Szeged és környéke

2015.11.10. 20:48

Olaszbor-vita, újratöltve

Csongrád megye - A hazai laborvizsgálat szerint megfelel az előírásoknak az az 50 ezer hektoliternyi ital, amely borhamisítással vádolt olaszországi üzemekből érkezett. A hazai borász inkább az olasz labornak hisz.

Bakos András

Még mindig zár alatt tartják azt az 50 ezer hektoliternyi olasz bort, amelyet augusztusban tartóztattak föl. Azért nem engedték forgalomba hozni, mert azoknál a feldolgozóüzemeknél, ahonnan származott, szabálytalanságokat találtak az olasz hatóságok. A hazai szőlészeket, borászokat azért érdekli ez az ügy, mert Itáliából évek óta hoznak be Magyarországra tartályautókban bort, olyan olcsón, hogy a hazai áru sehogyan sem tud vele versenyezni. Évek óta vélelmezi a szakma, hogy ilyen olcsó italt csakis szabálytalanul lehet előállítani.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága viszont azt bizonygatja, hogy ezeket a szállítmányokat folyamatosan, kiemelten, tételesen ellenőrzi, és hamisított italt eddig nem talált, csak minőségi kifogások lehetnek. A hatóság szerint a lédig olasz áru behozatala egyébként is csökken, 2013-ban 535 ezer, tavaly 300 ezer, idén az első félévben pedig 125 ezer hektoliter olyan bor érkezett Magyarországra, amelynek a feldolgozása és kiszerelése itt folytatódott.

 

Alföldi szőlőtermelők tüntettek augusztusban a budapesti olasz nagykövetség előtt az olasz borimport ellen. Fotó: Horváth Péter Gyula/Magyar Hírlap

Alföldi szőlőtermelők tüntettek augusztusban a budapesti olasz nagykövetség előtt az olasz borimport ellen. Fotó: Horváth Péter Gyula/Magyar Hírlap

Amikor az olaszországi eljárás híre eljutott Magyarországra, a hazai termelők mégis igazolva látták a gyanújukat. A Nébih az olasz cégektől származó, lefoglalt 50 ezer hektolitert ellenőrizte, de a laborvizsgálat során a termékek összetételével ezúttal sem volt gond, „csupán érzékszervi hibák akadtak", vagyis aki kóstolt, ilyen bort nem venne otthonra. Így a tételek csak addig maradhatnak karanténban, amíg bebizonyosodik, hogy ellenőrizhető, nyomon követhető az eredetük.


A Nébih most érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy a Földművelésügyi Minisztérium három hónap után kapta meg az olasz hatóságtól a kért igazolást, amely szerint a nálunk lefoglalt szállítmányok igazoltak. Az olasz fél arra is garanciát vállalt, hogy a hamisítási és más hiányosságok miatt följelentett olasz üzemek területéről nem került ki olyan áru, amely a jogszabályoknak nem felelne meg. A Nébih most megint összeveti a lefoglalt borok papírjait az olasz igazolásokkal, és azt is vizsgálja, hogy az ital ezalatt károsodott-e, forgalomba lehet-e még hozni.


– Olaszországban az ottani ellenőrök találtak problémát, az itteniek meg most sem. Vajon erre tényleg az a magyarázat, hogy ide nem hamisított bor került? Az nem lehet, hogy más az ottani és az itteni labor fölszereltsége? – kérdez vissza [namelink name="Ungerbauer György"] csongrádi vállalkozó, a három dél-alföldi borvidéket összefogó Duna Borrégió soros elnöke. – A statisztika ebben az esetben is olyan, mint a bikini, a lényeget takarja el. Most is érkezik tartályokban olasz bor az országba – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!