Szeged és környéke

2008.06.26. 23:38

Mihez kezdenek a diákok az érettségi után?

Szeged - Láblógatással, nyaralással, focival, lovaglással, fitnesszel is levezethető az a feszültség, amely két hónap alatt felhalmozódott az érettségizőkben. A felvételi ponthatárok meghúzásáig például még egy hónapot kell izgulni.

R. Tóth Gábor

– Azt hiszem, a „B" terv lép életbe – vallja be Pocsai Barbara, a Deák Ferenc Gimnázium végzőse, mikor arról faggatjuk, mihez kezd érettségi után. – Az első számú elképzelés az egyetem lett volna, de nem úgy alakultak a jegyeim, ahogyan vártam, így inkább egy OKJ-s, kétéves jogi asszisztensi képzést választottam, ezt később pluszpontként beszámítják majd a felvételinél – magyarázza a lány, aki a múlt héten abszolvált szóbeli óta „leginkább pihenéssel" tölti idejét: láblógatás, fagyizás a barátnőkkel a program. Ma pedig indul Horvátországba.

Búrány Zoltán júliusban Csehország felé veszi az irányt – ám korántsem a sörök és a knédli miatt utazik: az NB III-as Tisza Volán SC védekező középpályására az U19-es labdarúgó Európa-bajnokság vár. Az érettségi már nem: a Széchenyi István gimnázium tanulója múlt csütörtökön szóbelizett. – Jobban is sikerülhetett volna, de a foci miatt keveset tudtam rá készülni, – ismeri be. Ma már utazik is, két és fél hét edzőtábor vár rá Tatán és Dunavarsányban. – A nyár másból sem fog állni, csak fociból. Még a nyaralást is lemondtam, pedig már befizettem egy görög útra a barátnőmmel és osztálytársaimmal – meséli. Ősztől pedig következhet a miskolci egyetem környezetmérnöki szaka. Nem véletlenül választotta ezt a várost: a Volán mezét ugyanis a Diósgyőr első osztályú szerelésére cseréli.

Pocsai Barbara (balra) a B tervet valósítja meg: beiratkozott egy OKJ-s tanfolyamra. Fotó: Frank Yvette

Pocsai Barbara (balra) a B tervet valósítja meg: beiratkozott egy OKJ-s tanfolyamra.
Fotó: Frank Yvette

A Radnóti Miklós gimnázium végzőse, Kocsis Zsófia számára sem eseménytelen a nyár: egy lovardában dolgozik tegnap óta. – A paprikacsíptetés, meggyszedés nem érdekelt annyira, a lovakat viszont nagyon szeretem, s a pénz is jól jön – indokolja gyors munkába állását a lány, aki barátnőivel a Balatonra, családjával Horvátországba utazik. A nyaraláson nem kerül szóba a továbbtanulás. – Nem számoltam utána, hány pontom van, az iskola majd megteszi ezt helyettem. Egyelőre nem gondolok sokat július 24-ére – mondja az SZTE jogi karára készülő lány, megemlítve a bűvös dátumot: ezen a napon hozzák nyilvánosságra ponthatáraikat a hazai felsőoktatási intézmények.

Hasonlóan gondolkodik a szintén radnótis Kovács Anna is: siófoki nyaralásán nem lesz központi téma a továbbtanulás. – Azt mondják, életem legszebb nyara vár most rám, a suli és az egyetem között félúton – fogalmaz Anna, aki ugyancsak jogász szeretne lenni. Abban bízik: másoknak sem sikerült jobban a középszintű magyarérettségi, így alacsonyabbak lesznek a ponthatárok. Ha mégsem jut be az egyetemre, folytatja a nyáron elkezdett munkát: egy fitneszstúdióban izzasztja a sportolni vágyókat, capoeira- és aerobikóráival.

25 ezren nem tudnak továbbtanulni

Péntekig befejeződnek a középszintű érettségi szóbeli vizsgái, ezzel zárul a maturálók május 5-e óta tartó próbatétele. Ebben a tanévben közel 86 ezren érettségiztek hazánkban, közülük több mint 74 ezren jelentkeztek egyetemre, főiskolára. Július 24-én húzzák meg a ponthatárokat, azt azonban már most lehet tudni, mintegy 25 ezer érettségiző nem tud továbbtanulni idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!