Szeged és környéke

2010.12.16. 14:29

Új Nemzeti Rádiótanács alakult Pécsett

Szeged - „Egyik média se mondjon mást, mint a másik!" szlogennel alakult meg az Új Nemzeti Rádiótanács Pécsett. Az új médiatörvény egyes pontjainak abszurditására kívánják felhívni a figyelmet.

JL

Az erősen ironikus ötletekkel előálló pécsi rádiótanács 13 pontban gyűjtötte össze javaslatait. A petíciót csütörtök délután adják át Schmitt Pál köztársasági elnöknek, aki a Kodály Zoltán Konferencia és Koncertközpontot avatásán vesz részt. A pécsi kisközösségi rádiósok így tiltakoznak az új médiatörvény ellen.

A pécsi Periszkóp Rádiót fenntartó Moiré Kulturális Egyesület december 3-án tartott közgyűlésén hozta létre az Új Nemzeti Rádiótanácsot, ami megalakulása óta felügyeli, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa felelősen irányítja-e a nemzeti médiakincset. A felügyeleti szervezet és a petíció később a legnépszerűbb közösségi portálon alakult, formálódott.

[namelink name="Medvegy Gábor"] szegedi rádiós, a Rádió Mi munkatársa szerint a törvénytervezet olyan kvótákat határoz meg, amelyeket professzionálisan működő, gazdasági, politikai vagy egyházi érdekekhez kötődő médiumokra szabtak, ám ezek körébe bevonja a kisközösségi és interneten működő rádiókat is. – Előfordulhat, hogy az önkéntes alapon működő adók nem tudják teljesíteni, ha ennyire részletesen előírják, milyen típusú műsorból mennyit kell sugározni. Erre amennyire lehet, megpróbáljuk formális úton felhívni a figyelmet. A pécsi kezdeményezés inkább a közvéleménynek szól. Egyfajta figyelemfelhívás, hogy milyen lehetetlen helyzeteket eredményezhet a túlszabályozás. A kezdeményezés és a levél iróniáját azonban látni kell.

A pécsi rádiósokból, képző- és előadóművészekből álló csoport többek között azt javasolja: a hírműsorok szerkesztői a megfelelő jó hír arány fenntartása érdekében a bűnözés és katasztrófák elkerülése végett munkatársaikat mozgósíthassák. Egy másik pontjukban az áll: a nemzet fogyatkozásának megállítását segítendő, hétfői napokon médiaszolgáltatás nem nyújtható; ugyanezen célból, különleges demográfiai helyzetekben a hatóság előírhatja erotikus tartalmak közzétételét is, kizárólag korhatárvédő csomagolással ellátva.

– Az egyik nagy problémám, hogy úgy tűnik, az új törvénytervezet megalkotóinak elkerülte a figyelmét, hogy rengeteg kisközösségi, önszerveződően létrejött rádió létezik, és itt nem csak a Rádió Mi-re gondolok, hanem akár az interneten működő gimnáziumi sulirádiókra vagy más szubkulturális közösségek adásaira is – mondja a szegedi rádiós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!