Szeged és környéke

2011.05.11. 17:50

Pénteken kezdődik a Szeged Napja Ünnepségsorozat

Szeged - Május 13-án kezdődik a 10 napos Szeged Napja Ünnepségsorozat. A fesztivál programjait Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft. igazgatója ismertette szerdán délután az épülő borfesztivál helyszínén a Széchenyi téren.

Delmagyar.hu

Az ünnepség a borrendek ünnepélyes felvonulásával indul pénteken 17 órakor. A Széchenyi téren idén közel 150 kiállító – 119 borász, 5 pálinkaház, 22 vendéglátós – várja a látogatókat. A Széchenyi téren három helyszínen, a Pick, a Szeged és a Grand Café színpadon zajlanak majd zenei programok. Fellép többek között a United, a Czutorchestra, valamint Orosz Zoltán és zenekara. Rajtuk kívül még közel 80 produkció, köztük számos szegedi formáció, például a MoNaStereo és a Nemulass lesz látható és hallható.

Új programhelyszín az Árpád tér, ahol pénteken a hagyományőrző napon Szeged környéki néptáncosok és hagyományőrző csoportok mutatkoznak be, illetve az érdeklődők megismerhetik a szegedi papucs készítésének fortélyai is. Az Árpád téren épül fel a gasztroudvar, ahol 32 hazai kereskedő kínálja áruját, és amely a borfesztiválhoz hasonlóan 10 napig tart nyitva.

A gasztroudvar színpadán tartják május 15-én és 16-án a XI. Magyar Majorette Bajnokságot. Lesz ír kocsma show és itt lép fel Molnár Ferenc Caramel is.


Szintén új helyszín a Dóm tér, ahol május 20-tól zajlanak az események. A nyitónapon a szegedi Honey Beast koncertje után a Szabó Balázs Band, a Vad Fruttik és a Kiscsillag élő koncertjei követik egymást. Szombaton a fél tízes tűzijáték és lézershow előtt ugyanitt [namelink name="Demjén Ferenc"], vasárnap pedig Zséda koncertezik.

Mindkét napon honfoglalás kori játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és látványos bemutatókkal középkori kalandozásokra várják az érdeklődőket.

[namelink name="Szabó Tamás"], a Móra Ferenc Múzeum főrestaurátora elmondta: május 21-én szombaton 18 órakor látványos ceremónián kerül sor arra a város kulturális életében nem mindennapi ünnepségre, amelyen a neves Leonardo-kutató, Louis A. Waldman elnevezi Szegedi Angyali Üdvözletnek a Móra-múzeumban előkerült Angyali üdvözlet című Giorgio Vasari táblaképet.

[namelink name="Mocselini Rudolf"] az Ördögszekér Bt. ügyvezetője arról beszélt, hogy a XII. Szegedi Hídivásáron több mint 200 kézműves kínálja majd áruját. A hazai kézművesek, gólyalábasok, komédiások a Belvárosi hidat, a Híd utcát és idén először már péntektől az Oskola utcát is megtöltik. A Szegedi Hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató. A híd újszegedi végén kap helyet az Ördögszekér színpad, ahol május 21-én és 22-én délelőtt 10 órától estig váltják egymást az előadók.
A díszközgyűlés május 21-én 9 óra 45-kor kezdődik a városháza előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!