Szeged és környéke

2019.04.12. 16:33

Mit csinálunk ennyi meggyből?

Csongrád megye - Ilyenkor, virágzás idején látszik, hogy mifelénk a leggyakoribb utcai fa a meggy. A termést - ahol nem hagyják lepotyogni - azok használják föl, akik a fát ültették. Keszőce, pite, befőtt, lekvár, bor, pálinka lesz belőle - vagy visináta?

Bakos András

Az Unióban Lengyelország után Magyarországon terem a legtöbb meggy, 14 ezer hektárnyi ültetvényen évente 60–90 ezer tonna – válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az utóbbi tizenöt évben a termés mennyisége is, az ára is ingadozott – kilónként 50 és 250 forint között tudták eladni a termelők –, de összességében egyre több a meggyünk. 80 százaléka exportra megy, frissen, befőttként vagy fagyasztva.


Ebben csak az ültetvényeken termelt mennyiség van benne. Az, hogy az utcákon, kertekben mifelénk a meggy a leggyakoribb fa, ilyenkor, virágzáskor látszik igazán. Sok helyen lepotyog, taposnak rajta a járdán. Akik szeretik, értéket látnak benne, leszedik, fölhasználják. Változatosan, ahogy a közösségi oldalon feltett kérdés alatt kiderült. A legtöbben a befőttet, a meggyes pitét, a keszőcét, a lekvárt és a szörpöt említették első helyen, simán lefagyasztva is el lehet rakni hűtőben.

Meggyfák, két sorban, Klárafalván. Ilyenkor a legtöbben a pitére gondolnak... Fotó: Kuklis István

Meggyfák, két sorban, Klárafalván. Ilyenkor a legtöbben a pitére gondolnak... Fotó: Kuklis István

 „...Tettünk rá kicsike cukrot, meg bolti szeszt... Egészséges kábító ital lett belőle. Túléltük, és magyarul is visinátának neveztük, ami a román és, gondolom, szláv nyelvekben jelenti ugyanezt" – számolt be élményéről egy partiumi ismerős. A meggyes-mákos rácsos sütemény is szóba került. Pálinka – írta egy író, másvalaki hozzátette, a barackkal és a birssel egy szinten említhető a meggypálinka. A meggyborról nagyon szép történeteket írtak. „Természetesen fagyi" – írta egy fagylaltozó tulajdonosa, aki vállalta: ha finom meggybort kap valakitől, abból is készít fagylaltot.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!