Szeged és környéke

2008.01.31. 21:22

Nyolc százalékkal olcsóbb gázt ígérnek

Szeged - Nyolc százalékkal kevesebbet fizethet az a fogyasztó a vezetékes földgázért, aki átszerződik egy, a piacon most megjelent új gázkereskedőhöz. A lakossági gázszolgáltatásba beszálló cég azt ígérte tegnap, hogy ma már működik az a honlap az interneten, amelyen regisztrálhatják magukat az ügyfelek.

Új gázkereskedő hirdeti magát nyolc százalékkal olcsóbb gázárat ígérve, vagyis a jelenlegi köbméterenkénti mintegy 102 forint helyett 94-ért számlázná a földgázt. Az ukrán hátterű Első Magyar Földgáz-, Energiakereskedelmi és Szolgáltató (Emfesz) Kft. az egész ország területére vállalja az olcsóbb szolgáltatást, hozzátéve, hogy mindig a mindenkori gázár alá szeretne menni nyolc százalékkal. Ezt feltehetően azért hangsúlyozza a hazánkban pár éve már jelenlévő vállalkozás, mivel idén az előrejelzések szerint még két gázáremelés várható.

Olcsóbb gázt szívesebben gyújtana meg az ember Fotó: Schmidt Andrea
Magyarországon 2007. július 1-je óta a választhatott magának szolgáltatót a gázfogyasztó, ha lett volna kit. Mától azonban már ez is lehetséges – ígérik. Ehhez a most rendelkezésre álló információk szerint minden feltétel adott: maradhat a régi vezeték, a régi gázóra, sőt még az érkező gáz is ugyanaz – csak éppen más cég állítja ki a számlát a Dél-Alföld eddigi szolgáltatója, vagyis az Égáz-Dégáz Zrt. helyett.

Ehhez hasonló helyzettel a magyar fogyasztó először 2004-ben találkozhatott, amikor vezetékes telefonáláshoz választhatott szolgáltatót, s ugyanez a helyzet állt elő most január 1-jétől az árampiacon is, csakhogy ott – szemben a gázpiaccal – még nem jelent meg a jelenlegi cégek mellett versenytárs.

Mivel az új kereskedőnek nincs ügyfélszolgálata – kiépítését egyelőre csak ígérik –, a www.gas.hu-n lehet elvben szerződést kötni. Miután tegnap azt vettük észre, hogy a honlap nem működik, felhívtuk az Emfesz kommunikációs és külkapcsolati igazgatóját, Sesztakov Boriszt, aki azt mondta: mától, február 1-jétől működik a weblap, amelyen az ügyfelek egyelőre csak regisztrálni tudják magukat. Ezekre a jelentkezésekre válaszol majd a cég oly módon, hogy ismerteti a szerződési feltételeket. A szerződés megkötése is az interneten történik, és csak a kilépéshez van szükség a személyes találkozóra.

A vezető szerint a nap huszonnégy órájában dolgoznak azon, hogy ma a piacra léphessenek. Arra a kérdésre, mi történik akkor, ha „nem jön gáz", azt a választ kaptuk: amennyiben az ukrán fél elzárná a gázcsapot, akkor nemcsak ők, hanem a jelenlegi szolgáltatók sem kapnának földgázt. Az Emfesznek 200 millió köbméter földgáztartaléka van – közölte Sesztakov Borisz –, vagyis 100 ezer ügyfélt egy éven keresztül el tudnának látni vezetékes földgázzal.

A Dégáz kitérő válasza. Laczó Sándornak, az Égáz-Dégáz Zrt. vezérigazgatójának is kérdéseket tettünk fel az új kereskedő bejelentéseivel kapcsolatban. Többek között arra kértük, kommentálja a kialakult helyzetet. A vezérigazgató a következőket válaszolta: „az Emfesz részletes ajánlatát nem ismerjük, e nélkül pedig felelőtlenség lenne a feltett kérdésekre válaszolni".

Címkék#GDF Suez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!