Szeged és környéke

2009.03.18. 22:03

Sándor zsákban hozta a... – hózáport

Szeged - Nem meleget, hanem viharos szelet és hózáport hozott a tegnapi Sándor. A mai József sem különb: maradnak az éjszakai fagyok és a szórványos zivatarok. A szombati Benedekben még bízhatnánk, hogy – a népi megfigyelést igazolva – zsákban hozza a meleget. De hiába: csak a jövő héten, keddtől élvezhetjük a tavaszi felmelegedést.

Kovács Kriszta

Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget..., de nem az idei tavaszon. Bár a néphit szerint ők hárman felelősek a jó idő érkezéséért, a valóságban azonban nem a naptár dönt az időjárásról, sokkal inkább a frontok és a ciklonok.

Tegnap, Sándor napjának délutánján Szegeden egyszerre sütött a nap, esett a hó és viharos szél fújt, miközben a sajtóház Szabadkai úti hőmérője 10 fokot mutatott. Hasonlóan szeszélyesnek ígérkeznek a következő napok is: éjszaka fagy, vagyis 0 és mínusz 2 fok között mozog a hőmérő higanyszála, de nappal is legfeljebb 6-8 fokra számíthatunk. Többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan zivatarok, sőt hózáporok is előfordulhatnak.

A változékony március nem okoz meglepetést a szakembereknek. A meteorológus Asztalos István kérésünkre utánanézett: Szegeden például 1962. március 16. és 22. között mínusz 10-12 fokot is mértek, 10-15 centis hóval. 1958-ban pedig 18 centis hótakaró borította a térséget.

A viharos szél a Klauzál téri virágdézsát sem kímélte. Fotó: Schmidt Andrea

A viharos szél a Klauzál téri virágdézsát sem kímélte.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem ritkaság a márciusi hó: az elmúlt években is többször esett a tavasz első hónapjának első heteiben. De ugyanekkora az esély a napsütésre is: például 2004-ben Sándor-napon 23,4 fokot mértek a Tisza-parti nagyvárosban.

– Az elmúlt 30 év adatait böngészve elmondható, hogy körülbelül március 18-20-áig melegszik az idő, majd kicsit visszaesik a hőmérséklet, s a Benedek-nap után ismét fölfelé kúszik a hőmérő higanyszála – magyarázta Asztalos István. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának munkatársa szerint idén is így alakul az időjárás: jövő hét keddtől már éjszaka sem lesz hidegebb 3-5 foknál. Napközben pedig 10-15 fokos maximumok várhatók. Melegebb, de nedvesebb napok következnek.

Megbízhatóbb a bolondos április

Minden második évben jön be a népi jóslat Deák József Áron szerint. A Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék munkatársának névnapja miatt könnyebb visszaemlékezni az elmúlt évek március 19-éire. Például középiskolás korában, 14-17 éve gyakran számon kérték rajta a meleget. – Nem meglepő a mostani időjárás, márciusba még a havazás is belefér. Idézhetném a másik népi megfigyelést: a kutya nem eszi még meg a telet. A februárhoz képest márciusban kétségkívül megindul a melegedés – magyarázta Deák József Áron. – De nem az éghajlatváltozás miatt változékony a március. Egyszerűen ilyen szeszélyes az év harmadik hónapja. A bolondos április sokkal megbízhatóbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!