Szeged és környéke

2015.05.29. 22:02

Nincs nyertese a milliárdos menzabiznisznek

Szeged - Megsemmisítették a közbeszerzési eljárást, amelyet a város a közétkeztetésre írt ki, a Suli- Hostnak pedig a tanév végén lejár a szerződése. Hárman pályáztak a milliárdos menzabiszniszre, mindenki hoppon maradt. Egyelőre nem tudni, ki főzi júliustól az ebédet a bölcsődéseknek.

Segesvári Csaba

 Januárban drágult

Mivel a szülők az önkormányzat által meghatározott alapanyagköltséget fizetik, így a közbeszerzéstől független a városi menza ára. A díjak legutóbb januárban emelkedtek 6 százalékkal.

Közbeszerzést írt ki a város a szegedi közétkeztetésre, a március 25-i határidőig hárman jelentkeztek: a jelenleg is szolgáltató Suli-Host mellett ketten pályáztak az évente közel 2 milliárd forint bevételt biztosító menzabizniszre. A szegedi önkormányzat legutóbb 2010-ben döntött a közétkeztetésről, a Suli-Hosttal akkor 5+5 évre szerződtek. Lehetőség volt a hosszabbításra, a városháza ezzel nem élt. A Suli-Host megbízása a tanév végével lejár.

Úgy tűnik, júliustól nincs, aki ebédet főzzön a szegedi gyerekekre, ami gondot okozhat a bölcsődei ellátásban. A közbeszerzési döntő-
bizottság megsemmisítette a város kiírását, miközben félmillió forintra megbüntette az önkormányzatot. A városháza ugyanis meghatározta a pályázó által kínálható legalacsonyabb és legmagasabb haszonkulcsot, azért, hogy kizárják a feketén dolgoztató zugkonyhákat. A napokban publikált közbeszerzési határozat szerint az önkormányzat ezzel szabálytalanságot követett el.

A dokumentum szerint a Suli-Host mellett az albertisai TS Gastro Kft. és a budapesti Junior Vendéglátó Zrt. pályázott. A jobb – egymással egyező – árat a két Pest megyei vállalkozás adta, a Suli-Host náluk 7-13 százalékkal drágábban főzött volna.

Készül az ebéd a Suli-Host konyhájában. A szerződésüket nem hosszabbították meg, nem tudni, ki viszi júliustól Szeged legnagyobb menzáját. Fotó: Schmidt Andrea

Készül az ebéd a Suli-Host konyhájában. A szerződésüket nem hosszabbították meg, nem tudni, ki viszi júliustól Szeged legnagyobb menzáját.
Fotó: Schmidt Andrea

Az is kiderült, hogy azok a pályázók, akik azt ígérték, hogy változatosabban főznek, mint a Suli-Host, vállalásukat nem akarták bizonyítani, még az önkormányzat kérésére sem. A szegedi menzák üzemeltetésére csak olyan cégek pályázhattak, amelyek az elmúlt 2 évben legalább nettó 1 milliárd forint árbevételt értek el közétkeztetésből.

Az Opten céginformációs adatbázis szerint ilyen vállalkozásból legfeljebb 10 akad az országban, ezért nem meglepő, hogy ketten a megyén kívülről adtak ajánlatot. A pályázatot 238 ezer adag reggeli, 2 millió adag tízórai, 2,5 millió adag meleg ebéd, 1,9 millió adag uzsonna, 75 ezer adag meleg vacsora szállítására írták ki. A közbeszerzési értesítő szerint az előírások azt is megengedik, hogy az ételt 90 percig utaztassák, azaz Kistelekről, Hódmezővásárhelyről, Makóról vagy Kecskemétről is el lehet látni a szegedi iskolákat.

Kerestük a Suli-Hostot. [namelink name="Pék József"], a cég ügyvezető igazgatója azt mondta, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni az ügyben. Az önkormányzattól azt kérdeztük, hosszabbítanak-e a Suli-Hosttal, lesz-e új közbeszerzés. Az írásban feltett kérdéseinkre hétfőre ígértek választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!