Szeged és környéke

2015.07.17. 22:01

Újra menekültekkel telt meg az ártéri erdő

Szeged-Gyálarét - Van a vízi szakasz védelmére megoldás? – tette fel a kérdést pénteken Tóth Péter szegedi jobbikos önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján a magyar–szerb határon épülő, 175 kilométeres határzárral kapcsolatban a szeged-gyálaréti ártéri kiserdőnél, a szennyvízátemelő mellett. A környéken szinte mindenhol szír migránsokba botlott az ember. A tesztkerítés 150 méteres szakaszát vasárnapra építik fel Mórahalomnál.

Kiss Gábor Gergő

 1099 határsértő

67 csoportban 1099 illegális bevándorlóval – köztük 219 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén július 16-án. A legnagyobb számú csoportot Ásotthalom külterületén fogták el: ott 40 afgán, 42 pakisztáni, 3 mali és 1 algériai állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Többtucatnyi, magukat szírnek mondó menekültekkel telt meg ismét a Szeged-Gyálarétnél levő ártéri kiserdő péntek reggelre. Az ártérben legutóbb június végén tartott nagyszabású razziát a rendőrség – akkor 781 menekültet fogtak el.

A szennyvízátemelő mellett éppen a magyar–szerb határon épülő, 175 kilométeres határzárról tartott sajtótájékoztatót Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő, amikor a helyi polgárőrökkel együtt belefutottak egy 25 fős migránscsoportba. No Serbia, azaz Szerbiába ne! – kérlelte a polgárőröket sírva egy kisgyermekes fiatal nő. A szírek nem akarták megvárni a riasztott rendőröket sem, akik jó fél óra alatt értek a helyszínre – az ártérben és környékén egymás után fogtak el kisebb-nagyobb migránscsoportokat.

Az egyenruhások kiérkezéséig az önkéntesek – köztük Szabadi Diána szépségkirálynő, a tavalyi Magyarországi Siketek Szépe, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt tavalyi, szegedi önkormányzatiképviselő-jelöltje – próbálták nyugtatni a rendkívül zaklatott, hivatalos papírok nélkül érkező migránsokat. A határsértők attól féltek, hogy ha ujjlenyomatot vesznek tőlük, utána automatikusan visszatoloncolják őket Szerbiába, és többé nem juthatnak el Nyugat-Európába.

Újra menekültekkel telt meg az ártéri erdő. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Az önkéntesek nyugtatgatták őket, mondták nekik, hogy táborokba viszik őket, ahol menekültkérelmet nyújthatnak be. Azt is nehezen értették meg, hogy személyazonosságot igazoló papír nélkül nem tartózkodhatnak Magyarországon. Attól is féltek, hogy börtönbe viszik őket a rendőrök, de a táborok híre sem nyugtatta meg őket. A polgárőrök és a kiérkező rendőrök enni- és innivalóval kínálták őket – a migránsok elszállítása után mindenhol szeméthegyek maradtak.

[namelink name="Tóth Péter"] elmondta, a határzár megépülése után az ártéri kiserdőnél minden eddiginél több határsértő fog megjelenni, hiszen a Tisza két országot elválasztó határánál alig látni motorcsónakos rendőröket, valamint a folyó 4 kilométeres sodrásvonalára nem lehet az épülő pengés határzárat felhúzni. Van a vízi szakasz védelmére megoldás? – tette fel a kérdést a képviselő.

A politikus megmutatott egy fából eszkábált csónakot is, amit az ártéri kiserdőhöz felvezető útnál kötöttek ki. Az úton és környékén mindenhol szemét és levetett holmik voltak. Tóth szerint ez egyértelműen azt mutatja, hogy a migránsok közül már most vannak olyanok, akik a Tiszán keresztül érkeznek illegálisan Magyarországra.

A politikus kérdését feltettük Nagy Lászlónak, aki kedden a kivitelezési munkálatokkal kapcsolatban nyilatkozott a sajtónak az épülő határzárnál Mórahalmon. A BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: egészen biztos, hogy az illetékesek terve megvan a vízi szakaszok lezárásra is, de ezzel kapcsolatban nem mondhat semmit, nyilatkozattételre csak keddre kapott engedélyt. Kérdéseinket eljutattuk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályára is, ahol annyit mondtak csupán, hogy a 3 méteres tesztkerítés 150 méteres szakaszát vasárnapra építik fel Mórahalomnál. A vízi szakasz védelmére vonatkozó kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!