Szeged és környéke

2010.04.28. 23:57

Új Pick-gyár épül Szegeden

Szeged - Új, zöldmezős, korszerű gyárat épít Szegeden Csányi Sándor, a Pick Szeged és a Sole-Mizo Zrt. tulajdonosa. Lapunk utánajárt a részleteknek: a több 10 milliárd forintos beruházás a két autópálya, az M5-ös és az M43-as csomópontjánál valósul meg.

Fekete Klára

– Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását szeretné létrehozni Szegeden a tulajdonos – mondta el kérdéseinkre válaszolva Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor OTP-elnök azt szeretné, ha a Pick Szeged Zrt. feldolgozóegységei – és az új érlelőtorony is – egy telephelyen, egy korszerű gyárban lennének – folytatta –, így hosszú távra stabilizálhatnánk a cégcsoport versenyképességét és piaci pozícióját. De hogy a tervek megvalósuljanak, ahhoz az is kell, hogy uniós támogatásokat kapjunk.

Arra a kérdésre, mikor kezdik el a beruházást, Kovács László nem tudott időpontot mondani, mivel minden az EU-tól elnyerhető támogatások függvénye. Több 10 milliárd forintos beruházásról van szó – derült ki.

Fotó: Frank Yvette

korszerű gyárat épít Szegeden Csányi Sándor, a Pick Szeged és a Sole-Mizo Zrt. tulajdonosa.
Fotó: Frank Yvette

– Több hónapja tárgyalunk Csányi Sándorral – tájékoztatta lapunkat Botka László, Szeged polgármestere. – Örülök annak a hírnek, hogy a húsipari üzemek integrációja Szegeden valósul meg, így a város az élelmiszeripar központja lehet, és újabb munkahelyek jöhetnek létre. Egyedi adókedvezményt nem adhatunk – erre az uniós csatlakozás óta nincs lehetőség –, de megtehetjük, hogy kedvező áron kínáljunk területet, és segítsünk az infrastruktúra kialakításában, valamint a meglévő gyárépületek hasznosításában is.

A terület azon a 200 hektáron lenne, amely az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjához közel, az 5-ös főút két oldalán helyezkedik el. Ezeket a hektárokat az állam most adja át a szegedi önkormányzatnak, szintén kedvezményes áron. Kovács László szerint itt a későbbiekben, ha a piaci helyzet úgy kívánja, tovább terjeszkedhet a gyár. Úgy tudjuk, a szintén Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában lévő Sole-Mizo Zrt. is új üzemet építene – a szomszédban.

Új Pick-üzem épül Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba

Új Pick-üzem épül Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

A Csányi-birodalom


Csányi Sándor 2005-ben vásárolta meg a Picket és a Solét: az előbbit a pécsi székhelyű Délhúson, az utóbbit a szintén pécsi Mizón keresztül. Egy évvel később, 2006-ban bekövetkezett a húsipari és a tejipari cégek fúziója – Szeged javára, ugyanis mindkét cég központja a Tisza-parti városba került. A Pick és a Sole jelenlegi tulajdonosa a bankelnök befektetőcége, a Bonitás 2002 Zrt. A szintén a bankelnök által létrehozott Bonafarm csoport a mezőgazdasági termeléstől a feldolgozásig a teljes élelmiszeripari vertikumot képviseli, az ország egyik legnagyobb élelmiszergazdasági vállalatcsoportja. Tagjai közé tartozik a Picken és a Sole-Mizón kívül a Csányi Pincészet, a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi, valamint a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., a Fiorács és a Tendre Kft.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!