Szeged és környéke

2015.04.23. 22:08

Öngyilkos lett a Csillagban a szentkirályszabadjai rém

Szeged - Felakasztotta magát a Csillag börtönben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt szentkirályszabadjai rém, Ember Zoltán. Bár bent még sikerült újraéleszteni, a klinikán meghalt.

Munkatársunktól

 40 év után

Jelenleg 51 fogvatartott tölt tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetést Magyarországon, 37-en jogerősen, 14-en nem jogerős ítélet alapján. Az idei évtől új kegyelmi eljárás lépett életbe a tényleges életfogytiglanra ítélteknél: 40 év után kötelező megvizsgálni szabadságra bocsátásuk lehetőségét. A kegyelemre való alkalmasságot, a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit egy büntetőbírókból álló kegyelmi bizottság vizsgálja majd, a testület öt tagját a Kúria elnöke jelöli ki. Véleményük köti az igazságügyi minisztert, de a köztársasági elnököt nem, így ő továbbra is szabadon mérlegelheti a kegyelem megadását. Az első olyan ügyek, amelyekben a kötelező kegyelmi eljárást alkalmazhatják, 25 év múlva kerülnek sorra.

Öngyilkosságot követett el vasárnap a Szegedi Fegyház és Börtönben – ismertebb nevén a Csillagban – a szentkirályszabadjai rémként, vagy más néven hurkos gyilkosként elhíresült Ember Zoltán. A börtönben ugyan még újraélesztették, és beszállították a klinikára, ott azonban már nem tudták megmenteni az életét, agyhalott állapotba került. Úgy tudjuk, egy lepedővel akasztotta fel magát.

A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztálya személyiségi jogokra hivatkozva nem erősítette meg, hogy Ember Zoltánról van szó, de nem is cáfolták.

– A jogerős szabadságvesztés büntetést töltő férfi önakasztást követett el, amit a felügyelet észlelt. Az egészségügyi személyzet azonnali és szakszerű segítségnyújtása után a fogvatartottat kórházba szállították, ahol később elhalálozott. A rendőrség az idegenkezűséget kizárta – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Embert többszörös gyilkosként ítélték tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre. A férfi 1991. október 12-én szabadult korábbi, hároméves börtönbüntetéséből, és már aznap meggyilkolt és kirabolt egy egyedül élő 85 éves férfit. Nyolc évvel később saját bátyját fojtotta meg puszta kézzel, majd 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is megölt egy-egy idős embert.

A Csillagból csak haláluk árán szabadulhatnak a tényleges életfogytiglanra ítéltek. Fotó: Schmidt Andrea

A Csillagból csak haláluk árán szabadulhatnak a tényleges életfogytiglanra ítéltek. Fotó: Schmidt Andrea
Áldozatait leütötte, majd kezüket hátrakötötte, nyakukra hóhérhurkot kötött, és a kötél végét a bokájukhoz erősítette. Amikor az idős emberek magukhoz tértek, egyetlen mozdulattal saját magukat fojtották meg. Ember Zoltánt 2004 márciusában fogta el a Veszprém megyei rendőrség, két évvel később ítélték el.

Tavaly októberben a hummeres gázoló is a Csillagban lett öngyilkos: a Apátfalván szándékosan egy motoros rendőrt elgázoló Thomas R. B. nyugtatókkal vetett véget az életének.

Minden idők egyik legiszonyúbb gyilkosságsorozata volt


Ember Zoltán éveken át rettegésben tartotta a Veszprém megyei Szentkirályszabadja lakóit, sokan itt a megyében is emlékeznek a hurkos gyilkosra.

A férfi módszere ugyanis a csúszó hurok volt: áldozatainak többségét úgy kötözte meg a kezüknél és a lábuknál, s rakott a nyakukba – mint a hóhérok – hurkot, hogy azok iszonyú kínok között saját magukat fojtották meg. A pénzszerzésen túl maga a gyilkolás is motiválta a férfit, az idős embereket minden bizonnyal kirabolhatta volna anélkül is, hogy az életüket kioltotta volna. Ehelyett kegyetlen haláltusára ítélte mindegyiket, ráadásul volt, hogy egyetlen fillér nélkül távozott.

Az első gyilkosság előtt már tizenegy büntetőperen túl volt Ember Zoltán: a számos bűncselekmény közül kettőt érdemes kiemelni, az egyiknél a szülői házat kis híján szétverte, a másiknál élettársára rontott késsel. Tizenöt évet ugrunk vissza az időben: a férfi a börtönből szabadulva, mindjárt az első napon elhatározta, megöli és kifosztja annak a háznak a tulajdonosát, ahol családjával ő is felnőtt (ők voltak az albérlők). Ez a gyilkosság az egyetlen, ahol legalább emberi motívumot fel lehet fedezni a cselekedetében: áldozatára a gyermek- és fiatalkori sérelmek miatt haragudott, a hirtelen haragú Ember Zoltán esetében talán az is helytálló, akkor gyűlölte is az idős embert. Egy harminc centiméteres villáskulccsal szó szerint szétverte az áldozata fejét.

Nyolc évvel később – 1999-ben – ölt másodszor: a saját bátyját gyilkolta meg szintén kegyetlen módon. Italozás közben összevesztek, mire ő a testvére torkának esett. Addig szorította a nyakát, míg meg nem fulladt. Ezután összekötözte a testvérét és egy talicskán a falu szélére vitte, majd elásta.

Amikor erről vallott, annyit mondott: azért tette ezt így, hogy ha esetleg mégsem végzett volna "rendes munkát", akkor se tudjon menekülni a bátyja. Testévérének holttestét, amire hónapokkal később egy hajléktalan talált rá, névtelen sírba temették, Ember Zoltán mindezt végigkövette. Nem tudta senki, hogy az valójában a bátyja, István; mindez csak akkor derült ki, amikor az újabb három gyilkosság után a vádlott lebukott, s bevallott mindent – az első két tettét is.

Minden évben, 2002-ben, 2003-ben és 2004-ben is gyilkolt, mindegyik alkalommal idős embert ölt.

Egy DNS- vizsgálat buktatta le 2004 márciusában – amit a faluban kis túlzással majd mindenkin elvégeztek –, de akkor már végzett a harmadik (összességében az ötödik) áldozatával is.

Ember Zoltán mindezen felül azzal is megdöbbentette az igazságszolgáltatást, hogy cinikusan vigyorgott a határozathozatal alatt és ilyeneket válaszolt: mindegy neki, mi lesz az ítélet, csak azért jött el, hogy egy kicsit sétáljon. Arra, hogy nyugodtan alszik-e, azt felelte: "mint a bunda."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!