Szeged és környéke

2010.12.13. 11:39

Százezerbe is kerülhet a sózás - inkább lökjük a sódert

Szeged – A hóeltakarítás, jégmentesítés minden évben heves indulatokat gerjeszt. A kedélyeket tovább borzolja, hogy kormányrendelet szerint százezres bírsággal büntető az, aki sózza a járdákat. A tiltás 2010. szeptember 1-jén lépett hatályba.

Juhász László

Akár százezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el. A kormány tavaly év végén hozott rendeletet – 346/2008. (XII. 30.) számmal – a fás szárú növények védelméről. Ebben van egy bekezdés, amely arról rendelkezik, hogy télen a járdákat tilos sóval jégmentesíteni. A rendeletet – amely 2010. szeptember 1-jén lépett hatályba – teljes terjedelmében a Magyar Közlöny 191. száma tartalmazza.

A környezetvédők nem véletlenül hadakoznak hosszú idő óta a só ellen, ugyanis az valóban óriási károkat okoz a növényekben – és nemcsak a fiatalokban, hanem az idősebb fákban is. Nem sok minden szól a sózás mellett: tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel „felzabálja" az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák mancsának sem.

Csúszkálunk. A hétvégén leesett az első hó, bőven volt minek a járdára fagynia. Fotó: Domonkos Sándor

Csúszkálunk. A hétvégén leesett az első hó, bőven volt minek a járdára fagynia.
Fotó: Domonkos Sándor

A hétvégén leesett az első hó, bőven volt minek a járdára fagynia – utánajártunk, milyen alternatív megoldások léteznek. Só helyett sódert, homokot, hamut, vagy természetesen lebomló faforgácsot, gránitkőzúzalékot kell használnunk. Ezek mellett még számtalan olyan anyag van, ami helyettesíti a jó okkal száműzött sót: a zeolitőrlemény természetes ásványi anyag, kis mennyiségű kálcium-kloriddal keverve jó hatásfokú olvasztásra. Nem károsítja, sőt, táplálja a növényeket. Igaz, ha kapható, a só árának körülbelül a duplájába kerül. Létezik egy Peridox nevű, folyékony állagú tartós jégmentesítő is, amiből 30-40 millilitert kell kipermetezni négyzetméterenként. Magyar találmány a Transheat nevű szintén folyékony szer, amelynek hóval érintkezve –28 fok lehet a fagyáspontja.

Ha rendszeresen ellapátoljuk a havat, kevesebb szóróanyagot kell használnunk. Fotó: Domonkos Sándor

Ha rendszeresen ellapátoljuk a havat, kevesebb szóróanyagot kell használnunk.
Fotó: Domonkos Sándor

A sót helyettesítő anyagok a nyugat-európai országokban terjedtek el, ahol már régóta tilos a sózás. Ezekhez nagyobb mennyiségben itthon is hozzájuthatnak a közterületek síkosságmentesítésével megbízott cégek. A családiház- és társasház-tulajdonosok legkönnyebben a sóderhoz és a homokhoz juthatnak, ám ezek a szállítása – és főleg a tárolása – általában gondot okot a társasházaknál. A munka is dupla vele, akárcsak a kőzúzalékkal, hiszen nemcsak kiszórni kell, hanem össze is kell söpörni.

A járda tisztán tartása a lakók feladata

A lakók napi 24 órájában kötelesek gondoskodni arról, hogy az ingatlanjuk előtti járda biztonsággal járható legyen. Aki nem tesz eleget a jogszabályban előírt kötelezettségének, az a helyi rendeletek értelmében pénzbírsággal sújtható. Emellett az ebből fakadó károkat is köteles megtéríteni: vagyis ha valaki elesik és megsérül, a neki folyósított táppénz összegét bevasalhatják a tulajdonoson.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!