Szeged és környéke

2008.11.09. 18:34

Pálinka disznókörömből

Balástya - Az emberek sokszor azt hiszik, a természet szeretete már kiveszett belőlük, pedig ez nem igaz – filozofálgatott a 26 éves Dani Dániel egy birkákat, kecskéket és szamarat körbefogó karám tövében üldögélve, a balástyai rendezvényház melletti téren.

Kancsár Tímea

Kedvesével, Annamáriával és barátaikkal a fővárosból érkeztek a böllérnapokra, a fűben ülve dézsmálták a frissen sütött hurkát, kolbászt. Hiszen legyen öröm vagy bánat, a magyar ember enni szeret.

 – A szokások szerint a böllérek a sertés gyűszű formájú, pirított körméből kaptak egy kupica lélekmelegítőt, mielőtt nekifogtak a munkának. A „fogó" pálinka mennyiségére nagyon kellett vigyázni. Ha nem kap a böllér eleget, nem dolgozik, ha túl sokat kap, elszalad előle a malac – magyarázta Csetneki László, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség észak-bükki régiójának elnöke, a böllérek munkáját értékelő bizottság egyik tagja. Elmondta, a hagyományőrző verseny lényege, hogy a böllérek hasonló tisztasággal és szakértelemmel vágják a disznót, mint elődeink több száz évvel ezelőtt.

A disznókat kivéve mindenki vidám volt – bár itt mintha a malac is mosolyogna. Fotó: Schmidt Andrea

A disznókat kivéve mindenki vidám volt – bár itt mintha a malac is mosolyogna.
Fotó: Schmidt Andrea

A kétnapos böllérnapot idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a faluban. Aki elég korán érkezett, azt is láthatta, hogyan cserkészik be az egyik sertést a helyi tűzoltók: a jószág eliszkolt a hét levágásra váró malac közül. A vendégek a flekkenhúsok, a sertés-, birka- és marhapörkölt mellett a töltöttkáposzta-versenyen készült ínyencségeket is megkóstolhatták. Este pedig a bálban pihentek az elfáradt böllérek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!