Szeged és környéke

2009.10.08. 22:02

Újra Török Márk az EHÖK elnöke

Szeged - Letelt Török Márk 2 félévre szóló büntetése. Szeptembertől nemcsak újra egyetemi hallgató, de az EHÖK élére is megválasztották. Nem akar feltétlenül kakaskodni, de a hallgatói autonómia erősítése továbbra is cél – nyilatkozta.

Gonda Zsuzsanna

Újra Török Márk a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Szeptemberben választották meg, miután letelt a két félévnyi felfüggesztés. Korábban megírtuk: a Csongrád Megyei Bíróság 2008 augusztusában hagyta helyben az egyetem azon határozatát, amely Török Márkot – aki akkor is az EHÖK elnöke volt – két félévre eltiltotta tanulmányai folytatásától. Az ok: hallgatói kötelezettségeinek hatrendbeli megsértése. Az előző évben tehát nem volt hallgatói jogviszonya, így tisztséget sem viselhetett az egyetemi önkormányzatban.

Tavaly Zelena András volt az EHÖK elnöke, aki idén nem indult a posztért. Török Márk volt az egyedüli jelölt. A választmány 37 igen, 2 nem szavazattal helyezte őt újra az elnöki székbe.

Letelt a két félévre szóló eltiltás. Fotó: DM/DV

Letelt a két félévre szóló eltiltás.
Fotó: DM/DV

– Továbbra is a hallgatói autonómiát szeretném erősíteni. A folyamatosságot akarom biztosítani, de nincs olyan, amit ki tudnék emelni, ami az elmúlt egy évben érlelődött meg bennem – válaszolta a vezetői tervekre vonatkozó kérdésre. Azt azonban hangsúlyozta: „nem szeretnék feltétlenül kakaskodni". A tavalyi kényszerszünet alatt nyelvet tanult, és folytatta a munkát a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában.

Török Márk nemcsak az EHÖK-elnökségre pályázott idén, hanem a bölcsészettudományi kar hallgatói önkormányzatának tagjai közé is aspirál. A választáson az úgynevezett jelölő forduló már lezajlott, néhány napon belül kiderül, kik lesznek a testület tagjai. Elnököt aztán a testület választ. A jelölteket bemutató reklámanyagon nevük, e-mail címük, évfolyamuk és szakjuk mellett fotó is látható az indulókról. Török Márkról olyan kép került a szóróanyagra, amelyet lapunk fotóriportere 2007-ben az első fokon eljáró egyetemi fegyelmi bizottság tárgyalásán készített akkor, amikor kihirdették a döntést, a két féléves eltiltást.

Az elnök azt állítja, nem látta ezt a szórólapot, nem ő választotta a fényképet, a feltételezést – a fotó használata fricska az egyetemnek – visszautasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!