Szeged és környéke

2013.08.30. 21:10

Titokban készül az Argo folytatása

Szeged - Robbantanak, harcolnak, gyilkolnak és természetesen újra nyomoznak a 2004-ben kultikussá vált Argo második részében. A nemrégiben kezdődött forgatáson az újságírók közül elsőként járhatott lapunk munkatársa, akit Bicskey Lukács, alias Pszicho látott vendégül az ország északi részén, egy kisfaluban.

Timár Kriszta

Tankkal lőttek szét egy házat, és romabandák lepték el a környéket Rétságon, az egykori laktanya területén. A Börzsöny és a Cserhát határán fekvő kistelepülésen azonban ez semmiféle problémát nem okozott – a legtöbben észre sem vették. A kultikussá vált Argo című magyar film folytatását forgatják ugyanis a környéken, a legnagyobb titoktartás mellett. Lapunk a magyar médiumok közül elsőként látogathatott el a helyszínre, a munkálatok kezdetekor.

Pszicho, a szövegláda

Délidőben érkeztünk a hatalmas betonplaccon felállított bázisra, ahol a hőségben a sátrak alatt sziesztáztak a stábtagok. – Reggel óta várunk, egyelőre semmi dolgunk, mert a többiek máshol forgatnak – vázolta a helyzetet vendéglátónk, [namelink name="Bicskey Lukács"]. A Szegedről elszármazott színész vezetett körbe bennünket a helyszínen, ahol ismerős arcok bukkantak fel itt is, ott is. [namelink name="Kovács Lajos"] sztreccsnadrágban és edzőcipőben feküdt az egyik sörpadon, [namelink name="Nagy Feró"] a büfébuszban üldögélt, a Tysont megformáló [namelink name="Kiss József"] viszont karakteréhez méltóan pörgésben volt. Miközben a film Pszichója sorra mutatott be bennünket mindenkinek mint szegedi barátait, majd elkezdte mesélni az első forgatási napok élményeit, egy idő után nem állta meg szó nélkül. – Na, ezért nincs a filmben szövege. Nincs akkora forgatókönyv, ami ezt elbírná.

A színészek ruháit a szabad ég alatt mossák és vasalják. A szerző felvétele

A színészek ruháit a szabad ég alatt mossák és vasalják
. A szerző felvétele

Nekünk mindenesetre hasznos volt Bicskey élménybeszámolója, mert kiderült, a semmittevés eddig nem volt rájuk jellemző.

– Egy éve gyakoroltam arra a jelenetre, amit az első napon rögzítettünk. Egy gémeskút tetején harcoltam szamurájkarddal. Egy harcművésszel edzettem, az utolsó hetekben már mindennap. A kaszkadőrnek aztán mégis sikerült felhasítanom a szemét – szerencsére csak egy fakarddal a próbán. Kemény srác: győzködött, hogy semmi baj, miközben ömlött a vére.

Marokszám osztották a smukkot

Az Argo 2. akciójeleneteit a rendező, [namelink name="Árpa Attila"] olyan komolyan veszi, hogy a legprofibb emberekkel és digitális technikával dolgozik – inkább a körülményeken spórol annak érdekében, hogy annyi pénzből is színvonalas filmet tudjon forgatni, amennyit Amerikában csak a kaszkadőrökre költenek. Így történhet meg, hogy míg a világ legmodernebb kamerájával az ország legjobb szakemberei rögzítik a filmet, a digitális technikának köszönhetően a helyszínen meg tudják mutatni, hogy az előttünk álló romos ház hogy néz majd ki a filmben, egészben, addig a színészek ruhái a betonon állnak fogasokon, a szabad ég alatt mossák, vasalják azokat, és amikor sminkbe hívnak egy színészt, az azt jelenti, hogy bemegy egy sátor mögé. Ez azonban láthatóan senkit nem zavar: itt az egész csapat azon van, hogy méltó folytatást készítsenek a 10 évvel ezelőtti sikerfilmnek.

Vendéglátónk is hamarosan sorra került, és pár perc után felhajtott szárú farmerben, nyakig begombolt, véres, sárga ingben, rózsaszín övvel, fehér zokniban, szandálban jelent meg. A rózsaszín borotva a kezében, amivel rendbe tette arcát, már csak a ráadás volt. Egy másik jelenethez már öltöztek a statiszták is: a melegítőnadrágos és selyeminges romacsapatnak marokszám osztották a smukkokat.

A Pszichót alakító Bicskey Lukács ingét művérrel kenték be az egyik jelenethez. A szerző felvétele

A Pszichót alakító Bicskey Lukács ingét művérrel kenték be az egyik jelenethez.
A szerző felvétele

– Tudom, hogy nem ér nevetni, mert én is sorra kerülök – nézte őket együtt érzően a romacsapat főnökét, Hangyás Dzsonit megformáló [namelink name="Nagypál Gábor"].

Minden titkos

Fél 2-kor megérkezett a stábot fuvarozó mikrobusz, és elindultunk a forgatás helyszínére. Hogy hová, azt maguk a színészek sem tudták. – Mi beülünk, és visznek. Csak a szövegünket tudjuk, minden más számunkra is titkos – mesélte Bicskey Lukács. Nagyorosziba érkezve azonban kiderült, hogy a szerencsés civilek jobban informáltak, mint a színészek. Egy lepukkant ház előtt, ahol az udvaron a szemét között játszottak a gyerekek, nagy betűkkel ott állt a jobbra mutató irányító tábla: „Argo 2". Némi bozótvágás után pedig meg is érkeztünk egy kedves kápolnához, amelytől festői kilátás nyílt az alatta elterülő tájra.

Természetesen azonban romantikus jelenetre senki nem számított: fél órával később már sűrűn repkedtek itt a b...megek. Előbb a film elejéből, majd a végéből rögzítettek egy-egy jelenetet. Míg a tűző napon, kánikulában vastag kabátban, kesztyűben és sapkában ült Tibi, Bodri és Tyson egy furgonban, tizenegy stábtag tolta őket, hogy a kocsi haladjon is, kettő pedig letört faágakkal árnyékolt. – Klímás nem volt? – kérdezte Scherer Péter, miután negyedjére is nekikezdtek a pár másodperces snitt felvételének, amelyben Tyson újra és újra lefejelte a visszapillantó tükröt. Közben Bicskey Lukács sminkje is elkészült: az arcát lényegében telecsorgatták művérrel, ráadásul pont úgy, ahogyan előző nap rákerült. – Cukros vacak, ami ragad és szárad. Hát ilyen a színészélet – adott helyzetjelentést. Majd felült a furgon tetejére, és szúrós tekintettel nézett, amíg immár sárral alaposan összekent társai arról vitatkoztak, az erdő közepén vajon Bambi vitte-e el, amit keresnek.

Másfél óra alatt a film nagyjából 20 másodpercét vette fel a stáb, amelyet Árpa Attila 3 nyelven, angolul, németül és magyarul instruált. Ebédelni negyed 5-kor tudtak leülni.

A 10 színész mellett – akik között ott van [namelink name="Kulka János"], [namelink name="Oszter Sándor"] és [namelink name="Csuja Imre"] is – közel 80 ember dolgozik még a filmen, várhatóan szeptember közepéig. A bemutatót tavaszra tervezik – akkor kiderül, ezúttal mi után nyomoz a félnótás banda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!