Szeged és környéke

2011.01.02. 19:39

Látványtérkép Szegedről

Szeged - Emberi kéz és számítógép közös munkájának eredménye a háromdimenziós térkép.

Munkatársunktól

Háromdimenziós városkalauzt készített a szegedi Firbás Zoltán térképstúdiója. A kihajtogatós és a falikép változat is beillik turistaszuvenírnek, hiszen igényes képzőművészeti munka és jól áttekinthető látványtérkép is egyben, amelyhez magyar–angol Szeged-ismertető kapcsolódik, kihegyezve a szegedikumokra. Az ügyvezető igazgató a műhelytitkokról elárulta, nem gondolták, hogy ekkora fába vágják a fejszéjüket egy évvel ezelőtt. Három évvel korábban készítettek fényképeket madártávlatból a tágabb belvárosról, ezeket felfrissítették a változásokkal. A Liliom utca–Jósika utca–Osztróvszky utca–újszegedi Szent-Györgyi utca határolta terület 250 tömbjét speciális beállításból az utcáról is lefotózták, majd négy ember manuális munkája következett. Tussal átrajzolták a körvonalakat, hogy összeillesztve pontosan kirajzolódjanak az utcák és terek. Megfestették az épületsorokat, végül számítógépes színezéssel kiemelték a fontosabb intézményeket, műemlékeket.

Emberi kéz és számítógép közös munkájának eredménye a háromdimenziós térkép.

Emberi kéz és számítógép közös munkájának eredménye a háromdimenziós térkép.
A térkép hátoldalán várostörténet olvasható, különösen fontos építményeket emeltek ki a kakasos templomtól a zsinagógáig. Olyan, felülnézetből egyáltalán nem észrevehető emlékművekre is felhívják a figyelmet, mint a II. Rákóczi Ferenc lovas szobor az Aradi vértanúk terén, a Klauzál téri millenniumi díszkút, vagy a Vértónál kialakított történelmi emlékhely. Külön ismerteti a térkép a szobrok kapcsán Juhász Gyula, József Attila, Radnóti Miklós és Gregor József szegedi kötődését. A szegedikumok között szerepel szalámi, a paprika és a papucs mellett a halászlé, a vízi sport, a nosztalgiavillamos és a régmúlt tiszai bőgőshajója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!