Szeged és környéke

2009.03.18. 19:49

Nyáron mégis kinyit a sörkert

Szeged - Ezen a nyáron is kinyit a sörkert a Somogyi utcában, holott tavaly, a nyár végén már elsirattuk. Csúszik ugyanis annak az irodaháznak az építése, amelyet a helyére terveztek. De nem a válság miatt.

Fekete Klára

„Isten malmai lassan őrölnek" – így foglalta össze a Somogyi utcába, a sörkert helyére tervezett irodaházzal kapcsolatos eddigi történéseket Körtvélyessy Péter mérnök-vállalkozó, aki cégei révén a telek résztulajdonosa. Lassú az engedélyeztetés, tervezés folyamata, ezért idén nyáron – a korábbi tervekkel ellentétben – még egyszer utoljára kinyithat a kedvelt szabadtéri szórakozóhely, a sörkert. Ebben már meg is állapodott a bérlőkkel.

De nem a válság az oka annak, hogy még nem fogtak hozzá a beruházáshoz – jelentette ki rögtön beszélgetésünk elején Körtvélyessy. Pedig mindenki erre gondolt, hiszen a szegedi közgyűlés már egy éve, tavaly áprilisban módosította a terület szabályozási tervét, vagyis zöld utat adott a beruházásnak.

Mi történik most? Körtvélyessy Péter elmondása szerint éppen a telekkialakítás zajlik, ami olyannyira hosszadalmas eljárás, hogy még egy hónapig biztosan eltart. Utána elvi építési engedélyhez folyamodnak. Ha megkapják, elkezdődhet a tervezés, és vihetik tervtanács elé az irodaház ügyét. Majd megkérhetik a „rendes" építési engedélyt. Közben a bankokkal is elkezdődhetnek a tárgyalások a finanszírozásról. Azért is hosszabb a folyamat, mert egy frekventált helyre, a belvárosba, műemléki környezetbe kerül az épület – magyarázta a vállalkozó. Szerinte 2010 elején kezdődhet el az építkezés.

Az építkezés csak 2010 elején kezdődik a Somogyi utcai gödörben – itt még sörözhetünk ezen a nyáron. Fotó: Karnok Csaba

Az építkezés csak 2010 elején kezdődik a Somogyi utcai gödörben – itt még sörözhetünk ezen a nyáron. Fotó: Karnok Csaba
A Somogyi-könyvtárnál alacsonyabb, az utcafronton lépcsőzetes kialakítású üvegpalotát terveznek. Még nem tudják, hány, úgynevezett hasznos négyzetméterük lesz, a bruttó alapterület 8000 négyzetméter. A földszint plusz 4 szintes irodaház alatt kétszintes mélygarázst is kialakítanak.

Magántulajdonban

A Somogyi utca–Zrínyi utca–Apáthy utca által határolt telek eredetileg az önkormányzaté volt. Bartha László polgármestersége idején (1998–2002) az akkori városvezetés elcserélte az Arany János utcai parkolóház területére, így került Körtvélyessy vállalkozásainak tulajdonába.

15 irodaház Szegeden

A színvonalas szegedi irodaházak közé tartozik jelenleg a Széchenyi téri, Tisza-szálló melletti, valamint a Kárász utca–Klauzál tér sarki ház. Abszolút modern a Tisza Centerben lévő Telekom-központ, a Lombard saját magának épített székháza, s a Szeviép-palota, amelyen másokkal osztozik az építőipari cég. Modernizált az Eszperantó utcai volt szakszervezeti székház, az Arany János utcai irodaház, a postapalota, az olajosház. Több ezer négyzetméteres üvegpalotának ígérkezik a Gyevi temető helyén és a Bertalan-híd lábánál épülő komplexum, ezek még csak a tervezőasztalon léteznek. A felsoroltakkal együtt mintegy 15 irodaház lesz Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!