Szeged és környéke

2016.09.21. 16:18

Létezhet-e, amire nincs tudományos bizonyíték?

A téveszmés gondolkodás az emberrel egyidős - állítja Boldogkői Zsolt, aki az utóbbi években hazánk egyik legismertebb tudományos ,,hittérítőjévé" vált. A biológusprofesszor harcol minden ellen, ami a tudománnyal szembemegy, legyen az alternatív gyógyászat, összeesküvés-elméletek vagy éppen a GMO-, illetve védőoltás-ellenesség. Mint mondta, azok, akikben tobzódnak e téveszmék, a világot alapvetően rosszul látják.

Timár Kriszta

Homeopátia, akupunktúra, alternatív rákgyógyítás, oltás- vagy GMO-ellenesség, különféle táplálkozásfilozófiák, konteóelméletek – az utóbbi években egymást érik a különböző nézetek, amelyekben egy a közös: szembemennek a tudományos gondolkodással, egyszerűbb felfogást hirdetve hatásosabb megoldást kínálnak a problémákra. Néhányukra komplett iparágak is épültek, híveik pedig eltántoríthatatlanul hisznek abban, hogy másoknál jobban látják a helyzetet. Velük szemben állnak azok, akik csak a tudománynak hisznek. Szerintük mindent, amit nem lehet bizonyítani, szkeptikusan kell szemlélni, amiről pedig kimutatták, hogy nem működik, azt el kell vetni.


[namelink name="Boldogkői Zsolt"], a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezető professzora az elmúlt 3 évben több mint 300 ismeretterjesztő közlemény szerzője és interjú alanya lett, szinte az összes téveszmét cáfolta már.

 

Boldogkői Zsolt szerint globálisan kell szemlélnünk a világot. Fotó: Kuklis István

– Az emberi kommunikáció kialakulásával egyidejűleg alakulhattak ki a téveszmék – kezdte a professzor. – Kezdődött a sámánokkal, varázslókkal, aztán jött minden más, az asztrológiától az ufókig. Én a magam részéről azokat a téveszméket tartom a legveszélyesebbeknek, amelyek az orvoslás köpenyét veszik magukra, különösen a halálos betegeket megcélzó válfajaik ártalmasak. Amíg a különböző alternatív terápiákat valaki az orvosi kezelés mellett, egyfajta hobbiként használja, az talán nem annyira veszélyes, habár egyes módszereknél bizonyos szintű kockázatok léteznek. A probléma az szokott lenni, hogy sok alternatív terapeuta azt hirdeti, hogy a hagyományos orvoslás hatástalan, és az orvosokban nem lehet megbízni, mert megvesztegeti őket a gyógyszeripar, így a betegek elfordulhatnak a hagyományos gyógyítástól. A betegek gyakran tájékozódnak az internetről és a médiából, ahol az a benyomás alakulhat ki bennük, hogy elegendő valamilyen alternatív megoldás felé fordulni akár komoly betegség esetén is.


A szegedi professzor az alternatív gyógyászati módszereket hatástalannak tartja, egyedül placebohatásukat ismeri el.

– Az élsportban ennek különleges szerepe van, hiszen növelheti a teljesítményt. Abban a pillanatban azonban, amikor Phelps vagy Beckham egy világ előtt reklámozza, hogy ők is ilyesmikkel élnek, milliók számára üzenik azt, hogy az ezotéria és a babona valós hatással rendelkezik. Ha valaki a gyógyításban követi ezt az eszmét, pórul járhat.


Boldogkői Zsoltnak a különböző táplálkozási irányzatokról is megvan a véleménye.

– Mivel nincsenek évekig tartó kísérletek, hogy a különféle egyoldalú étkezéseknek, mint például a paleo vagy a vegetáriánus, milyen hosszú távú hatásai vannak, ezekről sem állíthatjuk bizton, hogy megfelelő módszerek. Önmagában a fogyás nem feltétlenül jótékony, lehetséges, hogy az étrend kedvezőtlen hatást gyakorol a szervezetünkre. Az viszont abszolút biztos, hogy a génmódosítás önmagában veszélytelen technológia, mégis sokan ellenségei. Pedig sokszor kifejezetten hasznos: például nem kell vegyszerezni a növényeket, mert megvédik magukat.

 

Boldogkői Zsolt szerint a téveszmék egyik első képvise- lői a sámánok voltak. Fotó:  Dreamstime

Boldogkői Zsolt szerint a téveszmék egyik első képviselői a sámánok voltak. Fotó: Dreamstime

A konteóelméletek alapja, hogy folyton figyeljük, nem akar-e valaki átverni bennünket. – Sok embernél ez az egyébként normális félelem extrém mértékűvé fokozódhat, és ha ez tudatlansággal is párosul, az bizarr elképzeléseket produkálhat – fogalmazott Boldogkői, aki szerint az ilyen emberekből a belátó gondolkodás hiányzik vagy alacsony szinten működik.

– Az ilyen emberek mondják például, hogy a Föld lapos, hiszen nincs rajta látható görbület, és minden ezzel ellentétes állítás csak hazugság. Ezzel ugyanúgy nem lehet mit kezdeni, mint azzal, hogy az amerikai lakosság 40 százaléka azt gondolja bibliai számítások alapján, hogy a Föld mindössze 6000 éves. A téveszmés gondolkodással egyébként – amely sokkal több embert érint, mint gondolnánk – nem csak az a baj, hogy valami konkrét helyzetet hibásan látnak. Ők a világ dolgait alapjaiban látják helytelenül, ez pedig kihathat a családi és a baráti viszonyoktól kezdve az egyén egész életére is.

 


Az onkológus soha nem látott még csodát


Nincs olyan készítmény a táplálékkiegészítők között, ami hatásos lenne rákgyógyításra – ezt mondja a szegedi onkológusprofesszor. [namelink name="Kahán Zsuzsanna"] szerint kizárólagos terápiára ezek teljesen alkalmatlanok, de a hagyományos terápia kiegészítőjeként is előfordulhat, hogy több kárt okoznak, mint hasznot.


Rákgyógyító csodaszerekkel van tele a világháló – elég csak beütni pár kereső kulcsszót, és máris ömlenek azok a pirulák, gombakivonatok, injekciók és teák, amelyekről forgalmazóik azt ígérik, megölik a rákos sejteket. Miközben a tudományos orvoslás a mai napig nem talált olyan ellenszert, amellyel a daganatok minden formája gyógyítható, ezekről a táplálékkiegészítőkről sorra azt állítják tudományosnak tűnő felmérések alapján vagy éppen professzoroknak mondott személyek ajánlásával, hogy a gyógyulás kulcsai. A súlyos

tízezrekbe kerülő készítményekről azonban előbb-utóbb kiderül, hogy hatástalanok.


– Én nem találkoztam még olyan készítménnyel ezek között, ami bizonyítottan hatásos lenne – mondta Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, akinek nagyon rossz véleménye van azokról, akik különböző ígéreteket kínálnak a kétségbeesett betegeknek.

– Több ezek közül akár tudományosnak is hangozhat, hiszen elképzelhető például, hogy bizonyos készítményeknek van valami aktív komponensük, ami stimulálja az immunrendszert. Tudományos vizsgálat viszont biztos, hogy egyikről sem jelent meg. Nem véletlenül hívják ezeket táplálékkiegészítőnek: nincsenek kivizsgálva kellő alapossággal.


Az onkológusprofesszor szerint az ígéret, hogy egy beteg meggyógyul, sokszor varázsszó, ami jóval szimpatikusabb, mint amikor az orvos azt mondja, hogy megkezdik a kemoterápiát vagy a sugárkezeléseket, és majd meglátják, hogyan reagál a szervezet.


– Az igazi probléma, amikor az ígéretek miatt a betegek hátat fordítanak a hagyományos orvoslásnak. Előbb- utóbb ők is belátják, hogy hibáztak, hiszen a csodaszerek hatástalannak bizonyulnak, de sokszor addigra jelentősen romlik az állapotuk. Én nem találkoztam még olyan készítménnyel, ami elfogadható és hasznos lett volna, de persze mindenkinek saját döntése, él-e ezekkel, akár a hagyományos kezelések mellett is. Az azonban mindenképpen javasolt, hogy erről egyeztessen a kezelőorvosával, sok esetben ugyanis ezek a készítmények rontják a kezelés hatásosságát.


Titkolják, de mi tudjuk



Az összeesküvés-elméletek vagy más néven konteók részben vagy egészében feltáratlan ügyekről vagy indokolatlannak látszó eseményekről születnek. Az összeesküvés-elméletek gyártói azt feltételezik, hogy titkolni akarnak valamit az emberek elől, ám ők azt logikusnak látszó érvekkel leleplezik. Az elmúlt években számtalan ilyen látott napvilágot, összeszedtük a legnépszerűbbeket.


Chemtrail


Bár tudományosan időközben bár bebizonyosodott, hogy hülyeség, a mai napig az egyik legjobban futó konteó az, amely szerint az utasszállító gépek mögött látható csík nem pára, hanem méreg. Hívei szerint nagyhatalmak kémiai anyagokkal mérgezik vizeinket és földjeinket, irányításuk alatt tartva a termést és a népszaporulatot, sőt ily módon még az emberek viselkedését is.


9/11


2001. szeptember 11-én, 56 perccel a United Airlines 175-ös járatának becsapódása után összeomlott New Yorkban a World Trade Center déli tornya, majd 102 perccel az American Airlines 11-es járatának becsapódása után az északi torony is összedőlt. A terrortámadással kapcsolatosan az összeesküvés-elméletek hívői elsősorban abba a kérdésbe kapaszkodnak, összedőlhettek-e csupán a repülők becsapódásától az ikertornyok, vagy az épületben előre elhelyezett robbanóanyaggal, irányítottan rombolták le az épületeket. Az üggyel kapcsolatosan pedig azt is sokan hiszik, hogy az USA vezetése előre tudott a tervről, egyesek szerint ők maguk vezényelték le.


Holdraszállás


1969. július 20-án Neil Alden Armstrong amerikai űrhajós első emberként lépett a Hold felszínére. Akik ezt nem hiszik, azt mondják, Armstrong egy nevadai katonai bázison kialakított stúdióból harsogta világgá történelmi szavait. Bizonyítékként felsorolják például, hogy a levegő nélküli égitesten lobog az amerikai zászló, nem látszanak egyik fotón sem csillagok, furcsa árnyékok viszont igen, illetve az akkori technika sem volt alkalmas arra, hogy ember túléljen egy ilyen kalandot.


A rák ellenszere


Mivel a rákbetegségek többsége ma még gyógyíthatatlan, miközben az egyik vezető halálok az egész világon, sokak szerint joggal merül fel a kérdés: miért nem találták még meg az ellenszerét. Egyes konteók szerint azért, mert a földönkívüliektől kaptuk, és csak ők tudják gyógyítani, mások szerint biológiai fegyver, amellyel

 az emberiséget pusztítják, megint mások szerint a gyógyszeripari lobbi nem engedi, hogy a jól jövedelmező ágazat eltűnjön.


Így cáfol a matematika


David Robert Grimes, az Oxford Egyetem professzora a matematikát hívta segítségül a konteók megcáfolására. Az vette alapul, hogy egy összeesküvés felépítése, titokban tartása és elterjesztése hatalmas emberi erőforrást igényelne, és matematikai számítások alapján egyszer csak össze kéne omlania az egésznek. Egy pár ezer résztvevővel felépített összeesküvés-elmélet évtizedeken belül omlik össze Grimes egyenlete szerint, míg több százezer résztvevő esetén az elmélet alig pár évig tartható fenn. Az egyenlet szerint ahhoz, hogy egy összeesküvésre ne derüljön fény öt éven át, maximum 2521 ember tudhat róla, ha pedig egy évtizednél hosszabb ideig akarunk egy hazugságot elterjeszteni, ezer embernél kevesebbet szabad csak beavatni.

 

Tudomány és hagyomány


Az alternatív és a tudományos orvoslásnak is van létjogosultsága– állítja az orvos-természetgyógyász, akinek praxisában jól megfér egymás mellett mindkét terület. Tudományos szakemberként rengeteg, gyógyszer nélküli gyógyulást tapasztal meg, de azt is elismeri: vannak betegségek, amelyeknél a nyugati orvoslást kell alkalmazni.


– Szerintem nem vagy-vagy, hanem is-is a megoldás arra a kérdésre, hogy milyen terápiákat válasszunk egy beteg gyógyítására – fogalmazott[namelink name=" Szilágyi Mária"], aki szakvizsgáját tekintve csecsemő- és gyermekgyó-

gyász, illetve ifjúsági orvos. A

szegedi szakember hosszú ideje orvos-természetgyógyászként praktizál: az akadémiai gyógyítás mellett alternatív módszerekkel is segíti pácienseit.

– Azt gondolom, mindkét területnek van létjogosultsága. Egyes problémák esetén nem vitás, hogy a nyugati orvoslást kell alkalmazni, de például egy stresszalapú vagy krónikus betegséget olyan egyéb módszerekkel is eredményesen lehet gyógyítani, amelyek a kínai orvoslás vagy a természetgyógyászat tapasztalatait hasznosítják.

Szilágyi Mária először iskolaorvosként ismerte fel, hogy sokszor akár egy segítő beszélgetés is elég ahhoz, hogy a gyerek közérzete javuljon. – Ha bejött hozzám egy fejfájós diák, nem a gyógyszerezés volt az első. Megkérdeztem, mi viselte meg, vagy stresszesnek érzi-e az életét. Sokszor már ez is elég volt, az okok feltárásával a tünetek is megszűntek. És éppen ez az alternatív orvoslás lényege: a tünetek mögött nézi az embert is. Sokéves tapasztalat, hogy a magas vérnyomás, a gyomorpanaszok és a torokprobléma is sokszor csupán a stresszről szól.

A szegedi orvos fülakupunktúrát alkalmaz, ezzel kezel mozgásszervi problémákat és alvászavarokat is. – A több ezer éves módszer alaptézise, hogy az energiacsatornákban való elakadások vezetnek az egészségügyi problémákhoz, így ha azokat feloldjuk, a betegség is eltűnik – magyarázta. – Sok látványos sikert értem már el ezzel a módszerrel, saját praxisomban látom a bizonyítékát annak, hogy működik. Emellett azonban mindig felhívom a betegeim figyelmét arra, hogy a gyógyu-

lást nekik is akarniuk kell. Ehhez pedig nem kell sok, csak egy kis odafigyelés saját magukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!