhetünk. A Marienplatzot az Új Városháza uralja, előtte pedig az 1638-ban emelt arany Szűz Mária szobor és a 19. századi Fischbrunnen áll. Egy régi hagyomány szerint hamvazószerdán a polgármester és a tanácsos itt mossák meg a pénztárcájukat, hogy a városi kincstár egész évben tele legyen.

2. Nancy, Franciaország



A Lotaringiai hercegek fővárosa Nancy világszerte híres a 18. századi építészetéről, mely 1983 óta az Unesco Világörökségének a része: a Stanislas-, a Carričre- és az Alliance tér. Nancy egyszerre a művészet és az élő kultúra városa, a nemzeti operájával, balettjével, lírai szimfonikus zenekarával, nemzeti drámaközpontjával és 6 múzeumával.

3. Plaza Mayor, Madrid, Spanyolország



A Plaza Mayor Madrid főtere. Egykor bikaviadaloknak, bajvívásoknak, kivégzéseknek és színházi előadásoknak adott helyet, manapság kávéházi teraszok üdítik a hely képét.

4. Óváros tér, Prága, Csehország



Az Óvárosi tér egyik legfeltűnőbb látványosság a Husz János-szobor, amelyet 1915-ben a mártír halálának 500. évfordulóján avattak. A tér délkeleti oldalán magasodó Városháza különféle stílusú épületek csodálatos ötvözete. Bár a Városháza épületének homlokzatát meglehetősen sok látnivaló ékesíti, legtöbben az 1410-ből származó csillagászati órára kíváncsiak. Az órát annak idején a városatyák olyan értékesnek tartották, hogy a mestert megvakíttatták, nehogy megismételhesse művét. Az óra alakjai minden órában bemutatják rituális játékukat. A halál meghúzza a lélekharangot, előbukkan Krisztus az apostolokkal, a kakas kukorékolni kezd és az óra egészet üt.

5. Rynek Glowny, Krakkó, Lengyelország



Krakkó főtere Krakkó történelmi központjának fő tere. Története a 13. századig nyúlik vissza, és 200×200 méteres kiterjedésével a legnagyobb középkori főtér Európában. Látnivalói közé tartozik a kéttornyú Mária-templom, a Szent Adalbert-templom és a Posztócsarnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!