Szeged és környéke

2010.02.12. 21:36

Velencei karnevál 2010 - képes beszámoló a helyszínről

Velence, Olaszország – Két évszázad téli nyugalom után 1980-ban élesztették újra a Velencei karnevált. 2010-ben február 6. és 16. között várja az olasz város karneváli kavalkádja a tél elől menekülőket. <br>

Segesvári Csaba

A hagyomány szerint ezen a napon a város apraja nagyja csónakra, bárkára, gondolára száll és egész nap a hajón tartózkodik. Állandó zene mellett a hajókon ebédelnek, vacsoráznak. Nemcsak felvonulással, színházzal várják az ide látogatókat, hanem tűzijátékkal is. A hajnalt is a vízen kell kivárni, mert aki a „redentore hajnalán" az Adria vízével keresztet vet magára, az egész évre mentesül a betegségektől. Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, olyan kivételes időszak, amikor viszonylag büntetlenül, nyíltan is ki lehetett mondani a dolgokat.



A farsangi időszak januárban kezdődött és a nagyböjthöz közeledve nőttön nőtt az izgalom. A városközpontban, szabad ég alatt rendezték Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is.

Érdekesség a karneválról

Az Adriai Köztársaság idejében minden tilalmat feloldottak a karneváli időszak idejére. Kötelező volt az álarc viselése, amelyet már akkor is papírmaséból készítettek és díszesen festettek, dekoráltak. Az álarcot azonban nemcsak szórakozásra használták. Alkalmas volt a maszk a polgárok számára a hitelezők előli rejtőzésre is, ezért a kaszinók nem engedélyezték játékosaik számára a viselését.
(wikipedia.hu)

A velencei karnevál turisták tízezreit vonzza minden évben. Idén a delmagyar.hu csapata is ellátogatott egy hétvégére a karnevál színhelyére. Idén különösen kegyes az időjárás a karneválra látogatókkal, szombaton 7 fok és napsütés várta a tél elől menekülőket. A turistákkal zsúfolt Szent Márk téren szombat délelőtt óránkét váltották egymást az olasz színházak képviselői.

A vásári komédiások a főtér egyik sarkában óriási hangerővel szórakoztatták a nagyérdeműt. Különböző maskarákban vonultak végig és adták elő produkcióikat Velence főterén. Délután 3 órakor egy mesebeli csiga vonult végig a látogatók között a Szent Márk téren, eközben a kosztümökbe öltözött velenceiek is búcsúztatták a telet. Négy órakor a felállított díszes színpadon a Legszebb karneváli jelmez válogatásának utolsó selejtezőjét tartották, a verseny eredményhirdetése vasárnap délután négy órakor lesz.

A lagúnák is megteltek élettel, aki csak tehette, gondolával közlekedett a vízi városban. Szombat estére igazi fesztiválhangulat alakult ki Velencében: konfettiktől vált színessé az utca. Az ide látogatók is jelmezt vettek: ha mást nem is, egy mikrofon frizurát könnyedén be lehetett szerezni a téren fellelhető árusoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!