Szeged és környéke

2010.10.26. 20:27

Szeged nem Esztergom!

Szeged - Póda Jenő szerint Botka László nem állta ki a Fidesz-KDNP frakció próbáját. Bizottsági tagokról és tanácsnokokról ma nem döntenek. A 2-es villamossal kapcsolatban tartózkodni fog a Fidesz-KDNP. Közgyűlés online!

Gonda Zsuzsanna

15.52. Véget ér a közgyűlés.

15.48: A képviselők megszavazzák az szmszt 16 igennel, 1 nemmel 12 tartózkodással.

15.43: A képviselők megszavazzák, hogy nem mondják fel a 2-es villamosvonal építésének szerződését ,és megszavazzák a Biopolisz átdolgozott akciótervét. Az szmsz szavazásra térnek át, ami "nagyobb koncentrációt igényel mindenki részéről" a polgármester szerint.

15.32: Folytatják a munkát a képviselők. Határozathozatal következik.

15.17: Újabb szünet. A frakciók tárgyalnak.

15.00: Póda Jenő azt javasolja, hogy az szmsz elfogadása után legyen 10 perc szünet, állapodjanak meg, majd szavazzanak a személyekről is. [namelink name="Mózes Ervin "] főjegyző közli, hogy ez (vagyis egységes szerkezetbe foglalni az szmsz-t és a rengeteg módosító javaslatot) legalább 10-12 munkaórát igényel, ő három napja nem alszik, mert vasárnap kapták meg az szmsz javaslatot, és bár hajlandó negyedik napja nem aludni, de akkor sem lehet ma döntés személyi kérdésekről. Botka László kéri a jegyzőt, hogy holnap a munkaidő végéig végezzék el a munkát, ő pénteken aláírja a döntést, és két héttel későbbre rendkívüli ülést hív össze, és - ha van megállapodás - akkor megszavazhatják a személyi döntéseket. Akkor 72 bizottsági helyről és négy tanácsnoki helyről dönthet a 29 tagú közgyűlés.

14.42: Harmadjára hangzik el, hogy Szeged nem Esztergom, Póda és Botka után Kozma József is leszögezi, de tőle azt is megtudhatjuk, hogy Szeged nem is Budapest. Vagyis Szeged a törvényeket nem módosítja saját szája íze szerint.

14.37: Botka László összefoglalja a jelentősebb különbségeket a hatályos és az új szmsz között: a tervezet nem négy, hanem egy alpolgármestert rögzít Szegeden. Ezt - mondja a polgármester - továbbra is hibának látom, minden megyei jogú városban 3-4 alpolgármester van. A másik különbség a tanácsnoki rendszer, a tanácsnok Botka értelmezésében bizottság nélküli bizottsági elnök, akit olyan feladatokra célszerű választani, amire nincs bizottság, ez most nem így van, "de majd az élet megoldja". Szerinte ettől nem lesz jobb az önkormányzat munkája, és "jobb lenne ha a Fidesz frakció részt akarna venni a város munkájában". Az szmsz tervezetet azonban törvényesnek tartja, azon lesz - mondja-, hogy jobb legyen a közgyűlés működése. Viszont a szavazásnál tartózkodni fog, mert továbbra is négy alpolgármestert látna szívesen négy tanácsnok helyett.

Gyimesi reakciója: a tanácsnok olcsóbb, és a közgyűlés számoltathatja el.

14.29: Botka: "A konzultáció meggyőzött, hogy nem kívánják Esztergommá tenni Szegedet, ez örömmel tölt el. De helyi szabályzat nem lehet ellentétes az önkormányzati törvénnyel. Minden jó ha a vége jó, olyan szmsz elfogadására van lehetőség, ami megfelel a törvényi előírásoknak is." 

14.24: Folytatódik a közgyűlés. [namelink name="Gyimesi László"] (Fidesz-KDNP) szmsz-javaslatáról, önálló indítványáról vitáznak. "Felelősséget érzünk a város, az önkormányzat működőképességének fenntartásáért. Ez számunkra zsinórmérték, amelynek erejéig együtt kívánunk működni a polgármesterrel, de nem vállalunk közösséget az elmúlt évek visszaéléseivel. Javaslataink szerint demokratikusabbá válna a közgyűlés működése."

14.20: Majdnem egy órás csúszásban vagyunk, de Bohács Zsolt már feltűnt a teremben, tehát vége a tárgyalásnak. Információink szerint nem lesz szó személyi kérdésekről, csak az szmszről lesz szavazás.

Bizottsági tagokról és tanácsnokokról is dönt ma a közgyűlés. Fotó: Frank Yvette (galéria)


13.36: Még mindig tart a zárt ajtók mögötti tanácskozás, nem tudni, lesz-e megegyezés. Az ad hoc bizottság szmsz javaslata egyébként a következő bizottságokat tartalmazza: jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság, egészségügyi és szociális bizottság, kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottság, ifjúsági és sportbizottság, oktatási bizottság, pénzügyi bizottság, városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság, vagyongazdálkodási bizottság, városkép- és környezetvédelmi bizottság. A tervezet gazdasági, városüzemeltetési, városfejlesztési és külügyi, valamint humán közszolgáltatási tanácsnokot javasol.

11.14: Botka megköszöni a Fidesz-KDNP frakciónak, hogy Biopolisz témában tájékozódtak, és együttműködésre törekszenek. Szünetet rendel el, és arra kéri a frakcióvezetőket, szmsz-hez módosítókat benyújtó képviselőket, hogy beszéljék még át a a folytatás előtt a vitás kérdéseket. Fél kettőkor folytatják.

11.13: Nagy Sándor hangsúlyozza, hogy a Fidesz képviselői is részt vettek a villamos projekt előkészítésében. A volt alpolgármester nem először részletezi, hogy miért arra megy majd a 2-es villamos, amerre. Utasforgalommal indokol, és azzal, hogy nem lesz többletköltség az üzemeltetés.

11.06: [namelink name="Szentistványi István "](LMP) frakcióhozzászólásra jelentkezik be. Erre nem lenne jogosult, de Botka László azt mondja, bevállalja az szmsz megsértését, és megadja neki a szót. A képviselő nagyobb nyilvánosságot szeretne a városi beruházásoknak. Azt mondja, ő tartózkodni fog a városrehabilitációs szavazáskor.

11.03: Ménesi Imre (MSZP) Kalmár Ferencnek: olyanok a jó tanácsai, mint korábban az, hogy vegyünk olcsóbban villamost, biztos lehet kapni.

10.54: Botka (újra ő vezeti az ülést) : az EU és a magyar kormány ellenőrző bizottsága mindent rendben talált, tehát nem igaz, hogy a projekt botrányos volna.

10.53: Póda Jenő: "Azért tartózkodunk (2-es villamos), mert nem akarunk részt venni a kutyakomédiában. Semmi sem úgy készül el, és nem akkorra, és nem úgy, ahogy kellene." Ezért szerinte a polgármester a felelős. Igaz, hogy "bizonyos kérdések a közgyűlés előtt voltak, de az ördög mindig a részletekben lakozik. "

10.49: [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba "](Jobbik) szerint a 2-es villamos  projekttel kapcsolatos előterjesztés egy vicc. "Mi van ezzel a projekttel, eddig nem mérték fel?!" Szerinte mondott már a vállalkozó sokmindent, ezért ő nem bízik benne.

10.39: [namelink name="Haág Zalán "](Fidesz-KDNP): "Biopolisz projekt kapcsán (városrehabilitáció) aggályaink egy részét eloszlatták. Meg fogjuk szavazni az előterjesztést együttműködésünk bizonyítékaként. " Cserébe ő is kér valami bizonyítékot erre. Solymos: "rendben, cserébe mi is megszavazzuk az előterjesztést."

10.36: [namelink name="Solymos László "] alpolgármester vezeti az ülést.

[namelink name="Hüvös László"]: "Tartózkodni fogunk a szavazáskor (2-es villamos), mert nincs döntéskényszer, és a bizottságok nem tárgyalták meg a témát. "

Solymos: "Ez azt jelenti, hogy nem vállalják fel a döntés felelősségét."

Kalmár Ferenc szerint nem kellett volna kivágni a fákat olyan korán a beruházás miatt.  A képviselő hangoztatja a már ismert véleményét: nem volt, nincs szükség a 2-es villamosra.

10.24: Botka László válasza: a "jogi helyzet egyértelmű: a kiírás szerint október 14-ig kell beadni a pályázatot. Nem történt más, mint hogy az NFÜ elnöke írt egy levelet, hogy plusz egy hónapig elfogadják a régi szabálykönyv szerint a pályázatot. Ez innentől kezdve az ő felelősségük. "

10.17:[namelink name=" Juhász Gyula "](Fidesz-KDNP) Botka Lászlónak: "hajamat égnek állva hallgattam önt. " Szerinte megvan a két hét halasztás, tehát a frakciójuknak igaza volt, nem volt szükség a két héttel ezelőtti "politikai tűzijátékra."

10.16: Botka László: [namelink name="Petykó Zoltán"], az NFÜ elnökének levele szerint a városrehabilitációs pályázat (Dugonics tér, klinika) akciótervét november 15-ig benyújthatja a város. "Meggyőződésem, hogy az uniós szabálynak nem felel meg, de majd az NFÜ és az unió megvívja a csatát, mi védve vagyunk. A várost biztosan nem éri kár."

10.05: Pályázatokról, önkormányzati gazdasági társaságokról tárgyalnak. A 2-es villamossal kapcsolatban a polgármester azt javasolja, hogy ne bontsa fel a város a szerződést, de ha azt látják, hogy a december közepi átadás veszélybe kerül, ő közgyűlési jóváhagyás nélkül a frakcióvezetőkkel egyeztetve is felmondhatja a szerződést. Ebben egyébként megállapodott tegnap a frakcióvezetőkkel.

Ülésezik a szegedi közgyűlés. Fotó: Frank Yvette (galéria)


9.57: Póda Jenő beszél. "Megmosolyogtató amit tetszett mondani, hogy minden információ a rendelkezésünkre áll Mars tér ügyben. Együttműködőkészségünket alpolgármester megválasztásávál (Solymos Lászlót az alakuló ülésen választották meg - a szerk.) már kifejeztük. Próbára tettük önt (azzal, hogy az szmsz-ben polgármesteri hatásköröket mégsem vonnának el - a szerk.),  de nem állta ki. "Mert Bohács hiába kérte, hogy ma legyen hatályos az szmsz. "Szeged nem Esztergom, erről mi fogunk gondoskodni! "- fogalmaz.

Botka: "az alpolgármester megválasztása a törvényesség minimuma, nem gesztus. "
A Mars tér ügyre így reagál: "Legalább 15-ször határozott Mars tér ügyben a közgyűlés, nem tudok azzal mit kezdeni, ha azt állítja, hogy nem ismeri az ügy részleteit."Újra kéri: "segítsenek kitalálni, hogy fizessünk ki jogalap nélkül a 11 kereskedőnek rengeteg pénzt. "

9.49: A 11 Mars téri kereskedő (szocialista megfogalmazásban bódétulajdonos) a téma.
Botka: "segítsenek kitalálni, hogy hogyan oldjuk meg. Fizessünk mindenfajta jogalap nélkül? Törvényesen és szabályosan jártunk el. A felelősség megosztott, kérem, tegyenek konkrét javaslatot, hogy hogyan oldjuk meg ezt az ügyet. "

9.45: Ahogy az alakuló közgyűlésen, úgy ezen is mindenki arról beszél, hogy együttműködést akar, és a másikat vádolja azzal, hogy ezt megakadályozza. Ha így megy tovább, hosszú lesz a mostani közgyűlés.

9.43: [namelink name="Kalmár Ferenc "](Fidesz-KDNP) a polgármesterhez: ön minket vádol azzal, hogy nem fogadjuk el az szmszt. A választók döntöttek úgy, hogy ahogy 8 évig működtünk, úgy ne működjünk tovább. A képviselő hangsúlyozza: a jobboldal aránya nőtt a közgyűlésben, ezért nem jó a régi szmsz, ami szerinte a baloldal túlerejét biztosította.
Botka: Bartháék hozták az szmszt 10 éve, nem ők. Nincs kifogása az ellen, hogy új szmsz legyen.

9.35: Költségvetés módosításáról tárgyalnak. [namelink name="Szentgyörgyi Pál "](MSZP) beszél. "A költségvetés egyensúlyban van, pénzügyi kötelezettségeket teljesítjük."

[namelink name="Póda Jenő "](Fidesz-KDNP)arról beszél, hogy nincsenek bizottságok, így a pénzügyi bizottság előzetes tárgyalása nélkül kell a költségvetés módosításáról tárgyalni, ez pedig szerinte példátlan! Szerinte az előterjesztés szűkszavú, sok a homályos pont. Hangsúlyozza: Szentgyörgyi nem beszélt arról a félmilliárdos tételről, arról a kölcsönszerződés módósításáról, ami a Piac Kft.-vel kapcsolatos. Rendkívül sok problémával terhelt az ügy, amely rossz fényt vet a városra - fogalmaz. Aggályos a költségvetés tárgyalása tehát. Ezért azt kéri (SZDSZ frakcióvak nevezve a Szabad Város Egyesületet), hogy működjenek együtt.

Botka: "Nem miattam nincsenek bizottságok, hanem mert az alakuló ülés előtt jelezte a Fidesz frakció, hogy új szmsz-t, új bizottsági struktúrát szeretne. "Hozzá teszi: a költségvetésben valóban biztosítani kell 500 millió forintot, mert a város még nem kapta meg az uniós pénzt. Ezt azért kell megszavazni, hogy a Piac Kft. ki tudja fizetni a vállalkozókat.
"Az NFÜ jogellenesen visszatartja 1,9 milliárdos támogatásunkat. Ez (az 500 milliós kifizetés) átmeneti, kényszerintézkedés. "

9.04: [namelink name="Botka László "]polgármester szomorú bejelentéssel kezdi a közgyűlést: elhunyt Szalkai János, a Tápai Hagyományőrző Egyesület elnöke. Egy perces néma felállással emlékeznek rá a képviselők.

[namelink name="Bohács Zsolt"], a Fidesz-KDNP frakcióvezetője beszél: nem igaz, hogy a frakció nem kíván együttműködni. Azt szeretnék, ha ezen a közgyűlésen elfogadnák a szervezeti működési szabályzatot (szmsz). Első napirend legyen ezért ennek tárgyalása, és lehetőleg még ma lépjen hatályba.

Botka László: erre van elvi lehetőség, ha van konszenzusos javaslat a bizottságok összetételéről. [namelink name="Kozma József "](MSZP frakcióvezető): az ehhez szükséges arányos felállás tegnap még nem állt fent, Bohács Zsolttól kérdezi, hogy azóta változott-e valami.

[namelink name="Nagy Sándor "](Szabad Város Egyesület): nincs tudomásunk konszenzusos megegyezésről.
Botka következtetése: a frakciók nem végezték el a feladatukat, nem állapodtak meg a bizottsági struktúráról. 
Tehát ma tárgyalnak az szmszről, de bizottsági tagokat és tanácsnokokat nem választanak.


8.55: Gyülekeznek a képviselők. Nagyszámú egyenruhás biztonsági őr a városháza folyosóin.

Az alakuló ülés utáni első rendes közgyűlésen ma a képviselők döntenek a szervezeti működési szabályzat módosításáról.

Újra a testület elé kerül a Dugonics teret és az új klinika környékét érintő városrehabilitációs pályázat akcióterve, amelyet az előző ülésen nem fogadtak el a képviselők.

Szerdai ülésén a közgyűlésnek döntenie kell arról, hogy az önkormányzat a 2-es villamosvonal építésének csúszása miatt felmondja-e a kivitelezői szerződést a cseh OHL ZS s.a vezette konzorciummal.

A szerződésbontásnak azonban csekély a valószínűsége, mert ez több száz millió forintos többletköltséggel járna, a villamosok pedig csak 2011 augusztusában indulhatnának el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!