Szeged és környéke

2010.07.16. 15:14

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

Karnyújtásnyi távolságból ismerhetik meg a reneszánsz kor embereinek mindennapjait és hadi szokásait azok, akik július 24-én ellátogatnak a szegedi Mátyás térre, a ferences kolostor szomszédságába, ahol immár ötödik alkalommal szervezik meg a Nándorfehérvári Emléknapokat.

Delmagyar.hu

A szervezők azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett a világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek - mondta a programokról tartott pénteki sajtótájékoztatón Balogh Dóra, az Alsóvárosi Kultúrház vezetője.

1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az Emléknapoknak helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel. A programok sora pénteken délután a ferences kolostorban Stenczinger Norbert történész Hunyadi János hadjáratairól tartott előadásaival kezdődik, este pedig egy Mátyás király trónra kerüléséről szóló filmet vetítenek le az Alsóvárosi Kultúrházban. Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd dobosoktól, zászlóforgatóktól és gólyalábasaktól kísérve az alsóvárosi Mátyás térre vonulnak.

A ferences templom melletti téren a fővárosi Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány élő táborképe fogadja az érkezőket. A vendégek bejárhatják a korhű kellékekkel berendezett sátrakat és tábori konyhát, ámulhatnak a mutatványosok produkción, izgulhatnak a páncélos párbajok bátor résztvevőinek győzelméért, s gyönyörködhetnek az udvar hölgyeinek és urainak reneszánsz táncbemutatójában. A látogatók maguk is bekapcsolódhatnak a programokba: a kézműves foglalkozáson páncélt domboríthatnak, emlékérmét készíthetnek, elsajátíthatják a zsonglőrködés titkait, a legkisebbeket pedig apródiskola, gyermek lovagi torna, valamint kard- és íjjáték várja.

Lesz XV. századi harci bemutató, zenés bábjáték, koncertek, szórakoztató mesejáték gyerekeknek, s estefelé az erős emberek versenyén az is kiderül, ki lesz Szeged Kinizsije. A családi programok sorát pedig tűzijáték helyett a Flame Flowers tűzzsonglőr csapat műsora zárja.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!