Szeged és környéke

2011.10.07. 20:31

Népszámlálás: tovább tart bemenni, mint kitölteni

Szeged - Nem nagy kunszt a lakás- és személyi kérdőívek kitöltése, időben tovább tart, mire a biztos bejut egy házba és leültetik. Népszámláltunk tegnap Újszegeden.

Fekete Klára

A férfi lett az 1-es, de nem azért, mert az „erősebbik" nem, hanem mert ő került először sorra. Együtt él-e a feleségével? Igen – válaszolta. Megmondta, mikor kötöttek házasságot, s nem hibázta el, mikor születtek a gyerekek. Jöttek az iskolázottságra vonatkozó kérdések, alulról építkezve: általános, középiskola, egyetem. Ez a legmagasabb? Igen. Mikor szerezte a diplomáját, milyen nyelveken beszél, dolgozott-e a népszámlálást megelőző héten? A válasz: nem. Akitől ugyanis a válaszokat kaptuk: [namelink name="Göltl Mihály"] nyugdíjas. Ennél a pontnál nagyot lehetett ugrani a kérdőívben, mivel a Hogyan jár munkába? című kérdéssor rá már nem vonatkozik.

Fontos tudni: a kérdezőbiztosok az október 1. előtt történtekre kíváncsiak, aki tehát ezen a hétvégén költözik, még a régi címén kell szerepelnie. Ha a mai napon házasodik, a kérdőívben még hajadonnak vagy nőtlennek számít. Mindenkinek ott kell válaszolnia, ahol tartózkodik, akár bérlő, akár tulajdonos, akár jogcím nélküli lakó.

Bár Glötlék ismerik a számlálóbiztost, a biztonság kedvéért megnézik igazolványát is. Fotó: Karnok Csaba

Bár Glötlék ismerik a számlálóbiztost, a biztonság kedvéért megnézik igazolványát is.
Fotó: Karnok Csaba

[namelink name="Csamangó Éva"] számlálóbiztossal tettünk tegnap egy kisebb kört Újszegeden, a Déryné utcában.

A csengetésre félve kileső emberekre számítottunk, de nem így volt: Évát ismerik a körzetében, ősújszegedi, valamint a Tappancs alapítvány aktivistája. Megtudtuk: borítékjai már szeptember végén landoltak a postaládában, azóta az a dolga, hogy menjen és csöngessen. 130 címet kapott. Nem csak esténként veszi a nyakába a városrészt, a körzetében ugyanis sokan vannak otthon napközben. Körülbelül 30 címet már kipipálhat.

Telefonos fenyegetés

Érte-e már sérelem a számlálóbiztosokat a megyében? Egyiküket életveszélyesen megfenyegették telefonon (száma ugyanis megtalálható a borítékon). A KSH-ból szóltak a jegyzőnek, aki feljelentést tett, mivel hivatalos személyt fenyegettek meg. Mórahalmon pedig egy kutya jól megtépte az egyik biztos nadrágját, de sérülésről nem szól a fáma.

– Nincsenek negatív élményeim, mindenki beengedett, és azokra a kérdésekre is válaszoltak, amelyekre nem kötelező – mondta Csamangó Éva. – Előfordult, hogy a szomszédok is átjöttek, több család együtt rágta át a kérdéseket – ekkor tovább tartott a kitöltés, mint az átlagos 10 perc.

Honnan tudja, kik töltötték ki a kérdőíveket az interneten? Kiderült: mindenkinek van egy felülvizsgálója a KSH-nál, az övé Filepné Dobák Bea, aki az interneten naprakészen látja, melyik címről érkezett már kitöltött kérdéssor. Hangsúlyozzák: a népszámlálás anonim, nem arról tudnak, hogy Kovács János kitöltötte-e az ívet, hanem hogy a Kossuth Lajos utca 500.-ból megérkezett-e a nyomtatvány.

Az internetes kitöltésben – amelyet október 16-áig lehet megtenni – nem érdekelt a gyalogos számlálóbiztos: azokért a címekért nem kap pénzt. Az „önkitöltőkért" azonban jár a tarifa: személyesen kell elmennie értük, és ellenőrizni, helyesen válaszoltak-e. [namelink name="Végh Zoltán"], a KSH szegedi igazgatóságának vezetője szerint tegnapig országosan és a megyében is a címek 6-6 százaléka számolta meg magát és családját, Szegeden 8 százalék az arány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!